Visio ja entäs sitten?

Me visioimme yksistään keskustan alueelle 20 000 uutta asukasta ja 15 000 uutta työpaikkaa.

Elokuun 14. päivänä julkistetun Turun keskusta -visiomme huikean positiivinen vastaanotto on ollut meille tekijöille miellyttävä yllätys.

Sitä tunnetta eivät ole täysin saaneet huuhdottua pois muutama päivä julkistuksen jälkeen seuranneet traagiset tapahtumat. Päinvastoin: yhä määrätietoisemmin meidän on nyt suunnattava voimavaramme ihmiskeskeisemmän keskustan kehittämiseen.

Olemme saaneet paljon paljon kysymyksiä ja kommentteja visioon liittyen. Yritän seuraavassa paneutua muutamiin tärkeimpiin. Me tulemme myös lähitulevaisuudessa julkaisemaan kirjan, jossa kerromme hieman tarkemmin visiostamme.

Keskustan yksityisautoilusta

Monet ovat ymmärtäneet, että vision mukaan kiellämme kaiken yksityisliikenteen keskustan alueelta. Emme aivan tällaista ole ehdottamassa. Mutta kuten niin monet älykkäät kaupungit nykyään, me haluamme karsia pois turhan läpiajoliikenteen ja lisätä sen sijaan kävelijöille ja pyöräilijöille varatun katutilan volyymia. Pakollinen ammattiliikenne keskustassa on toki turvattava.

On ymmärrettävä, että ehdottamamme isot toimenpiteet ovat aivan välttämätöntä keskustan elävöittämiseksi. Myös julkinen liikenne järjestetään siten, että bussien määrää Kauppatorin ympärillä saadaan vähennettyä, kun sitä siirretään läheisiin terminaaleihin. Kun itse Kauppatoria jäsennetään ja elävöitetään ehdottamallamme tavalla, saamme ihmisiä sinne muutenkin kuin kauniina kesäpäivinä.

Kulttuuritoiminnasta

Monet kulttuuritoimijat ovat esittäneet huolensa siitä, löytyykö meidän visiossa tilaa muullekin kuin kaupalliselle tai jo vahvasti institutionalisoituneelle kulttuurille. Ehdoton vastauksemme on kyllä.

Suunnitelmastamme löytyy kuva, joka näyttää kulttuurihybridirakennuksen itärannalle, jota kutsumme visiossamme kulttuurirannaksi. Ajatuksemme on se, että tämä rakennus muodostuisi vapaan kulttuuritoiminnan keskukseksi Turussa. Luonnollisesti se edellyttää, että hintojen on oltava sellaisia, että eri toimijoilla on sitä varaa käyttää.

Haluamme ylipäänsä laajentaa huomattavasti kaupunkilaisille ja vierailijoille osoitettua julkista tilaa. Samalla halusimme visiollamme nimenomaan osoittaa, kuinka saaristo eli sen vahvat luontoelementit pitää tuoda myös keskustaan yhä uusilla tavoilla. Myös itse joelle on saatava uutta toimintaa: uima-altaita, saunoja, esiintymistiloja.

Keskustavision havainnekuvassa Kulttuuriranta,  Lunden Architecture Company

Rahoituksesta

Lopulta on tietysti myös kysymys rahasta. Mistä tulee pääomat uudistuksille? Me visioimme yksistään keskustan alueelle 20 000 uutta asukasta ja 15 000 uutta työpaikkaa. Uusia erityisesti asuntorakentamisen rakennuskohteita keskustan alueella syntyy erityisesti Aninkaisten sekä Aurajoen itäpuolelle.

Samalla kun monilla muilla keinoilla lisätään keskustan vetovoimaa, tuo tämä kaikki runsaasti lisätuloja kaupungille jolla kehitystyö kaupungin osaltaan kustannetaan. Haluamme myös monilla keinoilla saada investorit liikkeelle. Tavoitteenamme on luoda ainakin 150 000 neliötä uutta liiketilaa. Summaten: Raha syntyy siitä kasvusta, jonka visiomme toteuttaminen tuo mukanaan.

Päätöksistä

Kaikkiaan olemme tarkastelleet kaupunkia kokonaisuutena. Uudessa visiossa on huolellisesti mietitty, miten Turun eri osat nivelletään yhteen samalla kun keskusta kokee melkoisen päivityksen tämän vuosisadan maailmaan.

Moni on myös epäillyt, jäävätkö visiot pölyttymään mappiin Ö. Voin kertoa, että esitellessämme visiotamme Turun kaupunginhallitukselle tunnelma salissa oli innostunut. Tarkoitus on, että visio voitaisiin mahdollisimman nopeasti sen näyttämän suunnan osalta adoptoida kaupungin poliittisesti ohjaavaksi visioksi. Olemme nyt jo saaneet niin paljon myönteisiä kommentteja kaikilta poliittisilta ryhmiltä, että uskon sen olevan aivan mahdollista.

Visiota ei saada juurrutettua toiminnallisiksi päätöksiksi ilman kaupunkilaisten voimakasta tukea ja aktiivisuutta. Meidän on luotava keskustan alueelle uudenlaista vuorovaikutusta eri toimijoiden välille. Kaupungin on tultava yhä joustavammaksi alustaksi ihmisille toimia ja uudentyyppisiä foorumeita tarvitaan. Nopea reagointi ja proaktiivinen toiminta voivat olla tulevaisuudessa Turun vahvuuksia.

Kiitän minulle ja työryhmälle virranneista lukuisista kommenteista ja kysymyksistä. Nyt suunta tiukasti tulevaisuuteen!

 

 

 

Markku Wilenius

Tietoa kirjoittajasta

Markku
Wilenius
Visiotyöryhmän puheenjohtaja ja Turun yliopiston tulevaisuudentutkimuksen professori.