40 000 ilmaista äänikirjaa

Tuo tarinat jokaiselle.

Iäkäs kirjaston asiakas puhkesi kyyneliin pelkästä onnesta, kun sai käyttöönsä äänikirjapalvelu Celian. Vanha ja rakas lukemisharrastus heräsi uudelleen eloon ja kirjallisuus rikastuttaa taas hänen arkeaan. Kun kädet eivät enää jaksa kannatella kirjaa, silmät väsyvät tai keskittymiskyky on heikko, voi kirjallisuuden maailmaan sukeltaa korvat edellä internetin kautta.

Älypuhelimet ja tabletit yleistyvät ja kirjoja voi kuunnella silloin kun se itselle sopii. Pian lähes jokaisella on mukanaan kuunteluun tarvittavat välineet. Tunnukset saadakseen tarvitsee vain tulla kirjastoon henkilötodistuksen kanssa.

Uusi palvelu tuli Turun kaupunginkirjaston asiakkaiden käyttöön viime vuoden syyskuussa. Celian 40 000 äänikirjaa ovat käytettävissä niille, joille tavallisen kirjan lukeminen on hankalaa.

Hieno palvelu kerrassaan, etenkin jos kirjastoon tuleminen on jo haasteellista. Kirjoja voi kuunnella suoraan verkon kautta niin paljon kuin haluaa. Palvelun helppous valkeni meille kirjastolaisillekin, kun näkövammainen Celian asiakas tuli kertomaan meille palvelun käytöstä.

Olemme myös levittäneet sanaa vanhusten ja vammaisten kanssa toimiville siitä, että yhteisö voi itse liittyä Celian asiakkaaksi verkossa. Toimintakeskukset ja vanhusten palvelukeskukset ovat liittyneet asiakkaiksi ja alkaneet aktiivisesti tarjota Celian äänikirjoja omille asiakkailleen.

Kirjasto kokeilee kevään 2015 aikana ensimmäisiä äänikirjojen lukupiirejä kehitysvammaisille ja vanhuksille. Tästä syntyy ehkä jotakin ihan uutta!

Lastenkin kanssa käynnistämme vähitellen toimintaa. Keväällä lasten- ja nuortenosastolla puhutaan luki- ja keskittymishäiriöistä ja kokeillaan Turun AMK:n opiskelijoiden kehittämää lukihäiriötestiä. Keskittymis- tai lukihäiriön tunnistaminen ajoissa antaa paremmat mahdollisuudet opiskella ja tavoitella unelmia. Äänikirjat ovat yksi keino tässä. Celian kautta saa myös oppi- ja tenttikirjoja.

Olemme olleet innoissamme. Nyt saamme tarjota palvelua niille, joille kirjaston käyttäminen on vaikeinta. Voimme palvella niitäkin, jotka eivät itse pääse kirjastoon. Valtakirjalla voimme liittää asiakkaaksi myös kotona olevan vanhuksen tai sairaan lapsen.

Palvelua voi käyttää hoitokodissa, saattohoidossa, dementiakodissa, erityiskoulussa ja missä tahansa, kotona ja maailmalla. Äänikirja rauhoittaa, sivistää, virkistää, opettaa, koukuttaa, rentouttaa ja tuo tarinat jokaiselle.

Lain mukaan Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen painetun kirjan lukeminen on vaikeaa. Syy lukemisen hankaluuteen voi olla heikko näkö, lukihäiriö tai vaikka lihastauti eli jonkinlainen todettu este tavallisen kirjan lukemiselle. Huono kielitaito ei riitä esteeksi.

Kirjoittaja: 
 Tarja Rajala,
 Informaatikko
 Turun kaupunginkirjasto
Asiasanat: