E-aineistot kirjastokortilla

E-palveluiden käyttö onkin lisääntynyt tasaisesti

Kirjaston sähköisiin palveluihin eli e-kokoelmaan kuuluu kirjoja, lehtiä, tietokantoja, verkkokursseja ja musiikkia sekä etäkäyttöisenä että kirjastossa käytettäväksi. E-aineistoja tuodaan kirjastossa entistä näkyvämmäksi ja järjestetyt opastukset ovat osoittaneet, että e-palvelut kiinnostavat ja niiden tuntemus on entuudestaan hyvällä pohjalla.

E-palveluiden käyttö onkin lisääntynyt tasaisesti, ja lainatuimmat e-kirjat ovat yhä useammin samoja, jotka löytyvät painetun aineiston lainaustilaston kärjestä mutta painettua aineistoa maltillisemmat jonotusajat takaavat, että e-kirjan saa vielä luettavaksi melko nopeasti.

Kirjaston monipuoliset e-aineistot

Kirjaston kokoelmasta löytyy kauno- ja tietokirjallisuutta eri kielillä e-kirjoina ja e-äänikirjoina, välillä jo ennen kuin painettu kirja on ehditty käsitellä ja laittaa liikkeelle! E-kirjana saattaa löytää teoksia, joita ei löydy paperiversioina – toisaalta on hyvä myös muistaa, että kirjaston ei ole mahdollista hankkia e-kirjoja yhtä laajalti kuin painettua kirjallisuutta.

Suomenkielisen tieto- ja kaunoaineiston löytää kirjaston verkkosivulta Ellibs-linkin takaa. OverDrive-palvelusta taas löytyy laaja valikoima englanninkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta ja esimerkiksi Harry Potter -kirjat. Lisämausteena on myös pieni valikoima vanhoja kultti- ja mykkäelokuvia. Molemmista palveluista löytyy kaunokirjallisuutta myös ruotsin kielellä.

Kauno- ja tietokirjallisuutta on kuunneltavissa lisäksi Naxos Spoken Word -palvelusta erityisesti englanniksi mutta myös saksaksi, ranskaksi ja portugaliksi. Naxoksen runsaat jazz-, taide- ja maailmanmusiikkipalvelut löytyvät myös kirjaston kokoelmasta.

Kirjaston e-palveluihin pääsee kevyesti sisälle tutustumalla helppokäyttöisiin lehtipalveluihin. Lehdet ovat myös erinomainen apu tiedonhakuun tuoretta sisältöä etsittäessä, ja lehtipalveluiden hakuominaisuuksia kannattaa käyttää luovasti haettaessa niin ajankohtaisia aiheita, henkilöhaastatteluja kuin härkisreseptejäkin.

Kotimaisia sanoma- ja aikakauslehtiä voi kirjastossa lukea ePress- ja eMagz-palveluista.

PressReader on englanninkielinen palvelu, jonka korkeatasoisista ja kevyemmistäkin julkaisuista koostuvaan lehtivalikoimaan kuuluu tuhansia nimekkeitä. Lehtiä löytyy kymmenillä eri kielillä, joten palvelu on oiva kaveri vaikkapa kielten opiskelussa. Paikallishistoriasta innostuneet pääsevät tutkimaan Suomen Turku -kotiseutulehden vuosikertoja, jotka löytyvät digitoituina versioina vuodesta 1959 vuoteen 1979.

Suomen Kansallisbiografiaan sisältyvät pienoiselämäkerrat ja julkaisut ovat tutkittavissa sähköisesti kirjastossa. Ruotsinkielinen tietosanakirja ja artikkelikokoelma Nationalencyklopedin puolestaan toimii myös etäkäyttöisesti kotoa käsin.

Uusia palveluja ovat suomenkieliset Rockway-musiikkiverkkokurssit, joiden avulla voi opetella vaikkapa pianon tai ukulelen alkeita.

Lisäksi uutena ovat Helsingin Sanomien sähköiset palvelut, jotka mahdollistavat uppoutumisen Helsingin Sanomien aikakoneen syövereihin (lehtiä alkaen vuodesta 1889!) tai viime vuosina ilmestyneisiin lehtiin ja HS-liitteisiin.

 

Vaski-kirjastojen yhteiset e-aineistot löydät sivulta vaskikirjastot.fi/e-vaski Kuva: Noora Yrttiaho

E-aineistot tutuiksi!

On hyvä muistaa, että e-kirjoja voi lainata huolettomasti, sillä ne poistuvat lainoista automaattisesti eräpäivänä eikä myöhästymismaksua kerry. Puistoon, junamatkalle ja pidemmällekin reissulle ne lähtevät mukaan kevyesti, sillä matkaoppaan saa kätevästi ladattua omalle laitteelle, ja lisäksi niin maailman tapahtumia kuin paikallisuutisiakin on helppo seurata e-lehdistä.

Kirja on kutsuva eri muodoissaan: yhtä voi lukea tabletilta, toisen kohdalla haluaa mieluummin hypistellä ja käännellä sivuja, kolmas taas voi löytyä äänikirjana. E-palveluja voi ja kannattaa käyttää iloksi ja hyödyksi niin opiskelussa kuin työssäkin. Kirjastolaiset kannustavat tarttumaan e-kirjaan ennakkoluulottomasti!

Tutustu e-kokoelmaan ja kirjaston verkkosivuille vietyihin vapaasti käytettäviin aineistoihin. Vaski-kirjastojen yhteiset e-aineistot löydät sivulta

ja Turun kaupunginkirjaston omat e-aineistot kirjaston sivulta

Maija Suoyrjö, e-aineistot

Tietoa kirjoittajasta

Maija
Suoyrjö
Informaatikko
Turun kaupunginkirjasto
Asiasanat: