Eläinsuojelu

Eläinsuojelu- ja eläintautilain mukaiset valvontatehtävät hoitaa Naantalissa, Raisiossa, Ruskolla ja Turussa valvontaeläinlääkäri Tiina Korte-Mattila.

Valvontaeläinlääkärin tukena toimii Turun kaupungin eläinhoitola, jossa voidaan löytöeläimien lisäksi hoitaa eläinsuojelusyistä huostaan otettuja lemmikkieläimiä ja luonnonvaraisia eläimiä. Luonnonvaraisten eläinten hoitovastuu on Turun eläinsuojeluyhdistyksellä.

Valvontaeläinlääkäri huolehtii erityisesti alueensa eläinsuojeluvalvonnasta sekä neuvoo tarvittaessa eläinsuojelukysymyksissä.

Mikäli epäilet eläintä kohdeltavan huonosti, ota yhteys valvontaeläinlääkäriin tai poliisiin.

Eläinsuojelun valvonta

Eläinsuojelulain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lain avulla pyritään myös edistämään eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua. Eläimiä on kohdeltava hyvin, eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Lisäksi eläintenpidossa on edistettävä eläinten terveyden ylläpitämistä sekä otettava huomioon eläinten fysiologiset tarpeet ja käyttäytymistarpeet.

Epäilyyn perustuvat eläinsuojelutarkastukset

Tilanteissa, joissa on aihetta epäillä eläintä hoidettavan tai kohdeltavan eläinsuojelulain vastaisesti, on eläinsuojeluviranomaisella oikeus tehdä kohteeseen epäilyyn perustuva eläinsuojelutarkastus. Tarkastuksesta seuraavat toimenpiteet määräytyvät sen mukaan, kuinka vakavista rikkomuksista on kyse.