Hands on! Eli pieni hetki taiteilijaelämää

Ollaan pop-taiteen ytimessä

Wäinö Aaltosen museon uumenissa, työpajassa, käy vilinä ja vilske. Kesäkuvis-kuvataideleirin 710-vuotiaat osallistujat ovat juuri käyneet tutustumassa pop-taiteeseen kuvanveistäjä Simo Heleniuksen näyttelyssä ja nyt he ovat päässeet siihen ihan konkreettisesti käsiksi Andy Warholin Marilyn Monroe -teoksen hengessä. Neonvärit löytävät paikkansa omakuvissa ja helmimassan ällöttävän limainen koostumus saa riemun repeämään: "Tää on kuin vaahtokarkkia!" "Mä laitan itselleni neonvihreät huulet!” ”Ja mä pinkit silmät!" Ollaan pop-taiteen ytimessä.

Wäinö Aaltosen museossa on sen alkuajoista lähtien päässyt uppoutumaan kuvataiteeseen pintaa syvemmälle. Kaikki alkoi 1970-luvulla lasten piirustuskerhosta, jonka perinnettä jatkavat suositut Wäinö junior -kurssit. Nykyään WAMin työpaja tarjoaa monipuolista ohjelmaa, jossa kuvataiteilijat jakavat ammattinsa saloja. Työpajassa eri-ikäiset koululaiset, opiskelijat, erityisryhmät, perheet, seniorit ja yksittäiset museovieraat pääsevät tutustumaan sellaisiinkin kuvataiteen tekniikoihin, joita kotona tai koulussa ei välttämättä kokeilla, esimerkkinä vaikkapa kuvanveisto tai taidegrafiikka. Työpaja räätälöidään kullekin ryhmälle sopivaksi ja inspiroivaksi museon vaihtuvia näyttelyitä sekä niiden tematiikkaa ja tekniikoita mukaillen.

Hetken aikaa hämmennys on suuri, kun vesiväreillä maalataankin alumiinilaatoille. Sitten laatta kuivataan hiustenkuivaajilla ja litimärkä paperi silitellään sanomalehtien välissä taas melkein kuivaksi. Mitä on tekeillä? Useat ihmettelevät kysymykset sinkoilevat ilmassa ennen kuin päästään tositoimiin – grafiikanprässin ääreen. Kaveria tarvitaan apuun raskaan prässin kammen pyörittämiseen, ja jännitys kasvaa kun lopputulos vielä lymyilee vedospaperin alla piilossa. Varovaisin ottein paperi irtoaa laatasta, ja voi ihmettä: vesivärimaalaus onkin siirtynyt laatalta paperille – ja kaiken lisäksi peilikuvana. Taikatemppuko? Ei, vaan vesivärimonotypiaa, ensiaskel taidegrafiikan ihmeelliseen maailmaan.

Monet turkulaislähtöiset taiteilijat ovat kertoneet, että WAM oli heille lapsuudessa SE ensimmäinen taidemuseo, ja että muistikuvat jännittävistä elämyksistä piirustuskerhon työpajoissa ovat piirtyneet lähtemättömästi mieleen. Kenties monilla kipinä taiteilijan työhön kouluttautumisesta on syttynyt juuri täällä työpajassa. Jossakussa Kesäkuvis-kurssilaisessakin voi yhtä lailla syttyä se sama kipinä hänen maisteltuaan pienen hetken taiteilijaelämää.

Rautalankaa, alumiiniteippiä, sanomalehden suikaleita, risuja, puupalikoita, narua...?! Näistäkin materiaaleista kesäkuvislaiset saavat pienen pähkäilyn, yrityksen, erehdyksen ja oivalluksen kautta työstettyä hulvattomia pienoisveistoksia. Teoksen idea on veistoksen muotoutumisen myötä muuttunut monta kertaa, mutta lopulta pikkutaiteilijat pitelevät käsissään enkeleitä, supermiehiä, nyrkkeilijöitä tai nallekarhuja. ”Valmis!”

Tänä kesänä näyttelyvieraat voivat tulla haastamaan omat kuvanveistäjän taitonsa omatoimityöpajassa, jossa Simo Heleniuksen kierrätysteeman innoittamana on käytettävissä hieman epätavallisia materiaaleja. Omatoimityöpaja on avoinna museon aukioloaikoina 30.6.–29.7. Tervetuloa!

Blogisti Paula Väinämö ja Wäinö Aaltonen. Omakuva.

Tietoa kirjoittajasta

Paula
Väinämö
Taideohjaaja, kuvataiteilija
Wäinä Aaltosen museo, Turun museokeskus