Harrastusten löytäminen muuttuu helpommaksi

Jos tapahtumia löytyy kalenterista helposti, niin miksei sama toimisi harrastusten kohdalla?

Pelkästään Turussa on liki 190 000 asukasta ja 3 658 eri yhdistystä.  Kun näihin lukuihin lisää vielä lähiseudun kunnat ja yhdistykset, on Turun seudun harrastustarjonta melkoinen. Numeroiden valossa voisi ajatella, että harrastuksia ja muita vapaa-ajanviettomahdollisuuksia löytyisi kiinnostuneille helposti, mutta aina näin ei suinkaan ole. Joskus harrastuksen löytäminen esimerkiksi lapselle on vaatinut melkoista Googlen laulattamista siitäkin huolimatta, että kyseistä harrastusta järjestäviä tahoja olisikin lähiseudulla useita.

Harrastehaun kehittäminen

Ratkaisua harrastusten ja potentiaalisten harrastajien kohtaamiseen kehitettiin jo aiemmin Turun seudun tapahtumakalenterin yhteyteen liikuntapalvelukeskuksen aloitteesta. Jos tapahtumia kerran löytyy kalenterista helposti, niin miksei sama toimisi harrastusten kohdalla? Rehellisyyden nimissä on todettava, että harrastusten hakemiseen liittyi kuitenkin huomattavasti enemmän kommervenkkejä kuin tapahtumien hakuun, joten harrastehaun ensimmäisen version elinajasta käteen jäi lähinnä hyviä kehitysideoita ja kokemuksia.

Nyt toisen version ilmestyttyä tilanne on jo parempi. Nyt harrasteita voi hakea tarkemmilla hakuehdoilla. Halutessaan voi esimerkiksi hakea ainoastaan taiteeseen ja kulttuuriin tai musiikkiin liittyviä harrastuksia tai yhteisöllistä toimintaa. Samalla hakukriteeriksi voi asettaa kohderyhmän, esimerkiksi lapsiperheet, jolloin erilaisia lapsiperheille suunnattuja musiikkiharrastuksia pystyy vaivattomasti vertailemaan keskenään. Haku mahdollistaa myös ainoastaan ilmaisten tai aloittajille suunnattujen harrastuksien hakemisen.

Taitotiistait Kuralan Kylämäen Kokeiluverstaalla tarjoavat avointa työpajatoimintaa kaikenikäisille. Kuva: TMK.

Opastusta harrasteiden lisäämiseen 30.5.

Harrastehaku on avoin kaikenlaisille harrastuksille. Erilaisten seurojen ja yhdistysten toimijat voivat liittää oman tahonsa harrastehakuun maksutta. Toiveissa on, että tulevaisuudessa harrastehaku toimisi kaikenlaisten harrastusten ja harrastajien kohtauspaikkana ja innostaisi mukaan monipuoliseen harrastusmaailmaan.

Harrastehaun käyttöä ja harrasteiden lisäämistä esitellään seura- ja yhdistystoimijoille pääkirjaston Studiossa (Linnankatu 2) tiistaina 30.5. kello 17–18.30. Tilaisuudessa saa myös apua oman seuransa harrasteiden lisäämiseen.

Kehitystyö jatkuu

Harrastehaun kehittämisessä ovat olleet mukana erityisesti Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen asiantuntijat. Harrastehakua on testattu sekä käyttäjien että eri alojen palveluohjaajien kanssa. Tilaa parannuksille kuitenkin on, ja tämän version tarkoituksena onkin toimia portaana seuraavalle versiolle.

Erityisesti tulevan kesän aikana kerätyt palautteet vaikuttavat siihen, millaiseksi tulevana talvena julkaistava seuraava versio muodostuu. Palautetta tämänhetkisestä versiosta voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen driveturku@turku.fi.

Kirjoittaja

Projektisuunnittelija Henriikka Eloluoto
Digitaalisten palveluiden kehittäminen -hanke
Turun kaupunki