Tervehdys Apteekkimuseosta!

Pulveria päänsärkyyn tai rohdosta rykimiseen, ehkäpä voidetta vaivaan?

Lääkärin reseptillä valmistamme odotellessasi lääkkeen sinulle henkilökohtaisesti paikan päällä, tilanteen mukaan eli ex tempore, tai niin ainakin ennen vanhaan. Pulveria päänsärkyyn tai rohdosta rykimiseen, ehkäpä voidetta vaivaan?

Ison voide-erän valmistuksessa apteekkihenkilökunta olisi käyttänyt tällaista voidemyllyä. Mäntä painoi voidemassaa myllyn läpi, jonka marmorikivet jauhoivat pois sekoittumatta jääneet sattumat.

 

Voiteiden valmistus oli yksi pisimpään apteekeissa jatkunut paikan päällä valmistettu lääkemuoto. 1900-luvun puolivälin jälkeen lääkkeiden valmistus siirtyi yhä enenevässä määrin tehtaisiin, mutta Suomen harvan asutuksen ja pitkien välimatkojen vuoksi monet pienet apteekit valmistivat lääkkeitä itse vielä vuosikymmeniä myöhemminkin. Tämä mylly on kuitenkin lahjoitettu Porin Kauppatorin apteekista, eli se on nähnyt vilkkaan ympäristön. Kauppatorin apteekki perustettiin Poriin vuonna 1940, mutta perimältään se on Viipurista, mistä apteekki siirrettiin talvisodan alueluovutusten vuoksi. Esineistö kuului ennen kiinteästi apteekkiin, joten myllykin voi olla evakko.

 

Myös voiteiden valmistusaineilla, joita myllyssä jauhettiin, on tarinansa kerrottavana. Esimerkiksi sinkki ja sen suola sinkkioksidi oli yleinen täyteaine voiteissa, etenkin antibakteeristen ja hajua poistavien ominaisuuksiensa vuoksi. Tällaiset voiteet ovat käytössä edelleen – kenellepä nykyajan ihmiselle ei olisi tuttu vauvan rohtuneeseen peppuun levitettävä salvavoide!

Jarkko Nieminen & Jesse Airismäki