Kirjasto on yksi Turun kesäkeitaista

Kesän korvalla jäämme kuulolle rakkaan vasikkamme lempinimistä

Pääkirjaston pihalla oleva vasikkamme on suosittu ja sympaattinen, mutta emme oikein osaa huudella sitä virallisella sen pitkällä, vieraskielisellä nimellä. Auta meitä ja ehdota vasikalle lempinimeä. Kirjastopihan keltainen vasikka on Miina Äkkijyrkän teos Sweet Yellow Melon. Se tuli pihalle kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 ja kaupunkilaisten pyynnöstä jäi laiduntamaan kirjaston pihalle pysyvästi.

Virolaiset vierailijat hämmästelivät maaliskuussa paitsi vasikkaa pihalla myös asiakkaita Turun pääkirjastossa, paljon nuorisoa ja myös miehiä asiakkaina. Kirjastossa jokainen turkulainen on kuin kotonaan.

Pääkirjasto on Suomen suosituimpia kirjastoja, päivässä kirjastossa käy jopa 6000 asiakasta ja lukupaikat ovat keväisin täynnä opiskelijoita. Kirjasto on kaikille avoin ja maksuton, vastapaino kaupallisille ajanvietteille. Kirjasto antaa asiakkaiden tulla ja olla.

Osa lähikirjastoista on myös omatoimisia ja asiakkaat voivat tulla lukemaan, lainaamaan, opiskelemaan, käyttämään tietokonetta tai pitämään omaa lukupiiriä tai vaikka opiskelukimppaa aamu seitsemästä ilta yhdeksään. Kirjaston voi tosiaan pääkirjaston ulkopuolellakin ottaa olohuoneeksi ja yhteiseksi tilaksi.

Turkulaiset ovat myös kiinnostuneita kirjastostaan ja aktiivisia. Täällä osallistutaan kirjaston tapahtumiin ja jopa uusien kirjojen valintaan. Kirjastossa voi tehdä myös vapaaehtoistyötä lukulähettinä. Jo 30 kirjaston lukulähettiä käy lukemassa vanhuksille hoitokodeissa. Lukupiiri ei ole enää ainoa tapa olla aktiivinen kirjastossa. Kirjasto kuuntelee, keskustee ja kehittyy koko ajan yhdessä turkulaisten kanssa. Mutta kyllä kirjastossa vielä kirjojakin lainataan, viime vuonna lainoja oli yli kolme miljoonaa kappaletta.

Kesän korvalla jäämme kuulolle rakkaan vasikkamme lempinimistä. Nimiehdotuksia kerätään pääkirjaston aulan laatikkoon viikolla 20-21 ja niitä voi ehdottaa myös kirjaston Facebookissa. Julkistamme vasikan lempinimen 31.5. klo 13-15 kirjaston pihalla Suvi suloinen -tapahtumassa ja palkitsemme voittajaa ehdottaneen henkilön. Samalla juhlimme kesälaitumelle siirtymistä eli vietämme kevätjuhlaa niiden kaikkien kanssa, joilla ei muuten olisi kevätjuhlia. Lopuksi lauletaan tietysti yhdessä Suvivirsi.

Kirjaston kesälaidun ei tarkoita poistumista mökille vaan pääkirjasto on auki normaalisti koko kesän. Lähikirjastoissa siirrytään kesäaukioloihin 19.6. alkaen, kirjastojen aukioloajat löytyvät kirjaston kotisivulta ja verkkokirjastosta.

Pääkirjaston Kirjastopiha on kesällä olohuoneen jatkona ja sieltä saattaa myös löytyä mukavaa ohjelmaa. Nuortenosasto Stoori siirtyy pihalle tiistaisin 4.7., 11.7., 18.7. ja 25.7. klo 13-16. Elokuussa pihalla lauletaan yhteislauluja maanantaisin viime kesän tapaan.

Kirjoittaja
Vs. informaatikko Tarja Rajala
Turun kaupunginkirjasto, hakeutuvat palvelut