Ruutua ja raitaa

Museon alkuajoista lähtien on kankaita kudottu työnäytöksinä merimiehen talon kangaspuissa. Malleina on käytetty mm. Luostarinmäeltä korjauksien yhteydessä löydettyjä, seinien tilkkeinä olleita kankaanpaloja. Kankaita on käytetty niin pukuihin kuin ikkunaverhoihin, sängynpeitteisiin ja mattoihin.

Ensimmäiset puvut ommeltiin kesällä 1949 ja siitä lähtien Luostarinmäellä käsityöläiset, museovalvojat ja oppaat ovat pukeutuneet aikakauden mukaisiin asuihin. Naisten puvut ja päähineet on tehty länsisuomalaisen kansannaisen 1700- ja 1800-luvuilla käyttämien pukujen mallien mukaan.

Kustavilainen puku, johon kuuluu röijy, puolihame ja liinalakki, on peräisin 1700-luvulta. 1800-luvun muotia esittelevät liivihame sekä leninki. Näiden kanssa käytetään tykkimyssyä. Postineidin asu puolestaan kertoo 1900-luvun alun virkanaisen pukeutumistyylistä.

Käsityöläisnaisen vaatteet ovat arkisemmat: puolihame, paita ja päähuivi sekä työstä riippuen suojaava esiliina. Miesten työvaatteiden esikuvat ovat peräisin valokuvista ja käsityöläismestarien kertomuksista.