Lucian päivä

Lucian päivän hartaus ja Lucia-kulkue Tuomiokirkolta Hansatorille tuovat valoa Turun iltaan keskiviikkona 13.12. Hartaus alkaa Tuomiokirkossa klo 17.30 ja kulkue lähtee kirkon portailta kohti Yliopistonkatua noin klo 18.15. 

Hansatorilla järjestetään koko perheen Lucia-tapahtuma klo 18. Tapahtuman huipentaa ja päättää Lucian saapuminen ja kulkueen esiintyminen klo 19.

Apteekkimuseon ja Qwenselin talon Lucian päivän glögitarjoilu klo 12-14, lauluesitys klo 13.

Katedralskolanin Luciakulkue esiintyy pääkirjaston tieto-osastolla klo 11.30.

Erityisesti ruotsinkielisestä kulttuurista on peräisin Lucian päivän vietto 13. joulukuuta. Valkoiseen pukuun, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun pukeutunut Lucia seuraneitoineen kiertää kynttiläkulkueessa laulaen ja tuoden valoa talven pimeyteen.

Turussa Lucia-neito valitaan Folkhälsanin ja Åbo Underrättelser -sanomalehden järjestämällä yleisöäänestyksellä. Lucian valintaan liittyy myös hyväntekeväisyyskeräys.

Ensimmäinen tieto Lucian päivän vietosta Pohjoismaissa on Ruotsista, Länsi-Götanmaalta vuodelta 1746. Turun seudulla perinne alkoi 1950-luvun alussa Paraisilla. Virallisesti Turun Lucia on valittu Folkhälsanin toimesta vuodesta 1979 lähtien, mutta tätä ennen Katedralskolanin Lucia sai toimia epävirallisena ”kaupungin Luciana” erilaisissa tapahtumissa.

Nykyisin Lucian päivän vietto on levinnyt ruotsinkielisten jouluperinteistä myös suomenkielisten pariin. Päivää juhlitaan erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa.