Olli-Pekka Mäki: Haastetta Itämerestä

Kaupungeilla on mahdollisuus vaikuttaa Itämeren tilaan. Kyse on tiedostamisesta, halusta ja resursseista, kirjoittaa Olli-Pekka Mäki

Turussa Itämeri-asioita on viimeisen kymmenen vuoden aikana edistetty erityisesti Itämerihaasteen toiminnan kautta. Työ on ollut pääosin virkamiesten keskinäistä yhteistyön kehittämistä, koordinointia ja toimenpiteiden toteuttamista. Nyt haluamme kertoa työstä laajemmin kaupunkilaisille tämän blogin kautta.

Koska olen kirjoittanut viimeiset 25 vuotta lähes pelkästään ympäristövirkamiehen hallintokieltä ja ammattiproosaa, niin blogin kirjoittaminen alkoi tuntua hankalalta hommalta Itämeri-koordinaattorimme Sallan vihjaistessa lähestyvästä deadlinesta. Itämereen liittyviä asioita on usein työpöydälläni viranomaisroolissa toimiessa ja ne ovat muutenkin lähellä sydäntä, joten blogin kirjoittaminen kyllä kiinnosti. Olenhan virkaurani aikana istunut satoja tunteja Itämeri-kokouksissa, -seminaareissa ja -konferensseissa sekä matkustanut meren rantoja pitkin Turusta niin etelään, itään kuin länteen - ja joskus jopa pohjoiseenkin. Olen kuullut paljon puhetta ja lukenut satoja sivuja tekstiä Itämerestä ja mitä meren paremman tilan eteen tulisi tehdä. Jos kaikki puhe ja kirjoitettu teksti olisi johtanut toimenpiteisiin Itämeren hyväksi, eipä olisi Itämerellä enää hädän päivää.

Turun Itämeri-työssä on nähtävissä osin samoja ongelmia kuin muuallakin. Vaikka Itämeri-asiat ovat hyvin esillä kaupungin ohjelmissa ja Itämeri on toinen prioriteetti ympäristöasioissa ilmastonmuutoksen lisäksi, tarvitaan edelleen runsaasti kuormitusta vähentäviä toimenpiteitä. Kaikki kaupungin tekemät toimenpiteet kun eivät aina ole Itämeren tilaa parantavia, vaan joukkoon mahtuu myös kuormitusta lisääviä toimia. 

Itämeri-toimenpide ohjelma ulottuu vuoteen 2019

Itämerihaaste-toiminta käynnistyi vuonna 2007. Haasteen tavoitteet ja toimenpiteet laadittiin yhdessä Helsingin kaupungin kollegoiden kanssa. Samalla koottiin kaupunkien yhteinen toimenpideohjelma, johon listattiin satakunta toimenpidettä, joita kumpikin kaupunki on luvannut toteuttaa vuoteen 2019 mennessä.

Pelkästään toimenpideohjelman sisältämien toimien lukumäärä osoittaa, että kaupungeilla ja kunnilla on erinomaiset mahdollisuudet vaikuttaa kuormitukseen ja Itämeren tilaan. Kunnat ovat vastuussa muun muassa jätevesien käsittelystä, kunnallistekniikan rakentamisesta, jätehuollosta, hulevesiasioiden edistämisestä, kaavoituksesta, satamatoiminnoista, ruoppauksista, ruoppausmassojen läjityksistä, hankinnoista, ympäristökasvatuksesta ja -koulutuksesta, ympäristön tilan seurannasta ja myös kansainvälisestä ympäristöyhteistyöstä. Näissä kaikissa teemoissa on tehtävää runsaasti ja kaikilla toimenpiteillä on mahdollisuus vaikuttaa Itämeren tilaan suoraan tai välillisesti. Tehtävien laaja kirjo osoittaa myös sen, että kaikilla kaupungin hallintokunnilla, laitoksilla tai yhtiöillä on mahdollisuus vaikuttaa Itämereen. Kyse on siis tiedostamisesta, halusta ja resursseista tehdä toimenpiteitä.

Itämerihaasteen ideana on myös saada muita toimijoita mukaan Itämeren hyväksi tehtävään työhön. Haastamisen idea onkin sujunut hyvin, sillä jo yli 230 suomalaista ja kansainvälistä tahoa on luvannut toimia Itämeren hyväksi.

Itämeren suojelun osalta kustannukset lankeavat heti, mutta toimenpiteiden vaikutukset näkyvät hitaasti pitkän ajan kuluessa. Jos olemme sotkeneet Itämerta voimakkaasti viimeiset kymmenet vuodet, ei dramaattisia tuloksia voi odottaa yhdellä vaalikaudella. Niitä täytyy malttaa odottaa. Ja jatkaa duunia entistä määrätietoisemmin.

​Olli-Pekka Mäki
vt. ympäristönsuojelujohtaja
Turun kaupunki