Ohjeita luontokouluun tulijoille

Käyntiosoite: 
Ruissalon puistotie 215
20100 Turku

Puhelin:

050 380 8388
Sähköposti: 
nina.puistovaara@turku.fi

Opettajan ohjeet

Luontokouluvierailun varaaminen:

Ruissalon luontokoulu on osa Turun kaupungin sivistystoimialan Elämyspolkua, jonka tarkoituksena on tarjota perusopetuksen oppilaille omakohtaisia kokemuksia ja elämyksiä, jotka edesauttavat myönteisen ympäristö- ja luontosuhteen kehittymistä. Yhteistyön puitteissa kaikki luokkien 2-4 oppilaat kutsutaan kerran vuodessa luontokoululle. Luontokouluvierailu on ilmainen Turun alueen perusopetuksen luokille.

Syys- ja kevätlukukauden alkaessa lähetämme kouluille kutsun, johon on valmiiksi listattu alustavat vierailuajat kullekin koululle. Varaus astuu voimaan, kun se on vahvistettu suoraan luontokoululle. Kutsusta löytyy päivämäärä, mihin mennessä vahvistus on syytä tehdä ja se onnistuu parhaiten sähköpostitse. Näin voimme tarjota vapaaksi jääviä aikoja muille luokille. Muistattehan ilmoittaa vahvistusviestissä kuka tulee ja mihin aikaan (koulu, luokka, opettajan nimi ja mieluusti myös oppilasmäärä).  Mikäli ehdotettu aika ei sovi, voi sen vaihtaa ottamalla yhteyttä luontokoululle.

Luontokouluvierailu täytyy aina varata etukäteen. Kerrallaan mukaan mahtuu yksi luokka tai enimmillään 30 oppilasta. Näin taataan opetuksen laatu ja oppilaiden turvallisuus. Muistathan aikaa varatessasi kertoa montako oppilasta luokallasi on, jotta osaamme varautua oikealla määrällä tutkimusvälineitä ja muuta materiaalia. Mikäli ette pääse tulemaan teille varattuna aikana / päivänä, ilmoittakaa muutoksesta hyvissä ajoin.

Luontokoulun opettaja suunnittelee ja toteuttaa päivän ohjelman. Mikäli teillä on toiveita tai erityistarpeita vierailun tai ohjelman sisällön suhteen, mainitsettehan niistä jo varatessanne aikaa.

Ennen vierailua:

Jotta luontokoulupäivä olisi kaikin puolin mahdollisimman onnistunut, kannattaa siihen valmistautua jo ennakolta. Oppilaiden kanssa on hyvä keskustella vierailun tarkoituksesta, varustautumisesta ja luonnossa liikkumisen pelisäännöistä vaikkapa edellisenä koulupäivänä. Luontokoulupäivä on koulupäivä ja luontokoulussa on opettaja ihan niin kuin koulussakin

Vierailupäivänä:

Luontokoulussa vietämme aikaa ulkona säällä kuin säällä, joten asianmukaiset varusteet ovat todella tärkeät. Opettaja näyttää pukeutumisellaan esimerkkiä oppilaille.

Talvella pakkasrajana on -15 astetta. Kovalla pakkasella tai myrskysäällä voimme sopia uudesta ajasta.

Oman opettajan tehtävänä on innostaa oppilaita tutkimaan ja eläytymään. Oma opettaja on myös vastuussa oppilaistaan ja hoitaa ensisijaisesti kurinpidon.

Ohjeet oppilaille ja vanhemmille

Luontokoulussa vietämme aina runsaasti aikaa ulkona, joten asianmukaiset varusteet ovat todella tärkeät. Mieluummin kannattaa pakata mukaan hiukan liian paljon kuin liian vähän vaatetta. Esimerkiksi sadevaatteet eivät paljon paina repussa ja niistä on iso ilo sadekuuron yllättäessä. Ylimääräisiä kantamuksia voi säilyttää turvallisesti luontokoulun tiloissa lukitun oven takana, niitä ei tarvitse kantaa mukana luontokouluohjelman aikana. Luonnossa on mukavaa säällä kuin säällä, kunhan vain on varustautunut oikein.

Luontokoulupäivän aamuna on syytä syödä tukeva aamupala. On ikävää, jos evästauon odotus häiritsee keskittymistä ohjelmaan.

Ruokaa ja juomaa on hyvä olla reilusti, sillä ulkona liikkuessa tulee nälkä. Pelkät koulun eväät ovat usein liian pienet, joten monesti on hyvä ottaa pientä täydennystä kotoa. Hedelmät ja leipä ovat hyviä eväitä.

Roskaruoka (sipsit, limsa, karkit jne.) ei kuulu luontokouluun.

Pyrimme luontokoulussa toimimaan kaikin tavoin ympäristöä huomioiden. Siihen liittyen olisi toivottavaa, että mahdollisuuksien mukaan välttäisitte luontokoulueväissä kertakäyttöastioita ja -pakkauksia (pillimehuja yms.).

Saapumisohjeet luontokoululle

Luontokouluun pääsee bussilla numero 8, jonka aikataulutiedot, lähtöpaikka ja reitti löytyvät Fölin sivustolta: www.foli.fi

Jääkää pois bussista Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kohdalla. Aloitamme heti saavuttuanne, kyltit opastavat  teidät parkkipaikalta / pääportilta luontokoulun ovelle. Luontokoululla on oma sisäänkäynti n. 50 m puutarhan pääovesta oikealle.

Suurimman osan vuodesta aikataulu on sellainen, että keskustasta lähtee bussi aina puolelta ja Ruissalosta tasatunnein. Busseja kulkee talviaikana tunnin ja kesäaikana puolen tunnin välein, joten pysäkillä on syytä olla hyvissä ajoin.

 

 

 

Asiasanat: