Carl Eneas Sjöstrand: H. G. Porthanin muistomerkki

Carl Eneas Sjöstrand: H. G. Porthanin muistomerkki

Carl Eneas Sjöstrandin (1828–1906) muotoilema H. G. Porthanin muistomerkki on Suomen ensimmäinen kansalaiskeräyksellä rahoitettu muistomerkki. Se paljastettiin juhlavin menoin 9.9.1864. Henrik Gabriel Porthan (1739–1804) oli merkittävä suomalaista kansallisaatetta edistänyt akateemikko ja suomalaisen historian, kulttuurin ja maantieteen asiantuntija. Hän ehti elämänsä aikana kunnostautua suomalaisen kulttuurin tutkimuksessa niin kansanrunouden, kielitieteen, arkeologian ja kirkkohistorian kuin maantieteenkin alalla.

Sjöstrand muotoili muistomerkin Roomassa, mutta valatti sen Münchenissä vuonna 1860. Kuvanveistäjälle oli Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta annettu ohje tehdä veistoksesta "sen tyylinen ja suuruinen, joka oli sellaiselle miehelle sopiva ja arvokas". Sjöstrandin muotoilema veistos jatkaa pitkää veistotaiteen perinnettä, jossa filosofit ja tutkijat esitetään istumassa mietteissään kirjoitusväline kädessään.

Klassisten henkilömonumenttien perinnettä noudattaen teoksen jalustassa on H. G. Porthanin elämänhistoriasta kertova kuvaohjelma ja hänen saavutuksiaan kunnioittavia kirjoituksia. Jalustan oikeanpuolisista pyöreistä medaljongeista löytyvät Tieteen ja Historian vertauskuvalliset allegoriat, vasemmanpuolisista medaljongeista tiede- ja kirjallisuusmies Johan Jakob Tengströmin ja runoilija, professori Franz Mikael Franzénin reliefimuotokuvat. Jalustan etuosassa on kulmista viistotun suorakaiteen muotoinen pronssilaatta, johon on kuvattu Suomen vaakuna. Vaakunaa kannattelee kaksi soihtua pitelevää enkelihahmoa, joiden voidaan nähdä symboloivan valistuksen tai tieteen henkeä.

C. E. Sjöstrand syntyi historiamaalaukseen erikoistuneen taiteilijan poikana Tukholmassa ja toimi Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1860-luvun puolivälistä alkaen. Hänen taiteellinen tuotantonsa kehittyi klassisten ihanteiden ja kansallisromanttisten ajatusten ristiaallokossa. Useat hänen keskeisimmistä teoksista kuvittavat kalevalaisia aiheita.

Kuva: TMK/Tatiana Tolonen