Yhdessä – kahdella kielellä!

Missä voisi kielikylpeä toisella kansalliskielellä?

Svenska veckan Turussa 6.–12.11.2017

Svenska dagenia vietetään koko Suomessa tänäkin vuonna 6.11. Minulle tämä on hieno päivä juhlia yhdessä kaksikielistä kotikaupunkiamme Turkua!

”Går det bra att tala svenska, eller är finska bättre?”

Kun olen kaupungilla asioilla, aloitan aina muistaessani kassalla tai vastaavassa tilanteessa kysymällä, sopiiko puhua ruotsia vai mennäänkö suomen kielellä. Vastaukset vaihtelevat: ”jag talar gärna svenska”, ”vi försöker på svenska” tai ”suomeksi sujuu paremmin”. Tärkeintä minulle ei ole, että joka kerta saisin puhua äidinkieltäni palvelutilanteessa, vaan että näin rakennan sekä itselleni että muille arkielämästä elävästi kaksikielisen.

Olin lapsena suomenkielisessä leikkipuistossa, jotta kuulisin ja oppisin lasten tapaan melkein huomaamatta suomenkielen alkeita. Vähän vanhempana leikimme pihalla sekä ruotsiksi että suomeksi naapurikavereiden kanssa. Nyt aikuisiässä kaksikielisyys on minulle rakas asia, monella tavalla.

Mutta miten lähteä liikkeelle, jos olisi kiinnostunut kielikylpemään sillä toisella kansalliskielellä, oli se sitten suomi tai ruotsi? Miten päästä alkuun, jos vaikka pelkää, että toisten edessä sanoo jotain väärin, jos ei ole aikaa tai rahaa kielikursseihin tai jos ei tunne ketään, jonka kanssa voisi rupatella ruotsiksi?

 

Språkbadskaffe-ryhmässä myös pullaa, vaan ei pakkopullaa

Infopiste Luckanin kielikylpykahvit ovat oiva tilaisuus leppoisaan kielikylpyyn. Kahvihetkiin keskiviikkoisin klo 15 ja klo 16.30 voi mennä kuuntelemaan ja/tai puhumaan leppoisasti ilman opettajaa, läksyjä tai kielioppi-pelkoa.

Kahvittelun lomassa on vuosien aikana kuultu ylioppilaskirjoituksiin harjoittelevia abiturientteja, isovanhempia, jotka haluavat virkistää ruostunutta ruotsin kielen taitoansa, jotta voisivat jutellaa ruotsinkielisten lastenlastensa kanssa ja työikäisiä ihmisiä, jotka tarvitsevat ruotsia työelämässä.

Harrastus ja uusia ystäviä kielikylpy-meiningillä?

Jos halut löytää tekemistä vapaa-ajalle toisella kielellä, Luckanin ilmoitustauluilla ja nettisivuilla on tietoa ruotsinkielisistä tapahtumista ja harrastusmahdollisuuksista Turussa.

Myös kaupungin tapahtumakalenterista voi löytää monta ideaa kielikylpyyn. Kalenterissa on mahdollista hakea myös eri harrasteita harrastushaun kautta. 

Pääkirjastossa kokoontuu myös ruotsinkielinen lukupiiri, svenska bokcirkeln.

Kirjoja ja musiikkia sekä lapsille että aikuisille

Äänikirjojen ja musiikin avulla on helppo pulahtaa arjessa pieneen kielikylpyyn. Samaan aikaan, kun siivoaa, tekee ruokaa tai ajaa töihin, voi kuunnella lempidekkaria tai musiikkia toisella kielellä kuin yleensä. Kirjastoista voi lainata kirjoja, ääni-kirjoja, lehtiä ja e-kirjoja.

Lapsiperheetkin voivat löytää kirjastosta aarteita, vaikka erikielisiä satu- tai äänikirjoja, hauskaa kielikylpyä varten.

Kulttuuria sillä toisella kielellä!

Kaupungin monipuoliset kulttuuripalvelut tarjoavat monta hienoa mahdollisuutta kielikylpyyn. Ehkä ruotsinkielinen ystäväsi ei ole ikinä käynyt Turun Kaupunginteatterissa? Sovi hänen kanssaan teatteritreffit uuteen teatteritaloon – ehkä seuraavan kerran menette yhdessä nauttimaan Åbo Svenska Teaterin esityksestä.

Kaverin kanssa voi mennä kuuntelemaan sillä toisellakin kielellä esimerkiksi kirjailijavierasta, konserttia tai museo-opastusta. Museoissa on tarjolla myös opastettuja kierroksia eri kielellä, taiteen ja historian kiinnostus voi kohdata kieli-innostuksen!

Opastuksia Turun linnassa. Kuva: Ania Padzik.

Rakennetaan yhdessä nykypäivän kaksikielistä Turkua

Tällä viikolla Suomessa ei vietetä pelkästään Svenska dagen -juhlaa, vaan monella paikkakunnalla juhlitaan myös Svenska veckan-taphtumakokonaisuuksia. Turussa teemana on tänä vuonna ”Yhdessä – kahdella kielellä”. Tämä on hyvä muistutus ja mahdollisuus juhlia hienoa kulttuurinkehto-kotikaupunkiamme, joka oli monikielinen jo keskiajalla. Kaksikielisyys ei ole vain vanha historiallinen aspekti, se on myös osa omaa aikaamme, osa sinun ja minun arkea.

Yhdessä voimme sekä pienissä että isoissa asioissa kohdata yli kielirajojen.

Tule mukaan, rakennetaan yhdessä elävä, moderni kaksikielinen kaupunki! Voimme tavata, auttaa ja palvella toisiamme molemmilla kansalliskielillä, ottaa osaa tapahtumiin ja kulttuuritarjontaan ja nauttia molempien kielien mahdollisuuksista.

Turun konserttitalossa vietetään Svenska dagen -juhlaa 6.11. klo 18! Vapaa pääsy, ohjelmassa juhlapuhe, stand up- ja musiikkiohjelmaa sekä pientä tarjoilua. Tervetuloa mukaan ja olemaan yhdessä kaksikielisiä turkulaisia!

Svennin kuva ylinnä: Svenska veckan -viikkoa vietetään Turussa tänäkin vuonna Svenni-maskotin seurassa. Kuva: Johanna Slotte.

Svenska veckan Turussa 6.–12.11.2017

Anna Edgren

Tietoa kirjoittajasta

Anna
Edgren
Ruotsinkielinen kulttuurikoordinaattori
Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala
Paikallisen Svenska veckan -työryhmän jäsen.