Auran Panimon musiikkitoiminta juhlii kolmekymppisiään

Auran Panimolla on ollut musiikki- ja nuorisotoimintaa nyt kolmenkymmenen vuoden ajan. Nuorille ja musiikille tilat sinetöitiin jo vuonna 1984 punkkareiden vallattua Panimon.

1984 Auran Panimon valtasivat punkkarit, joiden tavoitteena oli tehdä siitä nuorisotila nuorten omilla ehdoilla. Vaikkei tilaa lopulta nuorten omaan hallintaan saatukaan, valtauksen seurauksena syntyi aktiivinen Panimoyhdistys ja tilassa alkoi vilkas bändi- ja nuorisotilatoiminta nuorisoasiainkeskuksen alaisuudessa.

Punkkarien tekemä Auran Panimon valloitus 12.5.1984. Kuva: Turun Sanomien arkisto, kuvaaja Esa Kulmala.

Jo 1989 ohjaajaksi Panimolle tuli musiikin monitoimimies Pasi Lyysaari.

– Konsertteja oli tuolloin todella paljon. Ohjelmasta vastasi enimmäkseen vaihtoehtonuorten, lähinnä punkkareiden, oma yhdistys, Auran Panimo -yhdistys ry. Toisena ohjaajana Panimolla oli tuolloin Eija Elenius, joka ansiokkaasti touhusi yhdistyksen nuorten kanssa. Nyt promoottorina tunnettu Kimmo Nurminen taas oli aktiivinen keikkajärjestelyissä, muistelee Lyysaari, joka nykyään vetää Taidekeskus koulussasi -toimintaa nuorisopalveluissa.

Lyysaari kertoo, että myöhemmin maineeseen nousseet nimet kuten Apulanta, CMX ja Tehosekoitin olivat usein nähtyjä vieraita Panimolla. Myös paikalliset yhtyeet kuten Turun tauti, Sätkynukke ja Xysma esiintyivät usein ja ne treenaavat tiloissa yhä.

Auran Panimo -yhdistys julkaisi tuolloin myös Sue-lehteä, josta tuli myöhemmin Suomen jaelluin rock-lehti.

Keikkoja siirtyi Palatsiin, mutta treenipaikka pysyi

Ajat muuttuivat, tyylit muuttuivat – lopulta punkkarit jättivät Panimon. Tilalle tuli nuoria jokirantaan rakennetulta uudelta asuinalueelta pelaamaan biljardia ja seurustelemaan keskenään. Nuorisototoimen konserttitoiminta siirtyi 1992 avattuun nuorisokeskus Palatsiin Eerikinkadulle, mutta treenikämpät ja studio jäivät nuorten aktiiviseen käyttöön. Paljon keikkoja järjestettiin yhä Panimolla.

Pitkän linjan musiikkimiehenä Varissuon nuokkarilta Panimolle ohjaajaksi 1995 siirtynyt Jukka Perhonen muistelee lämmöllä suosittuja maksuttomia Panimoiltoja, joissa talon bändit esiintyivät ja joihin ne toivat mukanaan aina jonkun vierailevan bändin.

– Ei silloin mitään järjestyksenvalvojia ollut. Olin siellä useimmiten illalla yksin, miksasin bändejä ja välillä kävin avaamassa tukkeutuneen vessan, nauraa Perhonen.

Nuorten kanssa ei ollut minkäänlaisia ongelmia, ei alkoholinkaan suhteen. Panimoilloissa oli aina hyvä tunnelma.

Mukavia ja hauskoja muistoja on Perhosella paljon. Nuoria bändejä sai kuskata keikoille nuokkareille ja samalla tuli juteltua monista asioista musiikin ulkopuoleltakin. Sen lisäksi työ oli miksausta, laitteiden kunnossapitoa ja nuorten monenlaista tukemista. Mies kertoo oikein herkistyneensä jokin aika sitten, kun vuonna 1997 Panimolla treenanneen Reactor-bändin kitaristi kiitteli häntä Facebookissa siitä, miten Perhonen oli potkinut heitä eteenpäin ihan musiikkiuran alussa.

– Se oli varmaan yksi kovimmista nuorista bändeistä silloin. Nuorista nimenomaan, kun rumpalikin oli vasta 11-vuotias heidän tullessaan Panimolle, muistaa Perhonen.

Nyt Reactorilla oli juuri 20-vuotisjuhlakeikka.

Auran Panimon sisätiloista todennäköisesti 1980-luvun loppupuolelta. Kuva: Turun nuorisopalveluiden arkisto

Panimon jengi myös nuorisotoimen Puolalanpuiston konserttien takana

1999 Panimolle esimieheksi tuli Tomi Arvas, pitkän linjan musiikkimies hänkin. Muutamaa keskeytystä lukuun ottamatta hän on liki parikymmentä vuotta ollut toiminnanjohtajana nuorisopalveluissa musapuolen toiminnoissa.

