Anna Räisänen: Vehreää kaupunkia viherkertoimella

Turun kaupunkisuunnittelussa testataan viherkerrointa, jonka avulla luodaan vehreää ja viihtyisää kaupunkia hyvinvoivan Itämeren rannalle, kirjoittaa ympäristötoimialan Anna Räisänen.

Turun kaupunkisuunnittelussa testataan viherkerrointa, jonka avulla luodaan vehreää ja viihtyisää kaupunkia hyvinvoivan Itämeren rannalle.

Kuvitellaan tavallinen suomalainen metsä. Siellä sade laskeutuu puunoksille ja siitä maahan imeytyen maaperään kasvien käyttöön. Mietitään samaa aluetta rakentamisen jälkeen; pisarat ropisevat katoille ja päällystetyille kaduille päätyen nopeasti viemäreihin, vain pienen osan päätyessä viheralueille.

Sade- eli hulevesiviemäröinti kaupunkialueilla on suunniteltu kuivattamaan alue tehokkaasti, mutta se ei kuitenkaan ole ongelmaton ratkaisu. Putket suunnitellaan tavallisille sateille, joten rankkasateet eivät välttämättä mahdukaan putkiin, vaan päätyvät kellareihin. Hulevedet myös huuhtovat mukanaan vesistöihin roskia ja luonnolle haitallisia aineita. Meillä vesistö, johon kaikki vedet päätyvät, on Itämeri. Hulevesien hallinta kaupungissa on siis erittäin tärkeää yhteisen meremme hyvinvoinnin kannalta.

Myös ilmastonmuutos on tärkeä huomioonotettava asia. Sateisuuden ennustetaan lisääntyvän meillä, kuten myös rankkasateiden. Maailmalla tästä on saatu jo esimakua. Esimerkiksi Kööpenhaminassa on viime vuosina saatu lähes vuosittain sellaisia sateita, joiden laskennallisesti pitäisi tapahtua kerran sadassa vuodessa. Tulvavahingot ovat olleet valtavia.

Mitä sitten voimme tehdä, jotta meillä ei vastaavia miljoonavahinkoja tapahtuisi? Sormia napsauttamalla ei asiaa valitettavasti korjata, vaan tarvitaan monta toimenpidettä – pieniä ja suuria – sekä pitkäjänteistä suunnittelua. Yksi keino on vihreän lisääminen kaupungeissa. Kasvit käyttävät ja puhdistavat hulevesiä, ja vesi myös pääsee imeytymään vihreiltä pinnoilta maaperään. Viheralueita voidaan lisäksi käyttää tulva-alueina, joille vedet voidaan turvallisesti ohjata rankkasateilla. Ajatus on siis pyrkiä lähemmäksi luonnontilaista metsää, jossa kasvit ovat olennaisessa roolissa vesien hallinnassa.

Yksi maailmalla sovellettu menetelmä uusien alueiden riittävän viherpinnan varmistamisessa on viherkerroin. Mekin Turun kaupunkisuunnittelussa pääsemme nyt ensi kertaa testaamaan viherkerrointa, kun menetelmää sovelletaan Kirstinpuiston asemakaava-alueella osana iWater-projektia.

Kirstinpuisto sijaitsee Iso-Heikkilässä sataman valuma-alueella, missä vesitilanne on varsin monimutkainen. Samoissa hulevesiputkissa on merivettä, hulevettä ja Kakolan puhdistamolta tulevaa puhdistettua jätevettä. Jotta jäteveden ohijuoksutuksilta ja vesistökuormitukselta vältytään, täytyy jäteveden mahtuminen putkiin saada varmistettua. Meriveden pinnankorkeuteen meidän on melkoisen mahdoton vaikuttaa, joten keinoksi jää hulevesien vähentäminen.

Viherkertoimen avulla voimme laskea erilaisten viher- ja hulevesirakenteiden vaikuttavuutta. Esimerkiksi puuryhmän istuttaminen pihalle on huomattavasti hyödyllisempää hulevesien vähentämisen kannalta kuin pelkkä nurmikko. Monipuolisilla rakenteilla voidaan saada pienellekin pihalle suuri vaikuttavuus. Keinoja on paljon, esimerkiksi erilaiset istutukset, hulevesipainanteet, sadepuutarhat, olemassa olevien puiden säästäminen, viherkatot tai vaikkapa viherseinät! Isosta valikoimasta löydetään jokaiseen paikkaan sopiva ja toimiva keino ilman, että rakentamisen määrää täytyy liikaa rajoittaa.

Mielenkiintoiset ajat ovat siis edessä kaupunkisuunnittelussa. Toivottavasti viherkertoimesta saadaan meillekin työkalu, jonka avulla luodaan vehreää ja viihtyisää kaupunkia hyvinvoivan Itämeren rannalle.

Anna Räisänen

Anna Räisänen
Erityisasiantuntija
Turun kaupungin ympäristötoimiala

interreg_central_baltic_with_eu_logo.jpg
iWater-hankkeen logo.