Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

3.12.2009

Sisaralus Allure of the Seas valmistuu Turun telakalta vuonna 2010 

Jättiristeilijä Oasis of the Seas lähti kohti Karibiaa

Oasis of the Seas

Maailman suurin risteilijä on 360 metriä pitkä.

Oasis of the Seas

Kelluvassa kaupungissa on mm. 24 ravintolaa, 13 kauppaa sekä 21 uima- ja poreallasta.

Suomalaisen vientiteollisuuden loistelias taidonnäyte, Turussa rakennettu maailman suurin matkustaja-alus, Oasis of the Seas, luovutettiin keskiviikkona 28.10. tilaajalleen Royal Caribbean -varustamolle. Turusta alus lähti kohti Karibiaan perjantaina 30.10.

Runsaan 2000 hengen miehistö oli saapunut Turkuun kuukautta ennen h-hetkeä oppimaan ja treenaamaan jättilaivan hienouksia. Jättiristeilijän ruoriin tarttui Royal Caribbean -varustamon norjalainen kapteeni Tor Olsen. Ensimmäiselle kaupalliselle matkalleen laiva starttaa joulukuun 5. päivä.

Ympäristö ja turvallisuus huomioitu huipputeknologialla

Bahamalle rekisteröitävä alus on kokonsa lisäksi myös teknisesti vallankumouksellinen. Turvallisuus, energian kulutus ja muut ympäristötekijät ovat aivan huippuluokkaa. Oasiksen arvioidaan olevan 15-25 % taloudellisempi ja matkustajaa kohti merkittävästi vähäpäästöisempi kuin edeltäjänsä. Turvallisuuden osalta alus tulee toimimaan omana pelastusveneenään siten että vaurioituessaan se jää kellumaan ja lisäksi on toimintakykyinen satamaan palaamiseksi.

Lähinnä amerikkalaisille turisteille suunnattu loistoristeilijä tarjoaa matkustajalle ennennäkemättömiä elämyksiä ja huvittelumahdollisuuksia. Esimerkkeinä mainittakoon Central Park trooppisine istutuksineen, Boardwalk ulkoilmateattereineen ja karuselleineen sekä Promenade liikkuvine ravintoloineen. Erilaisia ravintoloita on kaikkiaan 24 ja kauppoja 13. Uima- tai porealtaita on yhteensä 21. 

Projektin kotimaisuusaste on korkea. Laiva on miltei kokonaan Suomessa suunniteltu ja sisustustyökin tulee pääasiassa Suomesta. Aluksen rakentamiseen on osallistunut silti 35 eri kansallisuuden edustajaa.

Järkälemäinen alus painaa 12 kertaa enemmän kuin Eiffel-torni

Maailman suurimman risteilijän mittakaava on aivan omaa luokkaansa. Voidaan puhua kelluvasta kaupungista, jossa on 2 700 hyttiä yli 6 000 vieraalle. Hyteistä 76 % parvekkeellisia ja ne jakautuvat 22 eri hyttityyppiin 18 m²:n perushytistä 156 m²:n royal loft suiteen. 

Veden rajasta Oasis of the Seas kohoaa monikerroksiseksi 65 metrin korkuiseksi lomaparatiisiksi. 360 metriä pitkä ja 47 metriä leveä alus painaa 12 kertaa enemmän kuin Eiffeltorni. Jättiristeilijän hintakaan ei jää pieneksi ollen lähes miljardi euroa. Kyseessä on Suomen kautta aikain kallein vientituote.

Viikon risteily Oasis of the Seas -aluksella maksaa enimmillään 5 000 euroa. Halvimmat hytit kustantavat noin 500 euroa. Taantumasta huolimatta matkaliput loistoristeilijälle tekevät hyvin kauppansa.

Aiheeseen liittyen:

 


Sivua viimeksi päivitetty 3.12.2009 15:12 ja sivu on julkaistu 30.10.2009 7:30

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi