Maisematyölupa ja puunkaatolupa

Maisematyölupa 

Maisematyölupa on haettava ennen kuin ryhdytään maisemaa muuttavaan toimenpiteeseen kuten kaivamiseen, louhimiseen, puiden kaatoon tai muuhun näihin verrattavaan toimenpiteeseen asemakaava-alueella sekä alueilla, joilla kaavoitus on vireillä (MRL 128 §).  

Milloin tarvitsen maisematyölupaa? 

Maisematyölupa tarvitaan 

Asemakaava-alueella 
  • puiden kaatamiseen  

  • maisemaa muuttavaan maanrakennustyöhön  

  • muihin näihin verrattaviin toimenpiteisiin 

  • alueella, jolla on voimassa MRL 53 §:ssä tarkoitettu rakennuskielto asemakaavan muutoksen laatimiseksi. 

Muilla alueilla  
  • jos yleiskaavassa erikseen niin määrätään 

  • ranta-asemakaava-alueella, jos ranta-asemakaavassa niin määrätään 

  • alueella, jolla on voimassa MRL 53 §:ssä tarkoitettu rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi tai jolle yleiskaavan laatimista tai muuttamista varten on niin määrätty. 

Lupaa ei kuitenkaan tarvita 

  • vaikutuksiltaan vähäiseen toimenpiteeseen 

  • yleis- tai asemakaavan toteuttamiseksi tarpeellisten töiden suorittamiseen (esimerkiksi louhittaessa maata asemakaavan mukaista kunnallistekniikkaa varten) 

  • puiden kaatoon yleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi osoitetulla alueella 

  • myönnetyn rakennus- tai toimenpideluvan mukaisten töiden suorittamiseen 

  • jos toimenpide perustuu yleisistä teistä annetun lain mukaiseen hyväksyttyyn tiesuunnitelmaan. 

Kuka maisematyöluvasta päättää? 

  • Päätöksen puunkaatoa koskevista maisematyölupahakemuksista tekee hortonomi, rakennusvalvontapäällikkö tai rakennus- ja lupalautakunta. 

  • Muut maisematyölupahakemukset ratkaisee rakennusvalvonnan lupakäsittelijä, rakennusvalvontapäällikkö tai rakennus- ja lupalautakunta. 

Mitä maisematyölupa maksaa? 

Maksut perustuvat Turun kaupunginvaltuuston hyväksymään rakennusvalvontataksaan. Maksut peritään luvanhakijalta laskulla päätöksen tekemisen jälkeen. 

Maksuista lisätietoa kohdasta "Taksat".  

 

Puunkaato 

Milloin tarvitsen lupaa puunkaatoon? 

Yhdenkin puun kaataminen voi edellyttää lupaa. Puunkaadon luvanvaraisuus perustuu Maankäyttö- ja rakennuslakiin, 128 § Maisematyölupa. Puunkaadon luvanvaraisuuden voi selvittää rakennusvalvonnasta ennakkokyselyllä. 

Puunkaatolupaa ei tarvitse hakea, jos kyseessä on: 

  • Täysin kuollut puu, joka ei ole asemakaavassa tai luonnonsuojelulailla rauhoitettu, säilytettäväksi määrätty puu. Kuollut puu tarkoittaa luonnollisesti kuivunutta ja kuollutta puuta, jossa ei ole kasvukautena yhtään lehtiä tai neulasia. Puun kuolemista ei saa edesauttaa. 

  • Nuori puu tai vesakko (rungon halkaisija enintään 4 cm), jonka poistaminen onnistuu oksa- tai raivaussaksilla. Tämä ei kuitenkaan koske puun taimia, jotka on istutettu kaadettuja puita korvaamaan. 

  • Pensaaksi luokiteltavan kasvin poistaminen (esimerkiksi tuijat, pois lukien jättituijat, luokitellaan pensaiksi Suomen olosuhteissa). 

  • Hyväksytty rakennus- tai toimenpidelupa, jonka mukaisten töiden suorittaminen vaatii tulevien rakennusten ja kulkuväylien alle jäävien puiden kaatamista. 

  • Yleiskaava-alue, jossa maisematyölupaa ei ole erikseen edellytetty. Ranta-asemakaava- ja luonnonsuojelualueilla puiden kaadon luvanvaraisuus tulee kuitenkin aina selvittää erikseen. 

Puiden kaatamisen voi maisematyöluvan sijaan sisällyttää rakennus- tai toimenpidelupaan. Tällöin kaadettavat, säilytettävät ja istutettavat puut esitetään hankkeen asemapiirustuksessa tai erillisessä pihasuunnitelmassa. Puunkaadot tulee aina ilmoittaa hankkeen selostuksessa ns. rakennustoimenpiteenä. 

