Istuukohan kirjakuusen oksalla tänä vuonna orava?

Joulunaika merkitsee erilaisia asioita meille kaikille.

Viikon päästä on aika jättää arkiset askareet sivuun kaikille. Joillekin se tietää rauhoittumista ja hengellisten asioiden pariin syventymistä, toisille kiirettä ja jouluvalmisteluihin liittyvää stressiäkin, ja jotkut odottavat ansaittua paussia arjen oravanpyörästä.

Joulua odotellessa on jo havaittavissa yleistä hyväntuulisuutta, jouluisten tervehdysten vaihtoa tuttujen kesken, kynttilöiden ja muiden valojen ihastelua, hiukan pidempiä lounaita kollegojen kanssa ja toki jo uuden vuoden suunnittelua ja odotustakin.

Minulle, kuten useimmille meistä, joulu merkitsee myös leppoisaa yhdessä oleskelua perheen ja ystävien kesken, hyvää ruokaa, rentoutumista ja hengähdystä työn kiireistä. Minulle joulunaika on hyvän mielen ja hyvän olon aikaa, olen sillä tavoin onnekas.

Kirjakuusi Rotundassa

Haluamme tarjota asiakkaille mahdollisuuden viettää – tai olla viettämättä – jouluaattoa kaikille avoimessa, yhteisessä tilassa.

Helpotusta yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunteeseen

Kaikille joulu ei kuitenkaan ole ilon ja riemun aikaa. Jouluna Turku hiljenee, monet työpaikat tai opinahjot sulkevat ovensa ja useat palvelut seisahtuvat pyhien ajaksi. Kaikki eivät vietä joulua lainkaan ja etenkin niille meistä, joilla ei ole lähellään laajaa ystävien ja sukulaisten verkostoa, joulu saattaa merkitä myös lisääntynyttä yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunnetta. Muun muassa näistä syistä johtuen pääkirjasto on avoinna tänäkin jouluaattona.

Haluamme tarjota asiakkaille mahdollisuuden viettää – tai olla viettämättä – jouluaattoa kaikille avoimessa, yhteisessä tilassa. Tiedossa on jouluista ohjelmaa ja yhdessä tekemistä, mutta myös mahdollisuus nauttia kirjaston palveluista tavallisen tapaan.

Kirjapaketteja, elokuvia ja lautapelejä

Joulunviettoni alkaa siis jälleen mieleisellä ja mielekkäällä tavalla työn merkeissä. Jouluaaton valmistelut ovat alkaneet jo aiemmin syksyllä, mutta viimeisten silausten aika on tällä viikolla. Tuolloin työvuorossa olevien lisäksi myös muu kirjastonväki on osallistunut valmisteluihin, hienoa talkootyötä on siis aattona kiittäminen somistuksesta ja ohjelman valmisteluista.

Jouluista tunnelmaa kaipaaville on luvassa vapaamuotoista yhdessä oloa ja seurustelua sisältäen muun muassa yhteisöllistä runoilua, musiikkia, joulutervehdyksiä, värityskuvia, joulutarinoita ja yllätyksellisiä kirjapaketteja. Lisäksi kirjaston kirjallisuusosastolla on mahdollista viettää aikaa elokuvien parissa ja nuortenosastolla voi pelata lautapelejä.
 


Kirjakuusin somistetussa tilassa voi seurustelun, musiikin ja tervehdysten lomassa tehdä Black Out -runoja sekä halutessaan osallistua yhteisöllisen pantoum-runon luomiseen


Omana työmaanani toimii aattona kirjaston Studio. Kirjakuusin somistetussa tilassa voi seurustelun, musiikin ja tervehdysten lomassa tehdä Black Out -runoja sekä halutessaan osallistua yhteisöllisen pantoum-runon luomiseen.

Pantoum on indonesialainen runomuoto, jonka idea on toistoissa ja niiden mukanaan tuomissa uusissa tulkinnoissa. Jokainen osallistuja antaa runoon yhden lauseen, joka kuvastaa tunteita, tunnelmia tai ajatuksia. Aihe on ”Jouluaattona kirjastossa”. Jouluvalmisteluiden lomassa teinkin jo kollegojen satunnaisista lauseista ja lausahduksista yhden pantoum-runon, se kuuluu näin:

”Ota joulumieli kainaloon ja tule kirjastoon!
Innostusta ja odotusta ihmisten silmissä.
Kirjastossa kuiskailee joulurauha.
Paketti avautuu, joulukuusi pukeutuu.

Innostusta ja odotusta ihmisten silmissä.
Runon kielellä joulumielellä.
Paketti avautuu, joulukuusi pukeutuu.
Ihana istahtaa hetkeksi, onpa mukavaa.

Runon kielellä joulumielellä.
Istuukohan kirjakuusen oksalla tänä vuonna orava?
Ihana istahtaa hetkeksi, onpa mukavaa.
Joulutervehdys sinulle, minulle ja meille kaikille!

Istuukohan kirjakuusen oksalla tänä vuonna orava?
Kirjastossa kuiskailee joulurauha.
Joulutervehdys sinulle, minulle ja meille kaikille!
Ota joulumieli kainaloon ja tule kirjastoon!”

Näiden säkeistöjen myötä toivotan kaikki tervetulleiksi viettämään jouluaattoa kanssamme, pääkirjasto on avoinna kello 11 – 18.


Tervetuloa viettämään jouluaattoa pääkirjastoon kello 11-18!

Susanna Kolehmainen

Tietoa kirjoittajasta

Susanna
Kolehmainen
Vastaava kirjastonhoitaja
Kirjastopalvelut
Kirjoittaja työskentelee kirjaston erityispalvelujen tiimin tiiminvetäjänä ja vastaa kirjaston maahanmuuttajille suunnatuista palveluista.
Asiasanat: