Radiovastaanotin ASA 405

Radio tunnettiin mainonnassa nimellä ”super loistovastaanotin”

Turkulaisen ASA Radio Oy:n valmistama tyylikäs koteloradio tuli markkinoille vuonna 1936 ja pysyi tuotannossa seuraavaan vuoteen. Mallilla oli koko joukko ominaisuuksia jotka vastasivat varsin hyvin eurooppalaisten radiovalmistuksen silloista kehitysastetta. Se tunnettiin mainonnassa nimellä ”super loistovastaanotin” ja se toimi vaihtovirralla, joskin Suomen oloissa aikakauden radiolaitteita jouduttiin sopeuttamaan myös tasavirta- ja paristokäyttöön. Rinnakkaismalleina valmistettiin yleisvirtamalleja 506 Y ja paristomalli 577 P. Malli oli varustettu dynaamisilla kaiuttimilla, automaattisella äänenvoimakkuuden säädöllä, äänenvärin säätömahdollisuudella sekä häiriönpoistajalla. Mallilla voitiin vastaanottaa sekä lyhyt-, keski- että pitkäaaltolähetyksiä ja kaikkia radion toimintoja pystyttiin hallitsemaan pelkästään etupaneelin säätönupeilla. Toki siihen sai liitettyä myös levysoittimen.

ASA Radio Oy:n v. 1936 lanseeraama koteloradio. Kuva: Mikko Kyynäräinen, TMK.

Tähän aikaan kotimaisen radiolaitteiden tuotannon, myynnin ja markkinoinnin edellytyksenä oli ensisijaisesti kasvava kotimainen lähetystoiminta ja ohjelmatuotanto. 1930-luvun puoliväliin mennessä vuonna 1926 perustettu Suomen yleisradio oli jo kehittynyt valtiojohtoiseksi yhtiöksi joka vastasi sekä ohjelmatuotannosta ja -politiikasta että tekniikasta ja lähetystoiminnasta. Radionkuuntelu oli näihin aikoihin nopeasti kehittymässä osaksi yhä useamman suomalaisen arkea ja maksullisten radiokuuntelulupien määrä kasvoi näihin aikoihin huimaa vauhtia. Ohjelmia tuotettiin yhä useammalle kuuntelijaryhmälle. Uutislähetysten lisäksi lähetettiin mm. kuunnelmia, urheiluselostuksia, jumalanpalveluksia ja vuonna 1934 aloitetun kouluradion ohjelmia.

Kasvava kysyntä vaati näihin aikoihin ASA Radiolta jatkuvia tuotanto- ja toimitilojen laajennuksia. Vuonna 1935 tuotanto muutti Yliopistonkatu 12:ssa sijaitsevaan tehdasrakennukseen ja jo seuraavana vuonna saatiin käyttöön Brahenkadulla sijaitseva tennishalli. Laitteiden myynti siirrettiin vuonna 1936 tukkuliike Koncentra Oy:lle. ASA Radio oli tuolloin myynnillään johtavassa asemassa puolen tusinan kotimaisen radiotehtaan joukossa.

Tänä vuonna on kulunut 90 vuotta sitten ASA Radion perustajan, Arvo Sakreliuksen radioliikkeen perustamista. Yrityksestä muodostettiin vuonna 1931 osakeyhtiö ASA Radio Oy.

Kuvan radiolaite kuuluu Turun museokeskuksen ASA-radiolaitteiden kokoelmaan, joka oli vuoteen 2005 Turun televisiotehtaan omistuksessa.

Tietoa kirjoittajasta

Henrik
Swanljung
tutkija
Turun museokeskus