Naistenpäivän viettoa Mäntykoti Yli-Maariassa

Mäntykoti Yli-Maariassa vietettiin naistenpäivää Minna Canthin merkeissä

Naistenpäivää Minna Canthin merkeissä

Olihan hän ensimmäinen suomenkielinen lehtinainen, joka otti kantaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Minna Canthin elämäntyö on vaikuttanut suuresti tasa-arvon ja koulutuksen edelläkävijäksi. Kaappien kätköistä löytyi perinnekeittokirja, sitä selailemalla löytyi Minna Canthin nimikkokuivakakun ohje.  

Ohje oli niin houkutteleva, että olihan sitä kokeiltava. Asukkaat saivat osallistua omien voimavarojen mukaan. Ohjetta luettiin tarkasti. Yksi oli kiinnostunut voitelemaan kakkuvuoan, toinen mittaamaan kuiva-aineet, kolmas vispaamaan kerman. Muut seurasivat innokkaana vierestä, kun kakkua tehtiin.

Kakun kypsyyttä seurattiin tarkasti ja innokkaana odoteltiin, koska sitä saa maistaa.

Ohje: 2 prk vispikermaa, 2 munaa, 2 dl sokeria, 2 dl siirappia, 6 dl vehnäjauhoja, 2 tl soodaa, 2 tl pomeranssinkuorta, 2 tl kanelia, 1 tl neilikkaa, 1 tl inkivääriä, 75 g voita sulana

Vaahdota kerma. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Kääntele joukkoon siirappi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet, lisää lopuksi jäähtynyt rasva.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun isoon rengasvuokaan.

Paista 175 asteessa ensin 30 minuuttia, alenna lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia kunnes kakku on kypsä. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.

Naistenpäivää jatkoimme nypläyksen merkeissä. Nypläämisen perinteet ovat lähtöisin 1400-luvulta Euroopasta. Suomeen nypläys tuli 1500-luvulla Ruotsin kautta. Kuuluisimpana pidetään Rauman pitsiä. Nypläystä harrastetaan erilaisissa käsityöseuroissa. 

Mäntykoti Yli-Maariassa oli mahdollisuus tutustua ja kokeilla Marjatta Salmisen opastuksella, miten nypläyspitsin teko onnistuu. Hän on harrastanut nypläystä liki kaksikymmentä vuotta. Muutamat kokeilivat ja totesivat, että on aika pientä ja haasteellista tehdä, vaikka ovat joskus nypläystä harrastaneet.    

Itseleivottua kakkua saatiin nauttia päiväkahvin kanssa, kakku oli suussa sulavaa.

 

 

Eija Soikkeli
Viriketoiminnan ohjaaja
Vanhuskeskus 3