Puunkaadon luvantarpeen selvittäminen 

Puunkaatoa koskevan maisematyöluvan hakeminen aloitetaan täyttämällä sähköinen ennakkokysely, jolla selvitetään, edellyttääkö suunniteltu puunkaato maisematyölupaa, vai onko kyseessä vaikutuksiltaan vähäinen toimenpide.  

Ennakkokysely täytetään osoitteessa: turku.fi/elupa. (Turun kaupungin sähköisessä lupapalvelussa.) 

Palveluun rekisteröidytään ja ennakkokyselyn tekeminen vaatii vahvan tunnistautumisen esimerkiksi pankkitunnuksilla. Sivun laidasta otsikon OHJEET alta löytyy yksityiskohtainen ohje palveluun rekisteröitymisestä ja ennakkokyselyn täyttämisestä. 

Asioinnin nopeuttamiseksi ennakkokyselyyn tulee lisätä palvelussa mahdollisimman tarkat lähtötiedot, joita ovat vähintään:  

  • kohteen osoite  

  • tontilta kaadettavien puiden laji, lukumäärä ja koko 

  • tontilla säilytettävien puiden laji, lukumäärä ja koko 

  • kaadettavien puiden sijainti merkittynä kartalle 

  • perustelut puunkaadolle 

  • valokuvia kaadettavista puista ja yleiskuva tontin puustosta. 

Ennakkokysely käydään läpi ja puunkaadon luvantarve arvioidaan rakennusvalvonnassa. Puunkaato arvioidaan joko maisemallisesti vähäisenä toimenpiteenä, jolloin varsinaista maisematyölupaa ei tarvita tai maisemallisesti merkittävänä, jolloin puiden kaatoon pitää hakea maisematyölupa.  

Maisemallisen merkittävyyden arviointia tehdään tiettyjen kriteerien mukaan. Asemakaavassa voi olla määräyksiä kasvillisuusalueiden koosta ja sijainnista tai puiden lukumäärästä ja tontin vihertehokkuudesta. Rakennusvalvonta valvoo kaavamääräysten toteutumista ja säilymistä. Koska tontit ja asemakaavat ovat keskenään erilaisia, on luvantarpeen arviointi kuitenkin aina tapauskohtaista. Arvioinnissa vaikuttavia tekijöitä ovat mm. puun koko, sijainti, tontille jäävän puuston määrä, puun ympäristön muutokset, puun kunto ja perustelut puun kaatamiselle.  

Puunkaadon osalta esimerkkejä vähäisistä ja maisematyöluvan vaativista puunkaadoista löytyy rakennusvalvonnan Pihapuuoppaasta  (Pihapuuoppaan saavutettava versio). Puunkaatoon liittyen kannattaa katsoa myös, mitä Turun kaupungin rakennusjärjestyksen määräyksissä todetaan puustosta.  

Puunkaadon luvantarpeen arvioimisen käsittelyaika-arvio on yleensä enintään 4 viikkoa. Ruuhka- ja loma-aikoina käsittelyaika voi olla pidempi. Puunkaadon lupakäsittelijän vuosiloma ilmoitetaan yhteystiedoissa.  

Kun rakennusvalvonta on todennut puun kaatamisen maisemallisesti vähäiseksi toimenpiteeksi, saa puun kaataa. Puiden kaadossa tulee silti aina huomioida lintujen pääpesintäaika 1.4–31.7., ja ajoittaa niiden kaataminen tämän ulkopuolelle. Tontinomistaja huolehtii itse puunkaadoista ja jättää sen mielellään ammattilaisen tehtäväksi. Turun kaupungilta ei ole tilattavissa puunkaatopalvelua tai puiden kuntokartoituspalvelua. 

Kun rakennusvalvonta on todennut puun kaatamisen maisemallisesti merkittäväksi toimenpiteeksi, pitää puunkaatoon hakea maisematyölupa. 

 
Puunkaadon maisematyöluvan hakeminen 

Maisematyölupaa hakee maa-alueen omistaja tai haltija. Jos kiinteistöllä on useampi omistaja tai haltija, ovat he kaikki hakijoita. Mikäli lupaa hakee joku muu, tulee lupahakemuksen tekijällä olla kaikilta omistajilta tai haltijoilta valtuutus, eli valtakirja luvan hakemiseen.  

