Radio Rotunda – uusi puheohjelma kaupunginkirjastosta

Keskustelu on käsikirjoittamatonta ja yllättää usein puhujat itsensäkin.

Podcastit eli ladattavat tai verkossa kuunneltavat radio-ohjelmat ovat talven aikana rantautuneet myös kirjastomaailmaan. Kotimaisia kirjallisuuspodcasteja on ollut kuunneltavissa jo muutamien vuosien ajan esimerkiksi Soundcloud-palvelun kautta, mutta kirjastojen omia podcasteja on vielä vähän.

Idea lähti ääneenlukupiiristä...

Turun pääkirjaston kirjallisuusosastolla kokoontuu syyskuusta toukokuun loppuun kerran viikossa keskiviikkoisin Rotundan ääneenlukupiiri, jossa kirjastonhoitajat Erja Metsälä ja Erika Woodard esittelevät mielenkiintoista kirjallisuutta ja lukevat lyhyet tekstinäytteet kirjan alusta. Ääneenlukupiiri on avoin kaikille – kuunnella voi vaikka hyllyjen välissä tai istahtaa alas ja neuloa kirjavinkkien lomassa. Esiteltyjä kirjoja on yleensä lainattavissa – joskus jopa varausjonon ohitse.

Vuosien varrella Erja ja Erika ovat kerta kerran jälkeen törmänneet samaan positiiviseen ongelmaan: juttua riittäisi ääneenlukupiirin jälkeenkin ja mielenkiintoisia keskustelun aiheita tuntuu syntyvän lisää sitä mukaa kun tehtyä taustatyötä kertyy. Kirjat kansineen, lukukokemukset, aiheet ja kirjailijat yhdistyvät toisiinsa usein hauskoilla tavoilla ja näin syntyy uusia ideoita ruokkimaan lukuharrastusta.
 

Radio Rotunda syntyi ääneenlukupiirin innoittamana.

…ja päätyi omaksi puheohjelmaksi

Ongelmaan ratkaisuksi kehitettiin Radio Rotunda – puheohjelma, jossa leppoisat, mutta usein aika teräväkieliset kirjastonhoitajat pääsevät keskustelemaan kirjoista, lukemisesta ja asioista, jotka ilahduttavat ja joskus hieman ärsyttävät kirjallisuuskentässä. Keskustelu on käsikirjoittamatonta ja yllättää usein puhujat itsensäkin. Erika ja Erja tykkäävät joskus samasta kirjasta, mutta täysin eri syistä. Erjalle tarina on jopa toissijainen, kunhan teksti on hyvää ja siitä kohoaa ajatuksia. Erika tarvitsee hyvän tarinan, mutta huonoa kieltä ei suvaitse hänkään.

Vauhtia ja tuoretta tulokulmaa saadaan Erika haastattelemilta kirjailijavierailta. Aivan ensimmäisessä ohjelmassa puhutaan Rotundan ääneenlukupiiristä ja omaelämäkerrallisesta romaanista ja oman sanansa aiheesta pääsee sanomaan myös turkulainen kirjailija Peter Sandström.

Tulossa Radio Rotundaan

Jatkossa Radio Rotunda lähettää uuden jakson vähintään kerran kuukaudessa. Toukokuun lähetyksessä jutellaan kirjallisuuskritiikistä; herkästä hipiästä ja terävän kynän vastuusta. Kesän korvilla jaetaan lukuvinkit lomille ja puhutaan kesälukemisesta unohtamatta noloja tunnustuksia.

Radio Rotundan ensimmäisen podcastin voit kuunnella vaikka heti.

Pituudeltaan Radio Rotundan ohjelmat sopivat kuunneltavaksi vaikkapa työmatkalla tai kävelylenkillä.

Tietoa kirjoittajasta

Erika
Woodard
FK, kirjastonhoitaja
Turun kaupunginkirjasto
Pohojois-Pohojammaalta kauan sitten Turkuun tullut elämäntapakirjastonhoitaja. Laulaa, muttei tanssi.