Pue fiilikset Turusta biisin sanoiksi

Minkälainen olisi sinun kirjoittamasi laulu Turusta?

Vielä ehdit osallistua!

Kilpailuaika päättyy pe 30.11.2018 klo 23.59. 

Mitä tunteita tai muistoja Turku sinussa herättää? Miltä Turku tuntuu, maistuu ja kuulostaa? Mistä Turku ja turkulaiset on tehty? Mitä olet aina halunnut sanoa Turusta?

Biisisanoittamo kysyy, minkälainen olisi sinun kirjoittamasi laulu Turusta? Sanoita uusi kaupunkibiisi ja osallistu kilpailuun. Vielä ehdit mukaan verkon kautta tai viemällä sanoituksesi Turun pääkirjaston musiikkiosaston palautuslaatikkoon! Sanoitus saa olla haikea, ronski, korea, huvittava, makea, melankolinen, kantaaottava – juuri sellainen kuin sinä haluat.

Sanataiteilijat Marko Laihinen ja Veera Vähämaa. Kuva: Niina Niemi-Nagy.

Sanoituksissa oltiin yhteisöllisyyden ytimessä ja yksinäisyyden varjoissa

Järjestimme Humakin lehtorin Minna Haution kanssa alkusyksynä neljä biisisanoittamoa, joissa sanataiteilijat Veera Vähämaa ja Marko Laihinen antoivat vinkkejä biisinsanoitukseen. 

Yksi sanoittamoista järjestettiin yhteistyössä Varissuon nuorisotilan kanssa. Veera ja Marko sekä trubaduuri Markus Kaustell saivat nuoret innostumaan kirjoittamaan omia sanoituksia alkukankeudesta huolimatta.

Sanoituskilpailun tarkoituksena ei ole tuottaa oodia Turulle, vaan siinä voi jokainen maalata sellaisen maiseman kotiseudustaan, miten itse asuinympäristönsä kokee.

Varissuon sanoittamosta saadut tekstit kertoivat henkilökohtaisista tarinoista, joissa oli onnenhetkiä ja epäonnistumisen pelkoa, toiset puolestaan olivat tarkempia kuvauksia Turusta kaupunkina. Antti Ainolan kuvaamassa videossa Markus on Varissuolla promoamassa biisisanoittamoa - improillen, kuinkas muuten.

Yksi biisisanoittamon tyttöporukasta kuulemma mietti, että jos laulu kertoo Turusta, pitäisikö siinä olla yksi säkeistö myös ruotsiksi. 

Varissuon sanoituksista voi huomata yhteishengen, josta tulikin ydin yhteen sanoituksen kertosäkeistöön: ”Se on Varissuon tapa.” Laulussa laulettiin, että Varissuolla autetaan aina muita, koska niin kuuluu tehdä. Tärkeintä nuorten mielestä oli myös: ”Tampere ei mahda meille mitään."

 

Turku-biisin voittajan palkinto on huikea

Voittajasanoituksen hioo sekä toteuttaa biisiksi ja videoksi Turku Rock Academy, jonka bändi esittää biisin livenä yleisötapahtumassa vuonna 2019. Voittaja saa myös liput kolmelle hengelle vuoden 2019 Ruisrockiin.

Kaikkien Turku-sarjaan osallistuvien kesken arvotaan mm. TFO:n konserttiliput kahdelle, Turun kaupungin liikuntalippuja ja Varför Paris, vi har ju Åbo -kasseja. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

On ollut hauska seurata, miten erilaisia aihioita ja sanoituksia biisisanoittamoissa on lähtenyt syntymään.

Kilpailuaikaa on vielä jäljellä marraskuun loppuun. Halukkaat voivat kurkata Biisisanoittamon verkkosivuilta sanoituskilpailun ylituomari Harri Saksalan videovinkkejä hyvien sanoituksien tekemiseen. Nyt on aika luovuudelle, kaikki rohkeasti mukaan!

Vielä ehdit osallistua!

Kilpailuaika päättyy pe 30.11.2018 klo 23.59. 

Tietoa kirjoittajasta

Niina
Niemi-Nagy
Kulttuurisihteeri
Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
Edustan Turun vapaa-aikatoimialaa Humakin Sanoittamalla kaupungin omistajaksi -hankkeessa, jonka yhteistyökumppaneina Turku-sarjassa ovat Turun kaupunki, Turku Rock Academy ja Kirjan talo.
Asiasanat: