Povauksia helmojen kätköistä

Yksi ennustus lupaa naimisiinmenoa, jos oppii luopumaan huonoista tavoistaan

Pallon päällä seisoo Fortuna. Antiikin roomalaisten onnen jumalatar kuvattiin usein pallon tai pyörän päällä seisovana. Fortuna oli ihmisten vaihtelevan onnen henkilöitymä ja oraakkelijumalatar. Kreikkalaisessa tarustossa Fortunaa vastasi Tykhe, sattuman ja menestyksen jumalatar. Pallon päällä seisominen kuvaa onnen epävarmuutta. Povaajanuken olemuksessa epävarmuus on todella läsnä, sillä noin 30 senttimetriä korkea esine seisoo vain muutaman neliösentin pinta-alalla, joka on viistetty tasaiseksi pallon pohjasta. Pallo on kiveä, mutta päällystetty puulla, ja sen paino yllättää.

Povaajanukke lienee peräisin 1800-luvun lopusta, jolloin meediot ja spiritistiset istunnot olivat muotia. Nuken vekkihame on taiteiltua paperia. Taitosten sisään on kirjoitettu ennustuksia kaunokirjaimin. Laskosten kulmissa on numerot, mistä päätellen avattava laskos on valittu arpomalla. Yksi ennustus lupaa naimisiinmenoa, jos oppii luopumaan huonoista tavoistaan. Toinen varoittaa lentämästä korkeammalle kuin siivet kantavat. Kolmas toteaa, että outo unesi ei tarkoita mitään. Ennustukset ovat ruotsiksi ja usein runomuodossa.

Yksi runo lupaa muuttoa Roomaan korkealla iällä:

På din höga ålderdom,

flyttas du kanske till – Rom.

Vuoden vaihteen on ikiajoista asti katsottu olevan ajankohta, jolloin on mahdollista ennustaa tulevaa. Uudenvuoden illanistujaisissa povaajanuken parissa olisikin voitu kokea erityistä jännitystä.

Tietoa kirjoittajasta

Anu-Riikka
Leppänen
Tutkija
Turun museokeskus