Kaupunki korussa

Riipus tarjoaa lähemmin tarkastelevalle yllätyksen

Pienikokoisen kirjan hopeiset kannet on koristeltu jugendtyylisin kasviornamentein. Kirja on kaulassa pidettäväksi tarkoitettu riipus, joka tarjoaa lähemmin tarkastelevalle yllätyksen. Alkuperältään tuntemattoman korun sisältä paljastuu kahdeksan kuvan sarja turkulaisista nähtävyyksistä.

Haitarina riipuksen sisälle taittuvat kuvat tuovat mieleen nykyaikanakin matkailijoille myytävät postikorttisarjat. Kirjakorussa muistot matkakohteesta ovat kulkeneet helposti mukana ja kuvia on ollut helppo esitellä tuttaville. Todennäköisesti matkamuistona myyty riipus lienee kuitenkin ollut käytännöllistä enemmän kuriositeetti, sillä muutaman senttimetrin korkuisia kuvia ei ole nähnyt kovin tarkasti ilman suurennuslasia.

Korun kuvissa näkyvät Samppalinnanmäki, Tuomiokirkko, pääkirjasto, Turun taidemuseo, Porthanin ja Brahen patsaat, Turun linna sekä jugendrakennus Hjorten. Kaupunkikuvan muutoksen paljastavat kuvat ovat kiinnostavia myös nykyturkulaisen ja matkailijan silmissä. Etenkin Taidemuseonmäen ympäristö näyttää hyvin erilaiselta tämän hetken maisemaan verrattuna. Hjortenin edessä taas poseeraa rekiajuri hevosineen. Kenties tuokiokuvat ovat palauttaneet mieleen mukavan päivän tai pidemmän loman Suomen vanhimmassa kaupungissa.

Tietoa kirjoittajasta

Ringa
Takanen
Ts. amanuenssi
Turun museokeskus