Pietari kutsuu

Ensinnäkään orkesterin soittajien arvokkaiden soittimien kuljettaminen läpi Venäjän tullin ei ole mikään helppo ja byrokratiasta vapaa homma

68 soitinpassia. 16 rahtilaatikkoa, yhteispaino 1226 kiloa. 36 frakkia. Nämä luvut ovat pyörineet sekä mielessä että Excel-taulukoissa viime viikkoina, kun Turun filharmoninen orkesteri on valmistautunut jo kolmanteen peräkkäiseen konserttivierailuunsa Pietarin Mariinski-teatterissa. Kun iso orkesteri lähtee Venäjälle yhden ainoan konsertin vuoksi, ei käytännön järjestelyiden hoitaminen olekaan mikään pikku juttu, vaan matkan sujuminen onnistuneesti vaatii monenlaista pienempää ja suurempaa valmistautumista sekä koko orkesterin muusikoilta että muulta henkilökunnalta. Iltamyöhään venyneitä työpäiviä, kadonneiden valokuvien metsästämistä tietokoneen syövereistä sekä frakkien tarkistuslaskentaa – muun muassa tällaisista asioista ovat työpäivät koostuneet Pietarin-matkan lähestyessä.

 

Ensinnäkään orkesterin soittajien arvokkaiden soittimien kuljettaminen läpi Venäjän tullin ei ole mikään helppo ja byrokratiasta vapaa homma. Soittajat tietysti itse tarvitsevat Venäjälle matkustamista varten viisumin, joita käydään noutamassa Venäjän konsulaatista useammassa erässä. Turun filharmonisen orkesterin toiminnasta pitää hankkia todistus Turun kaupungilta. Venäjän kulttuuriministeriöltä tarvitaan vientilupa vanhoja soittimia varten. Ja Mariinski-teatterilta täytyy pyytää kutsu, joka koskee jokaista soittajaa ja muuta orkesterin henkilökuntaa. Lisäksi kaikista käsimatkatavaroissa kulkevista soittimista on tehtävä sekä soitinpassit että kaksi kappaletta tulliselvityslomakkeita. Näitä papereita varten kerätään soittajilta tiedot soittimista: soittimen omistaja, valmistaja, arvo, sarjanumero sekä muut erityistuntomerkit. Lisäksi soittimet, jouset, suukappaleet ja sordiinot kuvataan edestä, takaa ja sivulta, jotta soitinpassista varmasti käy ilmi, että kyseessä on oikea soitin. Jottei homma kävisi liian helpoksi, saattaa joku soittaja ilmoittaa soittimen vaihdoksesta vain viikkoa ennen matkaa. Ja ei muuta kuin uutta soitinpassia tekemään! Ja tietysti tulostimista loppuvat musteet ennen kuin ainuttakaan soitinpassia tai tullauslomaketta on saatu tulostettua.

Kontrabasso

 

Soitinpassien lisäksi on tehtävä rahtikirjat sellaisista suurikokoisista soittimista, jotka eivät kulje soittajien mukana käsimatkatavaroissa. Tällaisia ovat esimerkiksi kontrabassot ja patarummut. Lisäksi rahtilaatikoihin pakataan erinäisiä lyömäsoittimia ja muita välttämättömiä välineitä kuten triangeliteline, harppulaukku, kapellimestarin nuottiteline sekä frakit. Frakkien ja frakkikenkien määrä pitää tarkasti laskea ja ilmoittaa rahtiasiakirjassa. Lisäksi jokainen rahtiin menevä pienikin tavara punnitaan, joka ikistä rumpukapulaa ja nuottikansiota myöten. Ja tietysti myös rahtiin menevät tavarat kuvataan ja dokumentoidaan tarkasti. Matkan suuntautuessa Venäjälle pitää lisäksi kaikki soitinpassit, rahtikirjat, apostillet ja muut dokumentit käännättää venäjäksi. Tehtävälistassa ei ainakaan työt lopu kesken!

 

Kaikki tämä työ on kuitenkin vaivan arvoista. Turun ystävyyskaupunkiin Pietariin viedään Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vaikuttava kattaus Sibeliuksen musiikkia. Turun filharmonisen orkesterin solistina Sibeliuksen yksinlauluja tulkitsee maailmankuulu sopraano Camilla Nylund. Itse odotan jo malttamattomana, että pääsen kokemaan sinfoniakonsertin Mariinski-teatterin konserttisalin kristallikruunujen välkkeessä. Luvassa on varmasti ensikertalaiselle uskomaton elämys, joka palkitsee koko syksyn kestäneen kovan työn.

 

 

Kirjoittaja

Salla Koskialho

Kulttuuriharjoittelija

Turun filharmoninen orkesteri