Kansalaistila - Tila kohtaamisille, keskustelulle ja tapahtumille

Juhlavuoden teeman mukaisesti toimitaan yhdessä

Kaupungin ytimessä, Kauppakeskus Forumin keskellä on jo muutaman viikon ajan ollut avoinna kaikille avoin Kansalaistila. Tällä hetkellä tilan ovat suorastaan valloittaneet kangasröykkiöt, lankarullat, ompelukoneet sekä ennen kaikkea ammattitaitoiset käsityöalan ohjaajat, jotka auttavat kävijöitä rikkinäisten tai muuten epäsopivien vaatteidensa korjausompelussa ja tuunaamisessa.

Turun museokeskuksen organisoiman Kansalaistilan toiminta on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.  Juhlavuoden teeman mukaisesti toimitaan yhdessä.  Tilaan voi tulla piipahtamaan, kertomaan mielipiteensä siitä, millainen olisi oma unelmien museo tai osallistumaan vaihtuvaan toimintaan. Erilaiset tapahtumatuottajat, kuten yhdistykset, yritykset, taiteilijat ja yliopisto ovat ilmoittautuneet mukaan viime syksyn avoimen tapahtumahaun kautta ja lähes koko kevät onkin varattu täyteen toimintaa, johon kaikki ovat tervetulleita mukaan.

Mitä kaikkea sitten on luvassa?

Keskiviikkokeskusteluissa kuullaan luentoja eri aiheista muun muassa historian, kirjallisuuden ja musiikin aloilta. Tilassa on myös vaihtelevina ajankohtina pienimuotoisia näyttelyitä numismatiikasta arkkitehtuuriin. Tapahtumat ovat avoimia kaikille, mutta esimerkiksi ikäihmisille toteutetaan toukokuussa oma tapahtumaviikko. Tällöin on luvassa muun muassa digitietoutta, hyvinvointipäivää, vertaistukea ja palveluohjausta. Toukokuussa toteutuvassa moniäänisessä Suomi100 -keskustelussa kuullaan turkulaisten näkemyksiä menneestä, nykyisestä ja tulevasta Suomesta. Tapahtumat ovat avoimia kaikille, mutta esimerkiksi ikäihmisille toteutetaan toukokuussa oma tapahtumaviikko.

Kansalaistilassa työskentelevät, tanssia aktiivisesti harrastava Heikki Kujanpää ja tanssin alkeista juuri innostunut Maarit Hörkkö haastavat sekä kutsuvat turkulaiset harjoittelemaan humpan askelia Kansalaistilaan Turussa toteutuvaa humpan maailmanennätystapahtumaa varten. Humppa-Akatemia on tarkoitettu niin vasta-alkajille, tanssitaitojaan kertaaville kuin vertaisopettajillekin.

Kansalaistilassa humpataan kahtena lauantaina: aprillipäivänä 1.4. ja tilan viimeisenä aukiolopäivänä 27.5 klo 14–16. Varsinainen maailmanennätystapahtuma 29.7. on osa eurooppalaisen kansanperinteen suurinta vuosittaista juhlaa, Europeadea. Tavoitteena on saada 30 000 ihmistä tanssimaan samanaikaisesti humppaa.

Ompelujamit x 100 -tapahtuma jatkuu vielä 18.3. asti ja keskiviikkokeskustelut ovat pyörähtäneet jo käyntiin.

Helmikuun aikana, jolloin Kansalaistila oli avoinna kaksi viikkoa, vieraili siellä lähes 400 turkulaista. Tämän lyhyen jakson aikana  työntekijät ovat saaneet positiivista palautetta toiminnasta ja tila on kansalaisten mielestä erittäin tervetullut lisä kaupungin palveluihin.

Kirjoittajat
Pia Hovi-Assad, vuorovaikutussuunnittelija
Reetta Nykänen, korkeakouluharjoittelija
Turun museokeskus

Kansalaistila, Forum Kauppakeskus
Avoinna 27.5.2017 saakka ti, to-la klo 10-18, ke klo 10-19

Kuvassa vasemmalta: Projektikoordinaattori Inka Mäkiö ja Ompelujamien ohjaajina vapaaehtoispohjalta toimivat Tanita Korvenoja ja Eija Ahtiainen. Kuva: Pia Hovi-Assad