Varissuon jäähalli ei ole aivan tavallinen työpaikka. Se sijaitsee 40 metriä maan pinnan alla kallioluolastossa, jossa lämpöä on vain 8–10 astetta. Siellä työskentelee neljä liikuntapaikkatyöntekijää, jotka pitävät kunnossa jäähallin kenttiä ja kuntosalia.

Luistelupaikat

Turusta löytyy mainiot mahdollisuudet luisteluun melkein vuoden ympäri.

Katso tiedot luistelupaikoista

Jäämiesten salaisuutena pitkät kalsarit

Jääkoneella huristelu on monen pikkukiekkoilijan unelma-ammatti. Mutta millaistahan on tehdä päivästä toiseen töitä kylmässä?

– Kyllä kylmään tottuu. Pitkät kalsarit ja lämpimät vaatteet tarvitaan päälle. Mutta kun vilu tulee, niin se tosiaan tulee, kertovat liikuntapaikkatyöntekijät Jari Lucenius ja Jani Vanne.

Luceniuksella on pitkä taival jääkoneen puikoissa. Jäämiehen hommia hän on tehnyt Varissuon jäähallissa peräti 34 vuoden ajan.

– Rakkaudesta lajiin olen täällä viihtynyt, hän vitsaillee.

– Olen vanha a-sarjan jääkiekkoilija, ja minusta jääkiekko on maailman ykköslaji. Työhön saa tsemppiä myös siitä, kun näkee pikkumiesten silmienpalon: luistimilla ei meinata pysyä, mutta intoa riittää!

Asiakkaat ovat Vanteenkin mielestä parasta työssä.  

– Tämä on selkeästi juniorihalli. Olemme nuorison kanssa tekemisissä ja luomme heille olosuhteita, joista he voivat ponnistaa menestykseen tai ainakin hyvään harrastukseen.

Jäänhoito on iltaisin kiirehommaa, kun kenttä on saatava kuntoon 10 minuutissa.

Jää tehdään kerros kerrallaan

Jäähallijää sulatetaan aina kesäksi. Uuden jään tekeminen alkaa loppukesästä hallin ilmankosteuden poistamisella. Kun kenttien pohjalaatta on saatu riittävän kylmäksi, käynnistetään kylmäkoneet.

Vettä tarvitaan monta kerrosta, jotta saadaan sitkeyttä jäähän.

– Sitten aletaan kastella kenttiä paloletkuilla. Vettä tarvitaan monta kerrosta, jotta saadaan sitkeyttä jäähän, Vanne kertoo.

Kasteluvaihe kestää noin viikon. Kummassakin kentässä on 1 700 neliötä, ja jää pitää saada tasaiseksi.  

Jäätymisen edistymistä seurataan tietokoneelta. Jää täytyy saada tasaisesti 2,5 sentin paksuiseksi, jotta se on parhaimmillaan ja energiataloudellisesti tehokkain.

– Varmistamme jään paksuuden aina myös poraamalla jäähän reiän ja mittaamalla mauser-mitalla, Lucenius täsmentää.

Jää sulatetaan uusiokäyttöön

Jäätä hoidetaan päivittäin kahdessa työvuorossa. Iltaisin kentät ajetaan koneella kerran tunnissa. 10 minuuttia kestävän huoltoajon aikana jäälle ajetaan 500–600 litraa vettä, jäänhoitokoneen laserohjattu terä leikkaa ylimääräisen jään pois ja jään pinta ehtii jäätyä ennen seuraavia luistelijoita.

Jokaisella ajokerralla kertyy noin puoli kuutiota jäätä, joka sulatetaan uudelleenkäytettäväksi. Myös kylmäkoneiden lämpö otetaan talteen.

Teksti: Merja Mäkelä
Kuvat: Mika Okko

Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 4/2017.

Kaupunginosa/Alue: