Pop up -fillarin kootut seikkailut

Pop up -fillarin selässä kesäharjoittelija kokee mielenkiintoisia kohtaamisia ja kesäisen Turun tunnelman.

Sain tänä vuonna loistavan kesäduunin! Minut palkattiin korkeakouluharjoittelijaksi Turun kaupunginkirjastolle kehittämään pop up -toimintaa. Tehtäviini kuuluu tärkeänä osana ajaa kirjaston Pop up -fillarilla Turun puistoihin, jokirantaan ja kesätapahtumiin ja tuoda kirjastoa näkyviin siellä, missä ihmiset liikkuvat. Olen lähestynyt Pop up-fillarin retkiä kahdella tavalla. Toisaalta olen ottanut yhteyttä turkulaisiin yhdistyksiin, laitoksiin ja muihin organisaatioihin ja kysynyt, saisinko polkaista mukaan heidän kesätapahtumiinsa. Toisaalta saatan myös kauniina kesäisenä päivänä lähteä puistoon tai jokirantaan katsomaan, minkälaisen yleisön löytäisin.

Lukuvinkkien vaihtoa

Ihan ensimmäinen retkeni Pop up -fillarin kanssa suuntautui Turun Tyttöjen Talon kesäpiknikille Puolalanpuistoon. Vein fillarin kyydissä piknikille kesälukemista: kirjoja, lehtiä, mangaa ja sen sellaista. Pääsin samalla kyselemään nuorilta heidän omia lukuvinkkejään. Hehän ovat kuitenkin parhaita asiantuntijoita siitä, mikä juuri Tyttöjen Talon porukkaa kiinnostaa. Opinkin paljon uutta jutellessani fiksujen nuorten naisten kanssa. Monet heistä olivat innostuneita mangasta, joka on itselleni melko vieras laji. Huumorin ystävien kannattaa kuulemma tutustua esimerkiksi Keiitchi Arawin Nichijou-, eli Arki -sarjaan. Fantasiakirjallisuuden faneille nuoret taas suosittelivat Cassandra Claren Varjojen kaupungit -sarjaa. Palasin piknikiltä kirjastoon hauskan iltapäivän jälkeen tyytyväisenä ja monta vinkkiä viisaampana.

- Mitä arkena pitää tehdä?
- Unelmoida.

Mukana markkinahumussa

Pop up -fillari osallistui myös jokirannan hulinaan, kun Turussa järjestettiin yhtä aikaa Keskiaikaiset markkinat, Käsityöläismarkkinat, Paavo Nurmi Marathon ja mitä kaikkia niitä nyt olikaan. Pakkasin Pop up -fillarin täyteen kirjoja ja talutin painavaksi muodostuneen menopelini jokirantaan. Onneksi kerrankin oli lyhyt matka. Kirjojen lainaamisen lisäksi testasin iloisella markkinaväellä laatimaani runogeneraattoria. Runogeneraattori on oikeastaan paperilappu, jossa on lista kysymyksiä. Kysymysten vastauksista koostuu runo, välillä hieman ontuva, mutta usein yllättävän osuva. Minusta oli hauska seurata, miten eri tavoilla ihmiset vastasivat samoihin kysymyksiin. Esimerkiksi kysymykseen ”Mitä arkena pitää tehdä?” suurin osa vastasi, että pitää tehdä töitä, käydä koulussa tai pestä hampaat. Eräs rouva kuitenkin kirjoitti epäröimättä paperiinsa ”Unelmoida”. Siinäpä hyvä muistutus!

Leppoisat lettukestit

Kävin Pop up -fillarin kanssa vierailemassa Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksen kesäkahvilassa. Siellä paistetaan tiistaisin lettuja, mikä luonnollisesti kerää paljon väkeä paikalle. Oli mukavaa viettää iltapäivää ikäihmisten kanssa Ruusukorttelin idyllisellä sisäpihalla. Eläkeläisillä oli aikaa jäädä juttelemaan kanssani ja kävinkin monia mielenkiintoisia keskusteluja niin kirjaston toiminnasta, kuin elämästä ylipäätään. Tutustuin muun muassa Esko Lehtoon, joka kertoi olevansa 98-vuotiaana Ruusukorttelin vanhin asukas. Eskolle kirjat olivat tuttu aihe, sillä hän toimi aikoinaan kirjapainoalalla. Hän arveli, että hänen käsin painamiaan kirjoja saattaisi yhäkin löytyä kirjaston kätköistä. Pitäisiköhän tehdä tutkimusretki varastoon?

     

Bongaa Pop up -fillari!

Pop up -fillarin kuulumisia somessa: #popupfillari

Kesä on vielä nuori ja Pop up -fillarin seikkailut ovat vielä suurimmaksi osaksi tekemättä. Toivotan kaikki blogin lukijat tervetulleiksi niihin mukaan! Tule ihmeessä moikkaamaan, juttelemaan, lainaamaan kirjoja tai vaikka runoilemaan, kun bongaat Pop up -fillarin!

 

Anni Niemensivu
Korkeakouluharjoittelija
Vapaa-aikatoimiala, Turun kaupunginkirjasto