Mikä ihmeen uusi Hirvensalon kirjasto?

Meistä ja palveluistamme tulee osa isompaa kompleksia, jossa painottuvat nuoremmat ihmiset

Kesän 2018 aikana Hirvensalon kirjasto muuttaa uusiin tiloihin Syvälahden monitoimitaloon. Kirjaston nimi säilyy Hirvensalon kirjastona. Meistä ja palveluistamme tulee osa isompaa kompleksia, jossa painottuvat nuoremmat ihmiset, heidän oppimisensa, tarpeensa ja ”päivätyönsä”. Syvälahden monitoimitalon muita osia ovat koulu, nuorisotila, päiväkoti ja neuvola. Talon painotuksista huolimatta yksi on selvää – me kirjastossa pyrimme siihen, että kirjasto on jokaisen kaupunkilaisen, jokaisen ikäryhmän ja kaikissa tilanteissa elävien, kaikista tilanteista sisään kävelevien kuntalaisten käytössä tasaisen painokkaasti. Ja toivomme, että myös te, hyvät lukijat, teette omalta osaltanne uudesta Hirvensalon kirjastosta meidän kaikkien yhteisesti jakaman paikan.

Juuri nyt, huhtikuun alussa, elämme Hirvensalon kirjastossa tekemisen täyttämää arkea. Valmistaudumme maanantaina 14.5. alkavaan muuttoon kaikilla mahdollisilla tavoilla, mitä osaamme kuvitella. Ja silti jotain jää varmasti yllätykseksikin. Asiaa on niin moneksi, että siitä on vaikea pysyä kärryillä. Kevät on viimein alkamassa, muutto edessä ja Syvälahti tukevasti nupullaan.

Uuden Hirvensalon kirjaston hyllyt ovat vielä hetken tyhjillään. Kuva: Anu Vuorela

Eräs jo pitkään muuttoa varten työstämämme sarka on yksi kokoelman hoidon osa-alue, joka jää usein näkymättömiin asiakkaalta: poistojen tekeminen. Käytännössä käymme läpi kirjaston jokaisen aineistonpalasen (kirjan, dvd:n, cd:n, jne) ja arvioimme sen uudelleen; tarkistamme onko sitä lainattu, missä kunnossa se on ja onko se edelleen ajankohtainen ja relevantti. 1990-luvun Baijerin alueen oppaat saattavat olla edelleen kovassa käytössä, Viisikoita luetaan jatkuvasti ja Johannes Salmisen esseet vanhenevat, mutta eivät menetä arvoaan. Kynnämme aineistoamme yhteensä satoja tunteja. Poistetun aineiston yritämme saada uuteen käyttöön myymällä sitä asiakkaille ja lahjoittamalla sitä päiväkodeille sekä lopulta viemällä sen uusiokäyttöön, jos se ei muualle kelpaa. Kokoelman hoito kuuluu jokapäiväiseen työhömme, mutta se korostuu muuton myötä. Vastineeksi uuden Hirvensalon kirjaston kokoelma on mahdollisimman tuore ja kattava heti uudella paikallaan.

Syvälahden monitoimitalossa kirjasto jakaa sisäänkäynnin nuorisotilan kanssa, ja nämä toimijat aloittavat kiinteän yhteistyön. Jo tähän mennessä olemme viettäneet jonkin verran aikaa talon nuorisotyöntekijöiden kanssa, käymme jatkuvaa keskustelua uuden paikan haasteista ja mahdollisuuksista. Viimeisten viikkojen aikana olen käynyt joitain kertoja myös itse talossa: siellä näyttää hyvinkin viihtyisältä ja kirjaston lasiseinä lupaa tilaan paljon valoa! Yhä valoisammaksi tila käy kirjaston yhden keskeisen tehtävän, kriittisen lukutaidon edistämisen, myötä. Vihapuheen, valeuutisten ja sosiaalisen median tietokaupan aikakaudella kirjat, levyt, tieto, välittäminen, uteliaisuus ja jutusteleva ilmapiiri valaisevat maisemaa kenties myös ulospäin.

Kokoelman hoidon, ihmisten tapaamisen, toiminnan suunnittelemisen ja käytännön asioiden hoitamisen lisäksi yritämme tiedottaa ja kertoa muutosta kaupunkilaisille niin laajasti kuin mahdollista. Erilaisia nettisivuja ja niille pantavaa nippelitietoa on todella paljon. Ja salasanat! Niitä varten tarvitaan vihko ja sekin tulvii yli laitojensa. Nippelien lisäksi puheissamme välkkyy usein itse muutto. Kuinka kauan kestää aineiston pakkaaminen? Miten ihmeessä saamme aineiston muutettua kirjastologiikan mukaisesti niin, että sitä kaikkea ei tarvitse perillä järjestää uudestaan? Laatikoita pakatessamme yritämme muistaa vaihtaa kiertävän liikkeen suuntaa tasaisin väliajoin. Ja otamme venyttelytaukoja.

Kaiken tämän keskeltä nousee myöhäiskesän kukka: uusi Hirvensalon kirjasto avaa ovensa keskiviikkona 1.8. – tervetuloa!

Tietoa kirjoittajasta

Niko-Matti
Ahti
kirjastovirkailija
Turun kaupunginkirjasto
Niko-Matti Ahti on Hirvensalon kirjaston kirjastovirkailija, jonka toinen, kolmas ja neljäs työ on äänitaiteen tekeminen, kirjallisuuden kääntäminen ja musiikkitapahtumien järjestäminen. Ryhmässä hän pelaa addiktin lailla pallopelejä ja itsekseen hän viettää mielellään aikaa veden äärellä, sienimetsässä tai olohuoneen matolla.