Tärpit TFO:n syksyyn

Syyskaudella kutsumme yleisön tutustumaan orkesterimusiikkiin koko sen monipuolisuudessaan

Vaikka edellisistä pakkasista on vasta päästy, Turun filharmoninen orkesteri valmistautuu jo seuraavaan syksyyn. Orkesterin ohjelmatoimikunta on tehnyt suuren työn ja valinnut taatusti monipuolisen, mielenkiintoisen ja elämyksiä herättävän konserttikokonaisuuden syksyllä nautittavaksi. Uunituore syyskausi julkaistaan tänään, keskiviikkona 18.4. Tätä päivää on odotettu ja valmisteltu kauan!

Monipuolista orkesterimusiikkia

Syyskaudella kutsumme yleisön tutustumaan orkesterimusiikkiin koko sen monipuolisuudessaan. Luvassa on taidemusiikkia 1700-luvulta nykypäivään, musiikkia kauhuelokuvista ja Pähkinänsärkijä-baletista, jazzia, kamarimusiikkia, lasten musiikkisalonki ja tietysti kauden päättävä joulukonsertti.

Tässä konserttitärppejä tulevaan kauteen:

Klassisen ystävälle

Pidätkö Beethovenista? Hyvä, niin minäkin. Beethoven-fanien kannattaa laittaa muistiin lokakuun 11. päivä, sillä silloin kuullaan konsertillinen Beethovenin kuoro- ja lauluteoksia. Konsertti koostuu harvemmin kuulluista teoksista, joten illan aikana voi löytää uusia suosikkeja, vaikka osaisikin jo kaikki sinfoniat ja konsertot ulkoa.

Muita tärppejä klassisen ystäville ovat kauden avauskonsertit 6.–7.9., joissa kuullaan mm. Gustav Mahlerin neljäs sinfonia Leif Segerstamin johdolla sekä päävierailija Julian Rachlinin konsertit 27.–28.9., joissa puolestaan kuullaan mm. Tšaikovskin neljäs sinfonia.

Brahmsin kolmas sinfonia ja Haydnin 22. sinfonia taas kuullaan filosofiteemaisessa konsertissa 22.11., jonka Janne Nisonen johtaa.

Beethoven Special! to 11.10. klo 19 Konserttitalossa.

Jännittävää ja erilaista

The Horror -kauhumusiikkikonsertissa saa penkkejä rutistaa valkoisin sormin. Musiikkia kuullaan mm. elokuvista Manaaja ja Carrie ja TV-sarjoista Walking Dead ja Penny Dreadful. Konsertti on neljäs yhteistyökonsertti ruotsalaisen Underscore Productions Oy:n kanssa, ja aiemmat konsertit ovat sisältäneet musiikkia videopeleistä, fantasiaelokuvista ja scifi-elokuvista.

Toinen erikoisuus syksyn ohjelmassa on Tšaikovskin klassikkobaletti Pähkinänsärkijän konserttiversio. Sadun synkempi alkuperäisversio koetaan varjoteatterin keinoin visualisoituna. Sinfoniakonserttien lisäksi esityksen pääsevät näkemään tämän vuoden 8.-luokkalaiset Taidetestaajat.

Jos jazz on juttusi tai haluat jotain uutta

Jos jazz on juttusi, ei jazzpianisti Iiro Rantala esittelyjä kaipaa. Lokakuussa Iiro kohtaa Amadeuksen, ja esittää filharmonikoiden kanssa energiaa pulppuavan kokonaisuuden eri tyylilajien musiikkia. Konsertissa kuullaan Rantalan omia jazzpianoteoksia sekä Mozartin pianokonsertto nro 21.

Uutta sen olla pitää? Siinä tapauksessa Kerrostunut aika on konsertti sinulle. 29.–30.11. kuullaan Charles Ivesin, Kimmo Hakolan, György Ligetin ja Magnus Lindbergin virtuoottista ja yllätyksellistä musiikkia.

Vielä yksi vinkki: Sauli Zinovjev on yksi suomalaisen mykytaidemusiikkikentän kiinnostavista säveltäjänimistä. Hänen teoksensa Batteria kuullaan Klaus Mäkelän suunnittelemassa ja johtamassa konsertissa 15.–16.11.

Iiro ja Amadeus to 25.10. ja pe 26.10. klo 19 Konserttitalossa.

Tervetuloa konsertteihin ja aurinkoa loppukevääseen!

Nyt nautitaan auringonpaisteesta, heräävästä luonnosta ja tulevasta kesästä. Orkesterilla on vielä kevätkautta jäljellä toukokuun loppuun asti, ja syyskuusta alkaen päästään näiden konserttien kimppuun!

Tietoa kirjoittajasta

Paula
Kahtola
Tiedottaja-markkinoija vt.
Turun filharmoninen orkesteri