Virkistäviä vinkkejä ulkoliikuntaan

Moni ei ole tietoinen kaikista ulkoilumahdollisuuksista.

Turussa on suurenmoiset ulkoilumahdollisuudet vain kivenheiton päässä jokaisen turkulaisen kotiovelta. On luontopolkuja, kuntoratoja, kenttiä, maauimaloita, uimarantoja, ulkokuntosaleja... Mikä parasta, suurin osa liikuntamahdollisuuksista on maksuttomia ja vapaassa käytössä.

Moni turkulainen ei kuitenkaan ole tietoinen kaikista näistä lukuisista urheilumahdollisuuksista, joita he voisivat hyödyntää. Tästä esimerkkinä mainittakoon kulttuurikuntoilureitit.

Vaikka tietoisuutta olisikin, saattaa arkiliikunnassa helposti juuttua samoihin, tuttuihin lajeihin. Kesä on otollista aikaa lähteä ulos kokeilemaan uutta lajia ja tutustua erilaisiin liikuntamahdollisuuksiin, joita vehreällä ulkoilukaupungillamme on tarjota.

Kampanjointia ulkoliikunnan puolesta

Tapoja ja muotoja liikkua ulkona on lukemattomia.

Koko Turku ulkoilee -kampanjan tavoitteena on aktivoida turkulaisia liikkumaan ulkona ja esitellä erilaisia ulkoliikuntavinkkejä. Tarkoituksena on korostaa erityisesti arkiliikunnan merkitystä sekä ulkoilun positiivisia vaikutuksia mielelle, keholle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Luonto on paitsi helposti saavutettavissa ja matalan kynnyksen päässä liikkumaan lähtemisestä myös varallisuudesta riippumatta kaikkien ulottuvilla.

Kesä on suotuisa ajankohta toteuttaa ulkoliikuntakampanjaa, sillä lämmin sää houkuttelee nauttimaan ulkoilmasta ja auringonpaisteesta sekä mahdollistaa kirjavat vaihtoehdot liikuntaharrastuksille. Kampanjan toteuttamisen lähtökohtien ollessa näin erinomaiset tarvitaan enää tarpeeksi näkyvyyttä, informointia, kannustusta ja vinkkejä ulkoliikuntamahdollisuuksien laajasta kirjosta viestimiseksi.

Lähdin toteuttamaan ulkoilumahdollisuuksista viestimistä teemoittelun avulla. Kampanjan neljä pääteemaa ovat:

  • kaupunki
  • puistot
  • vesi
  • metsät

Näistä neljästä teemasta ja viidennestä ”ekstrateemasta”, kulttuurikuntoilusta, suunnittelin heinäkuun ajaksi liikunnan somesuunnitelman, jota toteutan pääasiassa Instagramissa ja Facebookissa. Tarkoitus on tuottaa someen temaattisia viikkoja, joilla esitellään urheilulajeja meneillään olevan teeman ympäriltä.

Veden äärellä

Ensimmäinen teemaviikko starttasi aiheenaan vesiurheilu. Kävin kuvaamassa, millaista meno on Kupittaan vesijumpassa ja Ispoisten rannalla. Pääsinpä näppärästi hyödyntämään myös omaa melontareissuani tähän ulkoiluteemaan. Vesiviikolle sattui ikävästi kolea ja sateinen sää, ja suunniteltu suppauspäivän kuvausreissu oli peruttava.

Urheillaan säällä kuin säällä.

Oli kuitenkin ilahduttavaa huomata, kuinka liikkumaan lähteneillä oli positiivinen ”urheillaan säällä kuin säällä” -asenne, joten esimerkiksi illan vesijumpassakin oli toista kymmentä osallistujaa kalseasta säästä huolimatta.

Vesijumppaa Kupittaan maauimalassa.

Kaupunki tutuksi

Toisella viikolla oli kaupunkiteeman vuoro. Viikon kantava ajatus oli kaupunkiurheilun lisäksi esitellä lajikohtaisesti eri urheilukenttiä sekä kertoa niiden käytöstä ja varaamisesta. Kiertelin kuvailemassa kenttiä ympäri Turkua ja tutustuin samalla itsellenikin uusiin liikuntapaikkoihin.

Alkuviikosta pääsin myös matkustamaan keskiaikaiseen tunnelmaan käydessäni kuvaamassa Turun Linnan Turnajaisten hurjia taistoja, haarniskojen kolinaa ja ritareiden taidonnäytteitä.

Päinvastaista menoa tarjosi seuraavana iltana Turun NMKY:n Yökoris-tapahtuma, jonka tavoitteena on yhdistää nuoret kielellisistä ja etnisistä taustoista riippumatta liikunnan, musiikin ja yhdessäolon keinoin.

Mitä seuraavaksi?

Koko Turku ulkoilee -kampanja on heinäkuun osalta puolivälissä ja olen jo nyt päässyt näkemään, kokemaan, kuvaamaan ja kirjoittamaan Turun liikuntamahdollisuuksista ja -tapahtumista monipuolisemmin kuin olin odottanutkaan.

Parasta kampanjan suunnittelussa ja toteuttamisessa on ollut työskentely sosiaalisen median ja urheilun sulavassa sovussa.

Työtehtävät eivät sisällä pelkkää toimistossa istumista, vaan saan olla itsekin aktiivisesti liikkumassa ja ulkoilemassa käydessäni kuvausreissuilla. Sosiaalinen media ja liikunta ovat molemmat asioita, joihin käytän suuren osan myös vapaa-ajastani, joten oma motivaationi, kiinnostukseni ja palava halu nähdä ja oppia uutta ovat saaneet työpäivät viilettämään valonnopeudella ja jokainen päivä on ollut virkistävän erilainen.

Kulttuurikuntoilulla voi löytää kaupungista uutta.

Tulevien viikkojen teemoiksi jäävät vielä metsät, puistot ja kulttuurikuntoilu. Kulttuurikuntoilusta olemme jo toisen harjoittelijan kanssa käyneet kuvailemassa video- ja kuvamateriaalia, jota on tarkoitus julkaista heinäkuun loppupuolella kulttuurikuntoilureittien esittelyn yhteydessä.

Toivottavasti tämän jälkeen kulttuurikuntoilukin tulee kaikille tutuksi!

Oma tavoitteeni kesälle on kannustaa turkulaisia liikkumaan entistä aktiivisemmin sekä kokeilemaan rohkeasti uusia lajeja. Lisää siis vaihtelevuutta myös omaan arkiliikuntaasi tai löydä peräti kokonaan uusi suosikkilajisi ulkoilukampanjan vinkkejä seuraamalla. Haasta itsesi kokeilemaan vähintään yhtä lajia jokaisen ulkoiluteeman alta.

Liikutaan yhdessä arki stressittömämmäksi ja olo keveämmäksi. Toivotan liikunnan täyteistä kesää jokaiselle!

Liisa Koskimäki venyttelee ulkona portailla.

Tietoa kirjoittajasta

Liisa
Koskimäki
Viestinnän korkeakouluharjoittelija
Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus