Kulttuuritila digitaalisessa maailmassa

Kävin konsertissa aamulla ja lainasin kirjan keskellä yötä

Kulttuurikohteet ovat turvallisia maamerkkejä, joiden mukaan voi suunnistaa ja jäsentää omaa kulttuuri- ja kaupunkitilaansa. Niiden avulla uudet ja vieraat paikat saavat muotonsa. Mutta minkälainen on oma kulttuuritila digitaalisessa ympäristössä?

E-kirja yllätti kirjastokävijän

Digitaaliset palvelut muodostavat omat kiintopisteensä verkon loputtomaan virtaan. Toisaalta ne voivat olla myös arjen helpottajia tai jopa mahdollistajia, kuten liikuntarannekkeen lataus valmiiksi verkossa.

Viime viikolla olin varaamassa kirjaa verkkokirjastosta, kun huomasin, että se löytyi myös e-kirjana. Viikon odottamisen sijaan kirja olikin käsissä muutaman minuutin kuluttua valmiina lukuun. Lukulaitteen lisäksi e-kirjan saa myös tabletiin tai läppäriin. Joku sinnikäs saattaa lukea myös kännykän näytöltä.

Ääntä elämään

Mukavia levähdyspaikkoja digitaalisessa maailmassa tarjoavat verkkokonsertit ja ääniopasteet.

Seuraava Turun filharmonisen orkesterin verkkokonsertti on 6.10. Menneitä konsertteja voi katsoa edelleen. Toisinaan parhaat paikat ovat kotisohvalla hyvässä seurassa. Verkkokonsertit mahdollistavat sen, että kuka tahansa voi osallistua kokemukseen.

Hupia vahvistaa myös mahdollisuus kommentoida konserttia Twitterissä hashtagilla #leiflive ja keskustella reaaliajassa konserttisalin takarivin kanssa fiiliksistä.

Kulttuurikuntoilu on parasta ulkona varsinkin, jos Markku Heikkilä opastaa.

Ääniopastuksia voi kuunnella Turun linnasta tai monista Kulttuurikuntoilureiteistä. Jos ei satu olemaan paikan päällä, niitä on hauska kuunnella myös vaikka pyöräretkellä tai iltasatuna. Samalla saattaa oppia pari uutta faktaa tutusta ympäristöstä.

Toisaalta opastuksia voi käyttää myös kielikurssina, monesta löytyy versio englanniksi ja ruotsiksi - Turun linnasta venäjäksikin. Sisältö on ainakin mielenkiintoista ja kulttuurisanasto tulee tutuksi. Ääniopastukset löytyvät tällä hetkellä SoundCloudista, joka valikoitui äänien kodiksi, koska sovelluksen saa myös puhelimeen ja yksittäisiä ääniklippejä voi ladata itselle.

Ompelukone Luostarinmäen käsityöläismuseossa

Saa katsoa läheltä

Museotila antaa esineille mietityn ympäristön ja kontekstin. Toisinaan on kuitenkin hauska katsella yksityiskohtia läheltä, ilman vitriiniä ja köysiä ympärillä. Tämän mahdollistaa esimerkiksi Turun museokeskuksen esinekokoelmien selailu Finna-palvelussa.

Ehkä tulevaisuudessa voimme myös koskea ja haistaa digitaalisessa ympäristössä, miltä 700-luvulta oleva keihäänkärki tai keskiaikainen juomasarvi tuntuu.

 

Tiia Suorsa
verkkosuunnittelija
Vapaa-aikatoimiala, viestintä ja markkinointi