Lucian päivä

Lucian päivän hartaus ja Lucia-kulkue Tuomiokirkolta Hansatorille tuovat valoa Turun iltaan tiistaina 13.12. Hartaus alkaa Tuomiokirkossa klo 17.30 ja kulkue lähtee kirkon portailta kohti Hansakorttelia noin klo 18.15.  Lucia-kruunua kantaa tänä vuonna Casandra Heininen.

Hansatorilla järjestetään koko perheen Lucia-tapahtuma klo 18-19. Tapahtuman huipentaa ja päättää Lucian saapuminen.

Erityisesti ruotsinkielisestä kulttuurista on peräisin Lucian päivän vietto 13. joulukuuta. Valkoiseen pukuun, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun pukeutunut Lucia seuraneitoineen kiertää kynttiläkulkueessa laulaen ja tuoden valoa talven pimeyteen.

Turussa Lucia-neito valitaan Folkhälsanin ja Åbo Underrättelser -sanomalehden järjestämällä yleisöäänestyksellä. Lucian valintaan liittyy myös hyväntekeväisyyskeräys.

Ensimmäinen tieto Lucian päivän vietosta Pohjoismaissa on Ruotsista, Länsi-Götanmaalta vuodelta 1746. Turun seudulla perinne alkoi 1950-luvun alussa Paraisilla. Virallisesti Turun Lucia on valittu Folkhälsanin toimesta vuodesta 1979 lähtien, mutta tätä ennen Katedralskolanin Lucia sai toimia epävirallisena ”kaupungin Luciana” erilaisissa tapahtumissa.

Nykyisin Lucian päivän vietto on levinnyt ruotsinkielisten jouluperinteistä myös suomenkielisten pariin. Päivää juhlitaan erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa.