Turun biologinen museo 110 vuotta

Museo oli lähellä ja sinne pääsi muutamalla pennillä tai markalla

Turun biologinen museo viettää tänä vuonna 110-vuotisjuhliaan. Sen kunniaksi avautuu toukokuun alussa museon historiaa esittelevä näyttely.

 

Museo avattiin yleisölle helteisenä päivänä heinäkuussa 1907. Kansallisromanttinen puurakennus seisoi silloin arvokkaana Urheilupuiston paljaalla rinteellä, ja maailma oli hyvin toisenlainen kuin nykyisin. Suomi oli osa Venäjää, naiset olivat juuri saaneet äänioikeuden, Sibelius oli säveltänyt vasta kolme sinfoniaansa, Titanic ei ollut vielä uponnut eikä ensimmäistä maailmansotaa käyty. Vuosikymmenten seuratessa toisiaan museo on seissyt kuin kivi ajan virrassa maailman muuttuessa sen ympärillä. Turku sai ja menetti sähköraitiotien, atomipommit räjähtivät Hiroshiman ja Nagasakin yllä, Helsingissä oli olympialaiset, ensimmäinen tv-lähetys pidettiin, DNA:n rakenne selvitettiin, Elvis syntyi ja (oletettavasti) kuoli, isorokko julistettiin hävinneeksi, ja tietokoneet ja internet keksittiin.

Ajan kuluessa museon dioraamoja kunnostettiin ja uusittiin, mutta pääpiirteissään rakennus ja perusnäyttely ovat yhä samanlaiset kuin 110 vuotta sitten. Osa eläimistä ja taustamaalauksista on alkuperäisiä. Museon rahoittajien, varakonsuli Alfred Jacobssonin ja hänen vaimonsa Hélènen, sekä alkuperäisten dioraamojen luojien, konservaattoreiden Gustaf ja Kjell Kolthoffin, läsnäolo tuntuu vielä voimakkaana.

 

Turun biologisen museon kaltaiset paikat olivat edeltäjiä television luontodokumenteille. Ne antoivat ihmisille mahdollisuuden päästä näkemään sellaisia eläimiä ja sellaista luontoa, mihin useimmilla ei ollut muuta keinoa. Matkustaminen oli kallista ja hankalaa, mutta museo oli lähellä ja sinne pääsi – ajasta ja rahan arvosta riippuen – muutamalla pennillä tai markalla. Vieläkään television luontodokumentit eivät korvaa luonnontieteellisiä museoita.

Juhlanäyttelyssä kerrotaan museon tarinan alusta tähän päivään saakka. Tarinaa vuosikymmenten varrelta kuljettavat tekstein ja valokuvin muun muassa museon alullepanijat, työntekijät, toimittajat, luonnontieteilijät sekä ennen kaikkea museovieraat. Museoon kietoutuvat turkulaisten sukupolvien ketjut: isovanhemmat, vanhemmat ja lapset. 

Turun biologisen museon 110-vuotisjuhlanäyttely on avoinna 5.5.–31.12.2017.

Maria Louna-Korteniemi & Timo Jussila
Turun biologinen museo