iWater – Integroitua hulevesien hallintaa

Turun koordinaattori:
Pilar Meseguer

Hankepartnerit:
Itameren kaupunkien liitto, Kestävien kaupunkien sihteeristö
Aalto Yliopisto, maisema-arkkitehtuurin osasto
Helsinki, ympäristökeskus
Turku, ympäristötoimiala
Jelgava, Latvia
Riika, Latvia [Lead Partner]
Tartto, Viro
Söderhamn, Ruotsi
Gävle, Ruotsi

Internet-osoite:
www.integratedstormwater.eu

Rahoitusohjelma:
Central Baltic Programme 2014-2020

Budjetti:
2 350 000€

iWater-projekti pyrkii luomaan uusia strategioita, innovaatioita ja työkaluja hulevesien hallintaan. Tarkoituksena on löytää keinoja muuntaa hulevedet ongelmasta resurssiksi paremman kaupunkitilan tuottamiseksi ekosysteemipalveluita hyödyntäen.

Perinteinen hulevesien hallintamalli, jossa vedet pyritään johtamaan putkeen ja mahdollisimman äkkiä pois, ei enää kykene kaikilta osin vastaamaan muuttuvan ympäristön haasteisiin. Kaupunkirakenne on tiivistynyt ja suljetun pinnan, kuten asfaltin ja kattojen, osuus maapinta-alasta on kasvanut. Samalla ilmastonmuutoksen seurauksena sääilmiöt ovat muuttuneet yhä äärevämmiksi. Esimerkiksi rankkasateita esiintyy aiempaa tiheämmin ja ne ovat aiempaa voimakkaampia. Nämä yhdessä ovat johtaneet hulevesimäärien kasvuun, hulevesitulviin ja eroosio-ongelmiin. 

Toimenpiteet

Projektissa kehitetään ohjeita, työkaluja ja käytäntöjä integroituun hulevesien hallintaan osana kaupunkisuunnitteluprosessia. Kehitystyössä on mukana tutkijoita ja käytännöntyötä tekeviä suunnittelijoita. Lisäksi hankepartnerit muodostavat paikallisia yhteistyöryhmiä osallistaaksen kehitystyöhön kaikki olennaiset toimijat.

Hankkeessa:

  • Järjestetään opiskelijoiden suunnittelukilpailu innovatiivisten Itämeren ilmastoon sopivien hulevesiratkaisujen löytämiseksi ja kehittämiseksi seitsemälle partnerikaupungille. Ideoista jatkojalostetaan lopulliset suunnitelmat konsulttityönä. Suunnitelmat toteutetaan hankkeen jälkeen osana kaupunkien normaalia toimintaa.
  • Kehitetään integroidun hulevesien hallinnan opas.
  • Laaditaan vertaisarviokriteerit integroidulle hulevesien hallinnalle.
  • Lokalisoidaan ja kokeillaan viherkerrointa seitsemässä kaupungissa.
  • Koulutetaan noin 35 muuta kaupunkia käyttämään integroidun hulevesien hallinnan mallia sekä viherkerrointa.

Tulokset

Hankkeessa luodaan parempaa kaupunkitilaa kehittämällä integroitua ja moniarvoista hulevesienhallintaa keskisen Itämeren kaupungeissa. Paikallinen hulevesien hallinta kehittyy integroidun lähestymistavan avulla tuoden yhteen kaikki kaupunkisuunnitteluprosessit ja sidosryhmät. Partnerikaupungit laativat integroidut hulevesiohjelmat, joissa lähtökohtana ovat ekosysteemipalvelut ja hulevesien hyödyntäminen paremman kaupunki tilantuottamisessa. Lisäksi opiskelijakilpailun tuloksista jatkokehitetään innovatiivisia hulevesisuunnitelmia, jotka toteutetaan hankkeen jälkeen.