Kasit kulttuurikriitikkoina Turun konserttitalolla

Nuorilta saatu palaute on erityistä, sillä se on niin aitoa.

”kauheeta melua”
”Iha ok”
”Emt”

Näin kuvailevat 8.-luokkalaiset Taidetestaajat Turun filharmonisen orkesterin konserttia. Taidetestaajien arviontisovelluksessa taidetestaajia pyydetään muun muassa kuvailemaan, millaista taide oli ja mitä tunteita se herätti? Sivun lopussa on oppilaiden jättämiä vapaamuotoisia ja -ehtoisia kommentteja.

”Aikas tylsä! Mutta taitavasti soittajat soitti, mutta esitys ei kiinnostanut minua.”

”Erikoinen, en menisi itsekseni mutta mielenkiintoinen ja kiva.”

23.11. Taidetestaaja-konsertti, kuva Pia Jalkanen

 

Turun konserttitalolla vieraili viime viikolla reilu 2800 Taidetestaajaa. He kuuntelivat orkesterin konsertin, jossa Berliozin Fantasinen sinfonia sai uuden tulkinnan valo- ja tanssitaiteella höystettynä. Täydet konserttisalin katsomot pääosin 14-vuotiaita, joista useammat olivat ensikertalaisia konserttikävijöitä. Kuhinaa katsomossa riitti ja orkesterille Taidetestaaja-yleisö on varmasti ollut ainutlaatuista.

”Musiikki oli hienoa, taitavaa ja vaikuttavaa, mutta huono yleisö pilasi kaiken ja oudot esiintyjät hämmensivät.”

Toinen 2800 oppilaan joukko Taidetestaajia saapuu vielä tällä viikolla. Odotamme innolla, millaisia arvosteluja he antavat ja miltä katsomossa vaikuttaa. Kuka nukahtaa ja kenen kaveri haluaa lähteä kesken konsertin vessaan? Kuka taas on konsertin jälkeen inspiroitunut ja innostuu taidemusiikista? 
 

23.11. Taidetestaaja-konsertti, kuva Pia Jalkanen

 

Taidetestaajat-hankkeen ajatus on suorastaan ihana. Kaikki Suomen 8.-luokkalaiset kolmelta ikäluokalta pääsevät kokemaan taidetta kahdessa eri taidelaitoksessa. Heistä aivan kaikilla on mahdollisuus tutustua johonkin taide-elämykseen. Koulujen ei tarvitse huolehtia bussikuljetuksista tai lippukustannuksista vaan ne hoituvat hankkeen puolesta. Hankkeessa on eritoten kyse siitä, että nuoret saavat kokea sellaista taidetta, johon muuten eivät välttämättä saisi kosketusta. Ja onhan nuorilta kulttuurikriitikoilta saatu palaute erityistä – se on omalla tavallaan niin aitoa.  


Lukuvuonna 2007–2008 olin itse kahdeksannella luokalla Pellonpuiston koulussa Huittisissa eikä silloin olisi tullut kuuloonkaan, että luokan kanssa olisi lähdetty 100 kilometrin päähän kuuntelemaan sinfoniakonserttia. Ainoat taidekokemukset olivat koulun itse järjestämät konsertit tai tapahtumat, jotka varta vasten tuotiin koulumme pieneen auditorioon. Tänä lukuvuonna kaikki Pellonpuiston 8.-luokkalaiset vierailevat Porin taidemuseossa sekä Kansallisoopperassa. Odotan tietysti myös innolla, mitä kotikaupunkini nuorilla kulttuurikriitikoilla on sanottavanaan!

Ja ehkäpä joku toinenkin voi yhtyä tähän palautteeseen:

"Se oli aika tylsää mut oli siel kivempaa ku oppitunnilla. Kaikista parasta oli bussimatka."

Tietoa kirjoittajasta

Tuula
Musakka
Projektisihteeri
Turun filharmoninen orkesteri