Antoisa ja opettavainen harjoittelujakso TFO:lla

Kolme kuukautta Konserttitalolla on kulunut uskomattomalla vauhdilla

Olen Jasmin Vahtera ja työskentelen tällä hetkellä korkeakouluharjoittelijana Turun filharmonisella orkesterilla tuotannon ja markkinoinnin assistenttina. Pian kuluneet kolme kuukautta ovat olleet antoisia ja opettavaisia, täynnä uusia ja innostavia asioita.

Harjoittelun aikana olen päässyt tekemään monenlaisia työtehtäviä. Olen suunnitellut ja tehnyt Facebook-markkinointia, ollut mukana järjestämässä lastentapahtumia, puhelinhaastatellut, somistanut ja päivittänyt nettisivuja. Olen myös kääntänyt tiedotteita ja taiteilijaesittelyitä englanniksi ja suomeksi. En tiennyt pitäväni esimerkiksi kääntämisestä, mutta harjoittelun aikana olen huomannut, että teen sitä mielelläni.

Yksi harjoitteluni kohokohdista sijoittui heti harjoittelujakson alkupuolelle, kun pääsin mukaan järjestämään Sinfonia Palloiluhallille -suurkonserttia, joka pidettiin Kupittaan Palloiluhallissa.

Tuotanto oli paljon normaalikonserttia suurempi ja konserttiviikolla tehtiinkin töitä kellonympäri. Konsertissa toimimme toisen orkesteriharjoittelija Anniina Kauppisen kanssa assistentteina. Suunnittelimme pukuhuonejärjestystä, toimimme konsertin erityisvieraiden hosteina ja huolehdimme siitä, että solistit saapuvat lavalle oikeaan aikaan. Jokaisen mukana olleen uurastus palkittiin; konsertti oli erittäin onnistunut ja yleisöä saapui paikalle hallin täydeltä.

Opinnoista käytäntöön

Harjoittelussa yksi parhaista asioista on ollut se, että olen päässyt hyödyntämään käytännössä opinnoissa oppimaani.

Opiskelen Turun yliopistossa musiikkitiedettä nyt kuudetta vuotta, minkä lisäksi muita humanistisia ja yhteiskunnallisia aineita. Harjoittelun aikana olen esimerkiksi tehnyt koululaisryhmille lähetettäviin ennakkomateriaaleihin kysymyksiä teoksista, joita ryhmät tulevat konsertteihin kuuntelemaan. Tässä musiikkitieteen opintoni ovat auttaneet lähestymään soivaa ainesta ja muotoilemaan siitä kysymyksiä.

Harjoittelijana pääsin mukaan myös The Horror -kauhukonserttien toteutukseen. Olin tekemässä konserttitalon somistusta teemaan sopivaksi sekä mukana suunnittelemassa konserttien työntekijöiden puvustusta konserttipäiville yhdessä tuottajamme Heidi Pulkkisen kanssa. Konsertteja edeltävinä viikkoina tein konserteissa esitettävien kappaleiden taustoja esitteleviä some-postauksia, joista opin myös itse paljon. Talolla oli jännittävä tunnelma koko viikon ajan, kun kauhusävelet kantautuivat harjoituksista talon käytäville.

Lokakuussa järjestettiin Turun kirjamessut, joihin pääsin harjoitteluni siivittämänä mukaan. Kaupunginorkesteri oli edustettuna Turun kaupungin vapaa-aikatoimialapisteellä Turun kaupunginteatterin ja kaupungin museoiden rinnalla. Oli kiva jalkautua asiakkaiden pariin ja päästä kertomaan orkesterin toiminnasta ja syksyn ohjelmistosta. Myös iltaisin konserttien yhteydessä tekemäni iltatyöt konserttitalolla ovat olleet mielenkiintoinen mahdollisuus tavata konserteissa käyviä asiakkaita ja seurata konsertti-iltojen humua. Konsertti-iltoina infolappujen jakamisen puitteissa kohdalleni osui monia mukavia asiakaskohtaamisia.

Mahtava työporukka!

Turun filharmonisella orkesterilla työskennellessäni parasta on ollut se, että on saanut työskennellä musiikin parissa mahtavan työporukan kanssa.

Konserttitalolla on hyvä, rento ja lämmin henki ja maanantaiaamun usein hulvattomat viikkokokoukset siivittävät viikon käyntiin mitä parhaimmalla tavalla. Oma työpisteeni sijaitsee katutason toimistohuoneessa, jossa on minun lisäkseni kolme muuta toimistotyöntekijää. Hauska yksityiskohta toimistohuoneissa on se, että niistä löytyy radio, jonka kautta voi kuunnella mitä lavalla tapahtuu. Omien töiden ohella on ollut mukava kuunnella lavalta kantautuvia harjoituksia.

Harjoittelujaksoni Turun filharmonisella orkesterilla päättyy ensi viikon perjantaina – kolme kuukautta konserttitalolla on kulunut uskomattomalla vauhdilla. Orkesteriharjoittelijana olen päässyt seuraamaan läheltä Konserttitalon arkea, niin toimistolaisten kuin muusikoidenkin.

On ollut jännittävää huomata, kuinka paljon talon hiljaisen ulkokuoren alla tapahtuu päivittäin.

Konserttituotantojen ja muun oheistoiminnan toteuttaminen ovat suuremman organisoinnin takana, kuin moni osaisi kuvitellakaan – ne vaativat usean kuukauden suunnittelun ja monenlaisia järjestelyitä. Jään muistelemaan harjoittelujaksoani suurella ilolla ja lämmöllä. Kosketus oman alan työelämään ei olisi voinut olla myönteisempi.

Tietoa kirjoittajasta

Jasmin
Vahtera
Korkeakouluharjoittelija
Turun filharmoninen orkesteri