Wäinö-näyttely lasten perspektiivistä

Kuinka asettua lasten viikonlopun kohderyhmän töppösiin?

Tulevana viikonloppuna, 1.­−2.4.2017, järjestetään Wäinö Aaltosen museossa jälleen lasten viikonloppu. Wäinö Aaltonen ja itsenäisyyden vuosisata on upea kokonaisuus, mutta ei välttämättä vaikuta itsestäänselvästi siltä lapsiystävällisimmältä näyttelyltä: Riveittäin vieraiden ihmisten poseerauksia, pysähtynyttä liikettä, kasvoja ja tuijotuksia. Silti tästäkin näyttelystä löytyy paljon kiinnostavaa myös perheen pienimmille.

Wäinö Aaltosen teoksia lapsen perspektiivistä nähtynä
 

Tapahtumien suunnittelun haaste ja hauskuus on siinä, että täytyy asettua erilaisten museovieraiden asemaan löytääkseen näyttelystä juuri heitä koskettavat asiat. Kuinka asettua lasten viikonlopun kohderyhmän töppösiin?

Lasten opastetuilla kierroksilla teoksiin tutustutaan merkitysten sijaan tarinoiden kautta. Missä kahlaajaveistosten tytöt ovat uimassa? Kuka on merimiesasuinen pikkupoika valokuvassa? Kuinka kauan mallin on täytynyt istua paikallaan muotokuvaa tehtäessä? Erityisesti keskitymme kultaisiin töihin, joita löytyy näyttelystä runsaasti. Niiden kimmellys kiinnittää huomion ja kertoo kuvattavan henkilön tärkeydestä ja arvokkuudesta.

Wäinö Aaltosen teoksia lapsen perspektiivistä nähtynä
 

Tässä näyttelyssä taiteilija on erityisen tärkeää tuoda lapsille elävästi esiin, onhan kyse museon omasta nimikkotaiteilijasta. Antti Ainola Turun ylioppilasteatterilta on pestattu mukaan näyttelemään nuorta Wäinöä maalaustelineensä ääressä. Wäinö malttaa hetkeksi irrottautua työstään vierailijoista ilahtuneena, esittäytyy lapsille, kertoo teoksistaan ja työskentelystään. Opastusten ulkopuolellakin hän kiertelee näyttelyssä keskustelemassa taiteesta pienten museovieraiden kanssa.

Työpajassa päästään taiteilemaan kollaasitekniikalla kubististyyliset kultaiset kasvot. Teoksesta voi tehdä omakuvan tai kuvata jotakuta itselle kullankallista ihmistä. Lisäksi seinälle levitetään suuri paperi, jossa jokainen saa osallistua yhteisteokseen. Aiheena on ”ihmiset”, aivan kuin Wäinö Aaltosella.

Wäinö Aaltosen teoksia näyttelyssä
   

Lasten viikonloppuna näyttely Wäinö Aaltonen ja itsenäisyyden vuosisata kierretään läpi niin, että istahdetaan yhdessä salien lattioille ihmettelemään.  Koitamme tulla tutuiksi muutaman teoksista löytyvän henkilön kanssa, mutta erityisesti itse museon ja Wäinön kanssa. Tervetuloa!

Tapahtumat tiedot löytyvät täältä.

Näyttelykuvat on otettu lasten viikonlopun kävijöiden perspektiivistä. Kuvat: Niko Tampio.

Pauliina Nyqvist
Museoassistentti

pauliina.jpg