– Homma on kyllä aina ollut mukavaa ja monipuolista. Parasta on ollut nähdä nuorten kasvu, etenkin musiikillisesti. On mukavaa, kun vanhoja Panimolla treenanneita tulee vastaan ja tulevat heti muistelemaan niitä aikoja.

Panimon porukka vastasi pitkälti myös Turun nuorisotoimen Puolalanpuiston konserttien järjestämisestä.

– Niitä konsertteja ehdin itsekin järjestää muistaakseni neljä tai viisi kertaa. Paljon duunia niissä oli ja konserttipäivät venyivät liki ympärivuorokautisiksi, mutta samalla ne olivat vuoden parhaat työpäivät.

Jossain vaiheessa minua alkoi tosissaan kiinnostaa keikkojen järjestäminen. Hain 1990-luvulla Turun taideakatemiaan ja tapahtumatuottajan koulutuksessa syntyi työharjoittelun aiheena Turku Bandstand, joka kilpailuna on nuorille tie Turku Rock Academyyn. Siitä se oman työn ydinkin sitten syntyi.

Tilat valjastettiin rokkiakatemialle

Nyt Auran Panimo on Turun nuorisopalveluissa syksyllä 2011 kehitetyn uuden nuorisotyön sovelluksen, Turku Rock Academyn päämaja, jossa keskitytään musiikin tekemiseen ja taitojen hiomiseen. Samalla se toimii yhtyeiden kokoontumis- ja verkostoitumispaikkana.

– Panimon äänitysstudio ja sali valjastettiin luontevasti Rock Academyn toiminnan käyttöön. Studiossa Academyn tuottajat ohjaavat ja äänittävät yhtyeitä viitenä päivänä viikossa, kertoo Tomi Arvas nykyisestä toiminnasta.

Arvaksen oma musiikkihistoria juontaa juurensa 1970-luvun loppuun. Ruisrockeja tulee miehellä tänä vuonna plakkariin jo 40:s.

Ahkera ja ohjattu studiotyöskentely on bändien kehittymisen kannalta ensiarvoisen tärkeää ja oma studio on tässä suuri voimavara. Turku Rock Academyn toiminnassa ja ideoinnissa alusta saakka mukana ollut Mark Bertenyi antaa neuvoja äänitysstudiossa. Kuva: Jyrki Vuori

Myös kulttuurinen nuorisotyö on toiminut Auran panimon tiloissa 1990-luvulta. Kulttuurinen nuorisotyö on tuottanut Panimolle POIMU scifi -tapahtumaa (1999–2001) ja teatteria. Kulttuurisen nuorisotyön perintönä on Panimolle jäänyt toimimaan Panimoteatteri, jossa teatteri-ilmaisun ohjaajana toimii Kari Brandstaka.

– Draama sallii mahdollisuuden kokea ja kokeilla sellaisia tunteita, ajatuksia ja ilmaisuja, jotka ovat arkipäivässä mahdottomia tai kiellettyjä, Brandstaka sanoo.

– Näitä kokemuksia tutkimalla ja niistä keskustelemalla nuoret voivat oppia kulttuurista ja yhteiskunnasta mutta etenkin omasta itsestä ja ryhmässä toimimisesta.

Panimoteatteri on Turun kaupungin nuorisopalveluiden tuottamaa maksutonta teatteri- ja draamatoimintaa nuorille harrastajille. Sen viimeisin tuotanto oli viime vuonna esitetty näytelmä Lumienkeli.

Vaikka 2000-luvun alussa tehty Panimon remontti vei alkuaikoina mukana olleiden mielestä itse rakennukselta ”Panimon hengen”, Panimon henki elää yhä vahvana sen monipuolisissa toiminnoissa ja mahtavissa tarinoissa historian varrelta. Ja tietenkin joka ikisessä entisessä ja nykyisessä nuoressa, joka talon ovista on sisään astunut.

Auran Panimo. Kuva: Samuli Lintula, Creative commons

Auran Panimon musiikkitoiminnan 30-vuotista taivalta juhlitaan avoimin ovin keskiviikkona 31.1.2018 klo 14–19. Paikalla on henkilökuntaa ja musiikkiväkeä vuosien varrelta kertomassa tiloista ja toiminnasta. Kahvitarjoilu. Auran Panimo, Läntinen Rantakatu 47, 20100 Turku.

Auran Panimon musiikkitoiminta 30 vuotta

avoimet ovet keskiviikkona 31.1.2018 klo 14–19

Paikalla on henkilökuntaa ja musiikkiväkeä vuosien varrelta kertomassa tiloista ja toiminnasta. Kahvitarjoilu. Os. Läntinen Rantakatu 47, 20100 Turku.

Heidi Pyhälahti

Tietoa kirjoittajasta

Heidi
Pyhälahti
viestinnänsuunnittelija
Turun vapaa-aikatoimiala, hallinto, viestintä ja markkinointi
Vuodesta 1992 alkaen teininä ja sittemmin entisenä sellaisena Turun ainutlaatuista ja moni-ilmeistä musakenttää keikoilla ja ug-bileissä kolunnut paljasjalkainen turkulainen.