Olen vaikuttunut!

Itsekin innostun yhdessä tekemisestä, johon on helppoa ja vaivatonta lähteä mukaan.

Olen vaikuttunut! Monestakin asiasta, mutta erityisesti mieltäni on lämmittänyt projekti, jossa olen saanut ja saan olla tällä hetkellä mukana. Vaikutuksen on tehnyt niin tavoite ja tarkoitus kuin siihen synnytetty loistava idea. Lisäksi samassa yhteydessä olen saanut vaikuttua tekijöiden innosta ja taidokkuudesta – he ovatkin alojensa ammattilaisia.

Mutta ehkä avaan asiaa hieman enemmän. Vaikutuksen on tehnyt Lähiösinfonia-yhteisötaideteos, jota parhaillaan työstetään Turussa sekä Lausteella että Pansiossa. Lähiöille sävelletään oma sinfonia, joka kuvitetaan alueen asukkaiden tekemillä kukka- ja kasviaiheisilla piirroksilla. Kuvat työstetään Taikalehto-nimiseen kansantaruun löyhästi perustuvaksi eläväksi visuaaliseksi maailmaksi itse sinfonian ympärille. Näistä elementeistä syntyy yhdessä kokonaisuus, joka on kunnianosoitus lähiöille ja lähiöiden elämälle!

Lausteella ja Pansiossa tehdään Lähiösinfoniaa

Teoksen takana on taiteilijapariskunta Maria ja Joona Lukala, joiden omista kokemuksista ja tunnelmista teos kumpuaa. Taiteilijaperhe on asunut pitkään Lausteella ja viihtyy erinomaisen hyvin omassa monikulttuurisessa lähiössään. Heidän näkökulmastaan lähiöt määritellään liian usein ulkopuolisin silmin, ja usein esimerkiksi monikulttuurisuus voidaan tuoda esiin negatiivisessa sävyssä.

Turhan usein unohdetaan kaikki se positiivinen, jota lähiöissä on ja jota se edustaa. Lukalat haluavatkin nostaa esiin lähiöiden asukkaiden näkökulman ja muistuttavat siitä, että lähiöt ovat asukkaidensa koteja. Tätä taustaa vasten lähiö ansaitseekin nosteen ylös kunniapaikalle, arvostuksessa roiman askeleen ylemmäs!

Teoksen sinfoniallinen osuus on sekoitus lähiön omia ääniä ja musiikkia. Tästä ääni-installaatio-osuudesta vastaa useissa musiikillisissa liemissä keitetty, alansa ammattilainen, Joona Lukala. Joona myös kirjoittaa äänimaailman synnystä blogia, jota olen innolla seurannut. Miten voikaan sadepisaran matka teokseen valikoiduksi ääneksi olla harkittu ja luettuna sekä blogista kuunneltuna äärimmäisen kiinnostava – kannattaa tutustua.

Kukka- ja kasviaiheisia piirustuksia halutaan mukaan Lähiösinfoniaan, 

Kuvataiteilija Maria Lukalalla on teoksen visuaalisen puolen vastuu. Hän työstää asukkaiden piirtämät kuvat valokuvallisin keinoin yhtenäiseksi värikkääksi kuvamaailmaksi. Taustalla on persialainen kansantaru Taikalehdosta, joka hyvin kuvastaakin sitä puolta, jota lähiöistä halutaan välittyvän. Maria on tiukan linjan ammattilainen ja sen lisäksi ihana ja helposti lähestyttävä ihminen, joka myös tapaa alueiden asukkaita ja asukasryhmiä innostaen heitä mukaan yhteiseen tekemiseen.

Lopullinen digitaalinen kuvaprojisaatio on siis monen tekijän summa – yhdessä luoden saavutetaan värikkäämpää ja enemmän.         

Lopullinen Lähiösinfonia-yhteisötaideteos on aikanaan valmis esitettäväksi itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Lausteen ja Pansion alueet ansaitsisivat suuret ensi-iltajuhlat, johon koko joukko teoksen tekijöitä ja kaikki lähiön asukkaat olisivat kutsutut. Sieluni silmin näen kerrostalon seinään heijastetun värikkään kuvamaailman heräävän eloon samalla kun sinfonia kajahtaa kovaa ja korkealta. Tämä on vielä vasta ideaa, mutta idea, jota mielestäni kannattaa tavoitella ja sen eteen tehdä töitä. Joka tapauksessa sinfonia saa loistavat ja juhlalliset ensi-illat alueillaan, on toteutustapa sitten mikä tahansa. 

Minä myös!

Kuten sanottua teosta tehdään yhdessä ja hienosti projekti onkin otettu alueilla vastaan! Itsekin innostun tällaisesta yhdessä tekemisen muodosta, johon on helppoa ja vaivatonta lähteä mukaan. Vaikken asukaan Lausteella taikka Pansiossa, uskon vahvasti, että kuvani otetaan avosylin vastaan lähiöidemme Taikalehtoihin – niin kuin lähiöilläkin on tapana ottaa vastaan uudet ja muualta tulleet. Nyt vaan Pansioon ja Lausteelle fiilistelemään värikynät mukana!

Alueiden asukkaille ja muillekin innokkaille tiedoksi, että lintu- ja kasvikuvien palautus on alueen kirjastoihin!

 

Irina Niemimäki
Kulttuurikoordinaattori
Kirjastopalvelut
Turun kaupunki

Lähiösinfonia on yksi Sata kohtaamista -hankkeen yhteisötaiteen projekteista. Sata kohtaamista -kokonaisuus on Turun seudun kuntien kulttuuritoimijoiden Oikeesti jotakin -verkoston ja Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipisteen hanke itsenäisyyden juhlavuodelle. www.satakohtaamista.fi