Maisematyölupahakemuksen pääsee jättämään, kun luvantarve on todettu ennakkokyselyn perusteella. Hakemuksen jättäminen tapahtuu samalla täytetyllä ennakkokyselyllä, jonka muuttamisen maisematyölupahakemukseksi rakennusvalvonnan viranomainen on avannut.  

Ennakkokyselyssä annettujen tietojen lisäksi maisematyölupahakemuksen liitteiksi tarvitaan 

Tarvittaessa voidaan pyytää lisäksi 

  • selvitys maa-alueen hallinnasta (vuokrasopimus, lainhuutotodistus tai muu vastaava selvitys) 

  • kaupparekisteriote 

  • perunkirja 

  • arboristin lausunto tai kuntotutkimusraportti puun/puiden kunnosta 

  • jokin muu hakemuksen käsittelyn kannalta oleellinen asiakirja. 

Huomioithan, että naapurin tai kaupungin omistamalla alueella kasvavalle puulle ei voi hakea lupaa ilman omistajan tai haltijan suostumusta. Puun katsotaan kuuluvan siihen kiinteistöön, jonka alueella sen tyvi kasvaa. Mikäli puun tyvi on keskellä rajaa, puu kuuluu kumpaankin kiinteistöön ja lupaa tulee hakea yhdessä. Jos et ole varma tontin rajojen sijainnista, löytyy rajan osoittamisesta lisätietoja täältä: Paikan merkitseminen ja sijaintikatselmus. Palvelu on maksullinen. 

  • Puunkaadon maisematyölupahakemuksen arvioitu käsittelyaika on tavallisesti 4–6 viikkoa. Lupahakemusten suuresta määrästä johtuen niiden käsittely ajoittain ruuhkautuu, jolloin käsittelyajat väliaikaisesti pitenevät. 
  • Puun saa kaataa vasta kun päätös on lainvoimainen.  

Maisematyölupa on voimassa kolme vuotta, jonka aikana kaatoluvan saanut puu on mahdollista kaataa. Tavallisesti myönteisen luvan ehtona on kaadetun puun korvaaminen uudella. Myönnetyn luvan lupaehdot tulee täyttää annettuun määräaikaan mennessä, joka yleensä on luvan voimassaoloaika (3 vuotta). Tontinomistaja huolehtii itse puun kaatamisesta ja korvaavan puun istuttamisesta tai tilaa palvelun ammattilaiselta. 

Naapurin puut  

Kaupunki tai rakennusvalvonta ei voi puuttua naapureiden välisiin puukiistoihin. Kiista on yksityisoikeudellinen ja asiassa kannattaa edetä naapurin kanssa keskustellen. Naapurien väliset riita-asiat ratkaistaan käräjäoikeudessa.   

Naapuruussuhdelain mukaan tontin omistaja tai haltija saa poistaa naapurin alueelta omalle tontilleen kasvavia juuria ja oksia, jos niistä aiheutuu haittaa eikä omistaja ole pyynnöstä huolimatta poistanut niitä kohtuullisessa ajassa. Tällaisessa tilanteessa kannattaa huomioida, että puu on naapurin omaisuutta, ja varomaton leikkaaminen voi vahingoittaa sitä pysyvästi. Leikkaaminen voi edesauttaa puun lahoamista ja lisätä riskiä puun kaatumiseen tai oksien ja puunhaarojen repeämiseen. Tämän vuoksi juurten ja oksien leikkaaminen kannattaa aina antaa puunhoidon ammattilaisen tehtäväksi. 

Puista putoavat lehdet ja siemenet eivät kunnioita tonttien rajoja, ja naapurin puolella oleva puu saattaa varjostaa pihan aurinkoisinta paikkaa. Nämä syyt eivät välttämättä riitä perusteeksi puiden kaadolle, vaan ne kuuluvat sietämisvelvollisuuden piiriin.  

Puista aiheutuva muu vahinko voi tulla korvattavaksi vahingonkorvauslain perusteella.  

Kaupungin puut 

Kaupungin viheralueilla, esimerkiksi puistoissa ja kaupunkimetsissä, kasvavia puita koskevat toimenpide-ehdotukset ja palautteet tulee esittää palautepalveluun: www.turku.fi/palaute. Palautepalvelusta asia ohjataan siitä vastaavan henkilön käsiteltäväksi.  

Kaupunki maanomistajana on myös naapuri, eikä kaupungin alueella kasvaviin puihin ole syytä kajota, kuten ei muidenkaan naapurien puihin. Sama koskee myös puiden ja muun kasvillisuuden istuttamista, eli istutukset tulee tehdä oman tontin rajojen sisäpuolelle. 

