Eläinsuojelu

Eläinsuojelu- ja eläintautilain mukaiset valvontatehtävät hoitaa Naantalissa, Raisiossa, Ruskolla ja Turussa valvontaeläinlääkäri Tiina Korte-Mattila.

Eläinsuojeluvalvonta

Eläinsuojelulain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lain avulla pyritään edistämään eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua. Eläimiä on kohdeltava hyvin, eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Lisäksi eläintenpidossa on edistettävä eläinten terveyden ylläpitämistä sekä otettava huomioon eläinten fysiologiset tarpeet ja käyttäytymistarpeet.

Eläinsuojelusta vastaavat

Eläinsuojeluvalvontaa hoitava viranomainen on valvontaeläinlääkäri, joka huolehtii erityisesti alueensa eläinsuojeluvalvonnasta sekä neuvoo tarvittaessa eläinsuojelukysymyksissä. Valvontaeläinlääkärin tukena toimii Turun kaupungin eläinhoitola, jossa voidaan löytöeläimien lisäksi hoitaa eläinsuojelusyistä huostaan otettuja lemmikkieläimiä ja luonnonvaraisia eläimiä. Luonnonvaraisten eläinten hoitovastuu on Turun eläinsuojeluyhdistyksellä. Eläinsuojeluvalvontaa saavat suorittaa myös terveystarkastajat ja poliisi.

Eläinsuojeluilmoituksen tekeminen

Eläinsuojelutarkastuksia tehdään, kun epäillään eläinsuojelulainsäädännön vastaista toimintaa. Eläinsuojeluilmoituksen voi tehdä kuka vain, jos epäilee eläinten huonoa kohtelua. Eläinsuojeluilmoitusta tehdessä tulee etukäteen selvittää eläinten pitopaikan tarkka osoite ja eläinten omistajan nimi. Mikäli epäilet eläintä kohdeltavan huonosti, tee eläinsuojeluilmoitus tai ota yhteys valvontaeläinlääkäriin tai poliisiin.

Eläinsuojeluilmoituksen voit tehdä sähköpostitse elainsuojelu@turku.fi

  • Kerro mahdollisimman tarkasti mistä eläimestä on kyse ja mitä on tapahtunut
  • Kerro miten sait tiedon hädässä olevasta eläimestä
  • Ilmoittajan nimi (ilmoittajan tietoja ei luovuteta ilmoituksen kohteelle)
  • Ilmoittajan puhelinnumero ja sähköpostiosoite (mahdollisia lisätietoja varten)
  • Ilmoituksen kohde (eläimen omistaja tai haltija) ja osoite

Eläinsuojeluviranomaisilla on vaitiolovelvollisuus ja he käsittelevät yhteystietojasi luottamuksellisina eivätkä luovuta niitä ilmoituksen kohteelle.

Eläinsuojelutarkastus

Tilanteissa, joissa on aihetta epäillä eläintä hoidettavan tai kohdeltavan eläinsuojelulain vastaisesti, on eläinsuojeluviranomaisella oikeus tehdä kohteeseen epäilyyn perustuva eläinsuojelutarkastus. Tarkastuksesta seuraavat toimenpiteet määräytyvät sen mukaan, kuinka vakavista rikkomuksista on kyse.

Epäilyyn perustuvat eläinsuojelutarkastukset tehdään pääsääntöisesti ennalta ilmoittamatta. Eläinsuojelutarkastusten yhteydessä ei kerrota ilmoituksen tekijän tietoja.

Eläinsuojelulain mukaisesti tarkastuksia tehdään ilman epäilyäkin vuosittain ammattimaisiin eläintenpitopaikkoihin (esimerkiksi kennelit, ratsastuskoulut ja eläinhoitolat). Maidontuotantotiloille tehdään säännöllisesti elintarvikelain mukaisia maitohygieniatarkastuksia, joiden yhteydessä tarkistetaan myös eläinten hyvinvointia. Eläinsuojeluvalvontaa suoritetaan lisäksi eläinkuljetuksissa, sirkuksissa, eläinnäyttelyissä ja eläinkilpailuissa.

Koirien haukkuminen tai vastaavat ympäristölle haittaa aiheuttavat asiat eivät pääsääntöisesti ole eläinsuojeluasioita, eikä asiaan silloin sovelleta eläinsuojelulakia. Järjestysongelmissa kehotetaan ensisijaisesti pyrkimään itse sopimaan asia häiriön aiheuttajan tai taloyhtiön kanssa. Järjestyslain rikkomuksesta voi tarvittaessa ilmoittaa myös poliisille.