Tuomiokirkon kuusi

Tuomiokirkon joulukuusen valot sytytetään lauantaina 1.12.2018.

Lapsiperheille helinää ja helskettä on luvassa joulumuskarissa Tuomiokirkkotorilla klo 15.45. Muskarin vetää Tuuli Paasolaisen johtama muskaribändi ja tilaisuuden juontavat iloiset Kirkonrotat Hilda ja Hulda. Kuusen valot syttyvät klo 16. Tuomiokirkon joulutervehdyksen tuo pastori Elina Kiili.

Kuusen valojen sytyttyä Vanhalla Suurtorilla nähdään tulishow klo 16.30 ja Satumaisen joulunavauksen paraatiin voi liittyä Kirjastosillalla. Klo 16:45 paraati lähtee kävelykadulle joulukadun avaukseen.

Ensimmäinen sähkölampuilla valaistu kuusi tuotiin kirkolle jo vuonna 1900 ja säännöllinen perinne Tuomiokirkontorin joulukuusesta alkoi 1930-luvulla. Perimätiedon mukaan sotavuosina kuusiperinteessä olisi ollut pieniä katkoksia. Vuodesta 1955 lähtien kuusista on pidetty tarkkaa kirjanpitoa, josta käyvät ilmi mm. kuusen lahjoittajat ja kasvupaikat.

Valtakunnan ykköskuusella on tarkat vaatimukset: sen tulee olla 20-25 metriä korkea, tuuhea, tasamuotoinen ja kauniin vihreä. Kuusi seisoo paikoillaan nuutinpäivään asti.

Perinteisesti kuusi on palautettu paloiteltuna lahjoittajilleen sen palveltua Suomen tunnetuimpana joulukuusena. Joskus siitä on myös tehty puutarhakalusteita ja kerran kuusi on jatkanut elämäänsä museolaiva Sigynin raakapuuna.

Vuoden 1900 jouluun loi Turussa valoa uutuus, jollaista ei ollut koskaan ennen nähty. Se hämmästytti turkulaista herrasväkeä, mutta kaupunkiin tulleet maalaiset saattoivat pitää sitä suorastaan ylimaallisena ihmeenä.

Teoksesta Jari Niemelä: Täällä Suomen synnyinmuistot