Muuta huomioitavaa 

Puun kunnon tarkkailu on kiinteistön omistajan vastuulla. Puiden kunnon voi varmistaa teettämällä niille puunhoidon ammattilaisen eli arboristin laatiman kuntokartoituksen. Puiden hoitamisesta on määrätty Turun kaupungin rakennusjärjestyksessä 46 § Puuston hoitaminen. 

Puiden tapittaminen eli raju leikkaaminen on kielletty. Tapittaminen on rinnastettavissa luvattomaan puunkaatoon. Puun raju tai osaamaton leikkaaminen pilaa sen luonnollisen kasvutavan ja ulkomuodon sekä tuhoaa puun terveyden. Tapitettu puu ei pysty korjaamaan suuria haavapintoja ja puulle syntyy lahovikoja. Nopeasti kasvavat uudet versot ovat repeämäalttiita ja voivat aiheuttaa vaaratilanteita. Tapitettu puu muuttuu ennen pitkää ympäristölleen suuremmaksi turvallisuusriskiksi kuin puu, jonka latvusta ei ole tapitettu. 

Tilanteissa, joissa tarvitaan välitöntä puun kaatamista, eli puunhoidon ammattilainen on esimerkiksi todennut puun niin huonokuntoiseksi, että se aiheuttaa vaaraa puun vaikutusalueella oleville käyttäjille, tulee asiasta olla yhteydessä rakennusvalvontaan. Tilanteesta tulee ottaa valokuvia siltä varalta, että siihen joudutaan palaamaan. Välitön vaara tulee pystyä todentamaan esimerkiksi valokuvien avulla tai esittämällä arboristin lausunto.  

Vaaraa aiheuttava puu on mahdollista poistaa hätäkaatona, ja tarvittaessa maisematyölupa myönnetään jälkikäteen. Jos puu vaikuttaa siltä, että se alkaa kaatumaan, eli esimerkiksi sen juuristo on pettänyt ja maa puun tyvellä nousee ja laskee puun heiluessa, ota yhteys puunkaatojen suorittajaan ja ilmoita asiasta myös rakennusvalvontaan. Mikäli kaatuva puu uhkaa ihmishenkeä, omaisuutta tai on kaatunut tielle estäen liikenteen, voi olla yhteydessä hätäkeskukseen. 

Jos puu on kuollut, mutta ei aiheuta kaatuessaan vaaraa ihmisille, rakenteille tai liikenteelle, se on suositeltavaa jättää pystylahopuuksi. Tämä edistää luonnon monimuotoisuutta ja tarjoaa mm. elinympäristöjä pieneliöille.  

 

Muut maisematyöluvat 

Muiden maisematyölupien hakeminen 

Maantäytön, kaivamisen ja louhimisen osalta toimenpiteen vähäisyyden arvioi omalla vastuullaan ensisijassa toimenpiteeseen ryhtyvä. 

Maisematyölupaa koskevia säännöksiä ei sovelleta sellaiseen maa-ainesten ottamiseen, johon tarvitaan maa-aineslaissa (24.7.1981/555) tarkoitettu maa-aineslupa. 

Maisematyölupahakemuksen tekee maa-alueen omistaja tai haltija.  

Hakemuksen liitteiksi tarvitaan 

  • selvitys maa-alueen hallinnasta (vuokrasopimus, lainhuutotodistus tai muu vastaava selvitys) 

  • tonttikartta tarvittaessa 

  • asemapiirrokset 

  • tarvittaessa leikkauspiirustukset 

  • selvitys rakennuspaikan naapurien kuulemisesta: naapurien kuuleminen ja lausunnot -lomake (pdf). 

Lupahakemus jätetään ensisijaisesti sähköisessä muodossa Turun kaupungin sähköiseen lupapalveluun: opaskartta.turku.fi/ePermit/

Lupahakemusten arvioitu käsittelyaika on tällä hetkellä keskimäärin 4–6 kuukautta. 

 

Muuta huomioitavaa 


Maisematyöt saa aloittaa vasta päätöksen saatua lainvoiman. 

Viranhaltijan päätös saa lainvoiman 14 päivän kuluttua päätöksen antamisesta, mikäli päätöksestä ei valiteta. 

Lautakunnan päätös saa lainvoiman 30 päivän kuluttua päätöksen antamisesta, mikäli päätöksestä ei valiteta. 

Käyntiosoite: 

Yliopistonkatu 27
20100 Turku

Puhelin:

asiakaspalvelu 02 262 4700
Kaupungin vaihde 02 330 000
Sähköposti: 
rakennusvalvonta@turku.fi
rakennusvalvonta.lupaneuvonta@turku.fi