Vuorovaikutuksellista ja kokeilullista kokoelmatyötä

Kaikkia yhdistää kansainvälinen tausta

Turun museokeskuksessa kesällä 2016 käynnistynyt projekti Tuhat ja yksi tulkintaa kokoelmaesineistä tarkastelee esineitä niiden tulkintoja ja kulttuurista moninaisuutta painottaen. Kokoelmatyön periaatteita kehittävässä kokeiluprojektissa työskennellään yhdessä vapaaehtoisten kanssa, joita kaikkia yhdistää kansainvälinen tausta, esimerkiksi maahanmuuttajina. Ryhmätyöskentelyn tuloksia esitellään keväällä 2017 Brinkkalan Galleriaan avautuvassa näyttelyssä.

Parhaillaan käynnissä ovat vapaaehtoisista lukiolaisista ja yliopisto-opiskelijoista kootut ryhmät, ja myöhemmin syksyllä käynnistyy lisää pienryhmiä. Vuorovaikutteisuuden tavoitteena on lisätä tietoisuutta eri taustoista tulevien käyttäjien tarpeista museon kokoelmatyössä. Työpajoista toivotaan antoisia sekä osallistujille että museolle.

Työpajoissa tarkastellaan sekä osallistujien henkilökohtaisia että museokokoelmien kulttuurihistoriallisia esineitä. Lähtökohtana on ajatus esineisiin liittyvien tulkintojen ja tarinoiden moninaisuudesta sekä aineelliseen kulttuuriperintöön liittyvän asiantuntijuuden vastavuoroisuudesta.

Projektilla halutaan edistää kulttuurisen moninaisuuden huomioivia käytäntöjä kokoelmatyössä, jossa tietokantoihin kirjataan nykyisin pääasiassa museoammattilaisten asiantuntemukseen ja esineistä kertoviin lähteisiin perustuvia tietoja. Objektit saattavat avata kuitenkin mahdollisuuksia myös aivan toisenlaisille tietotasoille, tarinoille ja tulkinnoille.

Kokoelman ja käyttäjien vuoropuhelua lisäämällä pyritään avaamaan aineelliseen kulttuuriperintöön uudenlaisia näkökulmia, jotta museon kokoelmatyö palvelisi paremmin globalisoituneen nyky-yhteiskunnan tarpeita.

 

Nämä museon opetuskokoelmaan kuuluvat tallukkaat ovat melko hyvässä kunnossa, vaikka ovat todennäköisesti käyneet sodassa. Jos meillä olisi tiedossa niiden alkuperäisen omistajan tarina, esine saattaisi avautua meille aivan uudella tavalla. Kenkien valmistukseen ja käyttöön liittyy eri kulttuureissa mielenkiintoisia näkökulmia: Thaimaassa käynyt esimerkiksi tietää, että kengät tulee aina jättää kohteliaasti ulkosalle sen sijaan että ne riisuisi vasta eteisessä – USA:ssa ei välttämättä vielä sielläkään.

 

 

Museon tietokannan mukaan tämä nukke on mahdollisesti 1990-luvun alussa saatu tuliainen Romaniasta, ja se on tarkoitettu ripustettavaksi seinälle. Romanialaisiin perinneasuihin perehtynyt saattaisi nähdä esimerkiksi alueellisia erityispiirteitä nuken vaatetuksessa, mutta toisaalta nuken kulkeutuminen matkamuistona Suomeen on tarkasteltavissa omana kulttuurisena ilmiönään.

Kulttuurihistorialliseen esinekokoelmaan voi tutustua myös Finna.fi-tietokannassa

Ninna Pulli ja Riikka Niemelä
Turun museokeskus