Suurten juhlien Turku

Turussa juhlatalojen valtti on historian havina

Suomi juhlii ensimmäistä sataa vuottaan itsenäisenä valtiona ja juhlia järjestetään ympäri maata. Lähivuosina Turussa juhlitaan muitakin sadan vuoden merkkipaaluja: Åbo Akademin tasavuodet täyttyvät jo ensi vuonna ja Turun yliopistolla juhlitaan puolestaan 2020. Horisontissa siintää myös vuosi 2029, jolloin Turku täyttää kunnioitettavat 800 vuotta. Millainen on juhlatilojen Turku tänään ja tulevaisuudessa?

Turku on ollut tärkeiden tapaamisten kaupunki jo vuosisatoja, ja hyvät kaupat ja sopimukset on aina Auran rannalla kruunattu kohotetulla maljalla ja maittavalla ruualla. Turun juhlatalojen valtti onkin historian tyylikäs havina. Kaupungissa on myös suuri joukko alan ammattilaisia, jotka auttavat ilomielin ja vuosien kokemuksella.

Upeiden juhlatilojen kaupunki

Turun linnan juhlahuoneistossa järjestetään usein tyylikkäitä juhlia pitkissä pöydissä. Myös klassikkojen klassikko eli Juhana Herttuan Renessanssijuhla on edelleen suosiossa ja laulu raikaa Kuninkaan salissa jopa kymmenellä kielellä. Aboa Vetus & Ars Nova -museossa voi puolestaan ensin tutustua keskiaikaiseen, maanalaiseen kaupunkiin tai moderniin taiteeseen, ja sen jälkeen tarjota juhlaherkut vaikkapa Rettigin palatsin suojaisalla sisäpihalla.

Radisson Blu Marina Palacen parhaat puolet ovat edelleen ne samat kuin 1970-luvulla, jolloin hotelli rakennettiin kansainvälisiä arvovieraita varten: sijainti Aurajoen rannalla on upea ja juhlakerroksen saleissa on valtavat ikkunat jokimaisemaan. Sijainti on mainio myös Scandic Julian Å-salilla, joka sijaitsee idyllisen Vähätorin maisemissa, maanalaisessa modernissa tilassa.

Logomo, Suomen uusin ja rouhein tapahtumatalo, on entinen VR:n konepaja ja maalaamo eli teollisen rakennushistorian kohde. Logomon ydin on muuntautumiskyky: salien kokoa voidaan muokata ja päivän kokouksesta voi siirtyä illalla täysin erilaiseen tunnelmaan. Logomossa jopa suuri katsomo siirtyy ilmatyynyillä, seinätkään eivät estä ideoiden lentoa!

Logomon pitkät pöydät.

Tulevaisuuden Turku on rohkea

Turun profiili vahvistui Euroopan kulttuuripääkaupungin aikana ja kaupunki näyttäytyy nykyään rohkeana, ennakkoluulottomana ja voimakkaana tapahtumien, kokousten ja juhlien kaupunkina.

Asenteilla, teemoilla ja suunnittelulla päästään kuitenkin vain tiettyyn tasoon asti: jossain vaiheessa tarvitaan miljoonaluokan investointeja. Logomo on paras esimerkki rohkeista päätöksistä: rakennusyhtiö Hartelan päätös rakentaa rouhea ja muokkautuva tapahtumatalo on tuonut Turkuun yli 1000 uutta tapahtumaa vuosittain. Lisääntynyt asiakkaiden virta on inspiroinut hotellit remontteihin ja seuraavaksi Erik Bryggmanin suunnittelema Seurahuone remontoidaan täysin uuteen loiston aikaan.

Useat hotelliketjut ovat lähestyneet Turun kaupunkia uudisrakennushankkeiden ajatuksella, ja parhaita tontteja kartoitetaan Aurajokirannan, Turun linnan ja Logomon välisellä maagisella kolmiolla. Onko näissä uusissa hotelleissa ja niiden juhlatiloissa teemana suomalainen puurakentaminen ja design -vai jopa turkulainen meriteollisuus ? Voisiko varsinaissuomalainen kiviteollisuus inspiroida ja punainen graniitti toimia juhlatilan mausteena? Löytyykö Tom of Finland -taiteesta rohkeaa kulttiteemaa kansainvälisen hotelliketjun baariin? Onko juhlatila rakennettu sirkustaiteen korkeuteen jo valmiiksi?

En usko, että tälle alueelle koskaan nousee tornitaloa ja sen katolle Infinity Pool -näkymillä varustettua allasbaaria, mutta toivon arkkitehtuurin ja sisustuksen olevan räväkkä, erikoinen ja avoimen kateuden värittämää keskustelua herättävä. Sellainen, että valokuvista heti näkee heti ensimmäisellä vilkaisulla missä kaupungissa ollaan.

Turku – tapahtumien ja kongressien kaupunki:

 

Sari Ruusumo

Tietoa kirjoittajasta

Sari
Ruusumo
Tapahtuma- ja kongressipäällikkö
Visit Turku