Orkesterin odotukset

Orkesterin päätehtävä on tuottaa ja vaalia musiikkikulttuuria kotikaupungissaan.

2018 ja Suomi 101. Turun filharmoninen orkesteri 228-v. Melkoinen matka, niin takana kuin tulevassakin!

TFO on yksi maailman vanhimmista yhtäjaksoisesti toimineista orkestereista. Pitkä historia sisältää sellaisen määrän vaiheita ja tapahtumia, ettei niihin meinaa nelikymppisen perheenäidin ymmärrys riittää. Silti, aloitettuani työt orkesterissa viime syyskaudella, olen joutunut paljon pohtimaan juuri tätä – miten historia velvoittaa, miten se kulkee elävänä mukana nykypäivän muuttuvassa orkesterimaailmassa ja millaisia odotuksia juuri menneisyys tulevaisuudelle asettaa.

Syksy, ensimmäiseni tämän taitavan, kunnianhimoisen ja erityisen heittäytymiskykyisen orkesterin kanssa, meni silmänräpäyksessä. Mutta niin kuin sanotaan, joskus silmäniskussa on koko elämä. Konserttitalo antoi puitteet turkulaisten muusikoiden järjestämälle tukikonsertille puukotusten jälkeen, ja orkesterin omat upeat esitykset vierailijoineen seurasivat toisiaan viikko toisensa jälkeen, samalla kun opettelin uuden kotikaupunkini kuvioita niin töissä kuin siviilissä. Huomasin, että orkesteri odotti yleisöään salin täydeltä, ja yleisö orkesteriltaan elämyksiä. Hyvä niin, sillä tässä on mielestäni itseään ruokkiva positiivinen kierre.

Yksi vahvimmista odotuksista, jotka myös yhdistivät niin orkesteria kuin sen yleisöä, ja laajemmassa kontekstissa suomalaista kulttuurikenttää, liittyi viime vuonna 66-vuotiaan Konserttitalomme tulevaisuuteen TFO:n kotina. Tälläkin keskustelulla on Turussa pitkä ja monivaiheinen historia.

Konserttitalon sali.

Tästä yleisöstämme olemme valtavan kiitollisia!

Turun kasvun myötä myös TFO on tänä päivänä yli kaksi kertaa suurempi ammattilaisorkesteri kuin aikanaan Konserttitaloa suunniteltaessa. Mitä orkesterilta ja Konserttitalolta on tuolloin odotettu? Salin puitteet ovat varmasti olleet erinomaiset silloiseen tarpeeseen, ja ehkä istumapaikkoja oli alkuun liikaakin? Tänä päivänä monet konserteistamme soivat kahtena iltana peräkkäin, jotta kaikki halukkaat pääsisivät kokemukseen mukaan.

Mutta mitä meiltä odotetaan nyt? Orkesterin päätehtävä on tuottaa ja vaalia musiikkikulttuuria kotikaupungissaan. Yksi viime syksyn suursatsauksista oli osallistuminen Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeeseen, jonka myötä yli 5600 8.-luokkalaista Turun seudulta ja Uudeltamaalta kävi konsertissamme. Tässä on mukana yksi tärkeä ulottuvuus työstämme: olemme myös Turun kulttuurinen käyntikortti muualle Suomeen ja maailmalle. Lokakuussa TFO esiintyi Ylen televisioiman Vuosisadan Kulttuurigaalan orkesterina, ja oli mukana myös Suomi 100 -pääjuhlassa yhtenä tilausteoksen orkestereista. TFO on ollut Suomessa edelläkävijä nettikonserttituotannoissa, ja kotisivujamme pidetään alan parhaimmistona. Nämä vain muutamina mainitakseni, mutta kaikki perustuu sisältöön.

Taidetestaajat 23.11. Kuva Pia Jalkanen.

Taiteenlajimme sattuu olemaan olosuhde-vaativainen. Samaan tapaan kuin vaikkapa museoissa on tarkat vaatimukset valolle ja ilmankosteudelle, tai teattereissa tekniikalle, orkesterimusiikki soi akustiikan ehdoilla. Se on paitsi kuuluva lopputulos yleisölle, myös yhteissoittamisen (ja jopa työterveyden) edellytys lavalla oleville muusikoille.

Päätehtäväämme ajatellen toivon ja odotan, että edessämme on hyviä vuosia Turun arvoista orkesterielämää. Kovaa vauhtia kotimaamme kovimpaan kastiin tähtäävän orkesterin on mahdollista toimia myös todellisena vetonaulana kansainvälisesti, kun mm. muuttuva valtion rahoitusjärjestelmä kannustaa vierailuesityksiin. Sitä varten tarvitaan vain todella hyvä Sali - muuten meillä onkin onnistumisen avaimet kädessämme.

Odotuksia on aina, suuria ja pieniä.

Tänä keväänä aloitamme kautemme vielä tutuissa puitteissa, ja odotamme suurmiesten kohtaamista. Maestromme Leif Segerstam ja bassolaulaja Matti Salminen ovat kiistämättä sellaisia. Odotamme pianismin taidonnäytteitä kevään teemalla, ja nimensä mukaisesti ”Rakastettu”-konserttia päävierailijamme Julian Rachlinin kanssa. On oikeastaan vain iloista odotettavaa, aina toukokuiseen jalkautumiseen asti, jolloin orkesteria kuullaan ympäri kaupunkia, ihmisten keskellä.

Orkesteri jalkautuu. Kuva Seilo Ristimäki.

Tervetuloa konsertteihimme, pidetään lippu ja odotukset korkealla!

Tietoa kirjoittajasta

Maati
Rehor
Intendentti
Turun filharmoninen orkesteri
Asiasanat: