Historiallisen ajan löydöt

Arkeologisia kokoelmia koskevat tiedustelut

Pääosa historiallisen ajan kokoelman löydöistä on peräisin museon kaupunkiarkeologisista kaivauksista Turussa. Kaivauksia on tehty sekä keskiaikaisen kaupungin alueella että alueilla, jonne kaupunkiasutus levisi vasta 1600- ja 1700-luvuilla.

Kaupunkiarkeologisissa kaivauksissa löytyneiden esineiden kirjo on laaja. Kun olosuhteet ovat kosteat ja hapettomat, myös orgaaniset materiaalit kuten nahka ja puu säilyvät. Esineet ovat säilyneet pääasiassa katkelmina tai palasina, harvemmin täysin ehjinä.

Kaivauksissa on löytynyt muun muassa savi- ja lasiastioiden palasia, nahkajalkineita ja veitsien tuppia, lukkoja ja avaimia, neuloja ja värttinänpyöriä, kaakeliuunien kaakeleita ja ikkunalasia, tekstiilien palasia ja kangaspakkojen lyijysinettejä, laukkuja ja vöitä, solkia, helmiä ja sormuksia, pelinappuloita ja arpakuutioita, ongenkoukkuja ja verkon kohoja, kirjoituspuikkoja ja rahoja. Monet niistä liittyvät kaupungin asukkaiden arkipäivän elämään.

Esinekokoelmassa on myös maamme arkeologisissa aineistoissa harvinaisia esineitä kuten keskiaikaisia pyhiinvaellusmerkkejä ja kirjoitustaulukoteloita.

Näytekokoelmassa säilytetään muun muassa ajoitus- ja maanäytteitä, rakennefragmentteja ja eläinten luita.