Asukkaan ääntä kuunnellen

Iäkkäät ihmiset eivät ole yhtenäinen ryhmä, kuten ei mikään muukaan ikäryhmä. Heillä on erilaisia tarpeita ja toiveita, joiden vastaamiseen tarvitaan yksilöllisiä ratkaisuja sekä asiakaslähtöistä kulttuuria.

Yksilöllisyyden huomioiminen, asukkaiden toiveiden/mielipiteiden kuunteleminen, sekä niiden toteuttaminen, vahvistavat asukkaan toimijuutta ja osallisuutta. Osallisuuden käsitteeseen sisältyy näkemys iäkkäästä henkilöstä ajattelevana, valintoja tekevänä ja aktiivisena oman mielipiteen omaavana yksilönä, jonka itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa. Osallistavassa toimintakulttuurissa korostuu myös ammattilaisen ja asiakkaan välinen tasa-arvoinen dialogi.

Kerttulin osastolla 3 on havaittu, että asukasraadit ovat erinomainen keino tukea asukkaiden osallisuutta ja toimijuutta. Asukasraatien avulla saamme asukkaiden toiveet ja mielipiteet näkyviksi.

Aloitimme asukasraatien pitämisen lokakuussa 2017

Osastollamme työskentelee lähihoitaja, joka suorittaa gerokoutsi-koulutusta oppisopimuksella. Sovimmekin asukasraatien vetämisen hänen tehtäväkseen, sillä kyseinen toiminto soveltuu hyvin hänen opintosuunnitelmaansa asukkaiden psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn tukemisen osalta. Ensimmäisen asukasraadin pitäminen hieman jännitti, sillä emme olleet varmoja, miten asukkaat siihen suhtautuisivat. Asukkaat olivat kuitenkin innolla mukana koko asukasraadin ajan. Joimme kokouksen yhteydessä päiväkahvit, ja tarjolla oli myös pientä makeaa syötävää. Tunnelma oli ihanan rento.

Toimin itse sihteerinä, ja täytyy sanoa, että kyllä siinä ”kynä sauhusi”, kun kirjoitin asukkaiden mielipiteitä/toivomuksia ylös. Ensimmäisessä asukasraadissa kartoitimme pitkälti asukkaiden toivomuksia tulevien joulujuhlien osalta. Kyselimme heiltä, mikä joulusta tekee joulun, sekä keskustelimme pitkään siitä, minkälaisia muistikuvia heillä oli lapsuuden/nuoruuden jouluista. Tästä aiheesta riittikin runsaasti puhuttavaa. Asukasraadissa esitettyjen toiveiden pohjalta suunnittelimmekin sitten joulujuhlan ohjelman sekä ”menyn”.

Toiveina oli joulupukki, joululauluja (nimettiinpä vielä tietyt joululaulutkin), joululahjat, Geisha-karamellit (niitä oli tarjolla asukasraadissakin), pienet lapset, eläimet, juhla ilman alkoholia jne. Näistä saimmekin toteutumaan kaikki, paitsi tuon eläinten saapumisen paikalle. Sekin oli kyllä tarkoitus toteuttaa, mutta viime metreillä epäonnistuimme siinä. Opiskelijoiden ohjauksessakin pyrimme painottamaan ns. perushoidon lisäksi asukkaiden psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn tukemisen merkitystä. Joulupukkina joulujuhlassamme toimikin harjoittelujaksolla ollut opiskelija ja hyvin hän roolinsa tekikin.

Ompelimme asukkaille joulupussukat, joihin laitoimme pieniä herkkuja

Nyt maaliskuussa pidetyssä asukasraadissa 105-vuotias asukkaamme esitti toiveekseen saada kerran elämänsä aikana vielä kuulla viululla säestettynä kappaleen ”Yksi ruusu on kasvanut laaksossa”. Omahoitaja lähti selvittämään tilannetta. Turun seudun musiikkiopiston opettajat Marja (viulisti) ja Esa (pianisti) lähtivät ”haasteeseen” välittömästi mukaan. 27.3.2018 saimmekin kuulla toivekappaleen lisäksi myös muita kappaleita viulun ja pianon säestyksellä. Nautinnollinen musiikki sai monen asukkaan silmät kostumaan liikutuksesta.

Esa, Katri ja Marja 27.3.2018

Toki asukkaiden ääntä tulee kuunnella muutenkin, eikä ainoastaan asukasraadeissa. Kun aidosti pysähtyy ja kuuntelee, niin monenlaisia asioita on mahdollista saada esille, kuten seuraavakin tapaus osoittaa;

Asukkaamme Sylvi rakastaa ranskanperunoita, hän jopa näkee niistä unta öisin. Omahoitaja on hänet vienytkin kerran Hesburgeriin nauttimaan näitä kullankeltaisia herkkuja. Reissun jälkeen Sylvi totesi, että kyseinen retki oli tuntunut ihan ulkomaanmatkalta. Tästä innostuneina otimmekin yhteyttä Hesburgeriin, sillä Sylvi täyttää kesäkuussa 100 vuotta. Hesburger aikoo järjestää Sylville tuolloin syntymäpäiväjuhlan mieluisimpien herkkujensa parissa.

Sylvi Hesburgerissa

Asukkaillamme on hyvinkin erilaisia toiveita. Emme voi siis automaattisesti ajatella, että asukkaamme pitävät vain tietyistä ruoista/musiikista/harrasteista jne. Kuuntelemalla ja kysymällä voi saada selville mitä erilaisempia asioita.

Joskus asukas ei enää seuraavana päivänä tai seuraavassa hetkessä muista esittäneensä jotain tiettyä toivetta tai olleensa jossakin tilaisuudessa. Kuitenkin toive on ollut sillä hetkellä hänelle tärkeä.  Olemmekin keränneet osastollemme tauluihin kuvamuistoja erilaisista tapahtumista, retkistä, syntymäpäiväjuhlista jne. Niitä katselemalla asukkaan kanssa voi palauttaa mieleen jo mahdollisesti mielestä unohtuneen asian.

Saunavihdan haussa kauppatorilla

Asukkaan tarpeiden, toiveiden ja odotusten tulisi olla henkilöstön toiminta- ja ajattelutavan ensisijaisena lähtökohtana. Kyse on tahdosta ja asenteesta.

Kaiken kiireen keskelläkin meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa siihen, saavatko asukkaamme elää oman näköistä mielekästä elämää kodissaan.

Merkityksen puute riistää elämältä sen täyteläisyyden ja merkitsee sen vuoksi sairautta. Merkitys tekee melkein kaikki asiat siedettäviksi."

                                                                        Jung

 

Tietoa kirjoittajasta

Tarja
Kotiranta
yksikön esimies
Kerttuli osasto 3