Syvälahden monitoimitalo valmistuu hyvää vauhtia. Keskiviikkona 23.8. vietettiin harjannostajaisia perinteiseen tapaan juhlapuheiden, hernekeiton ja pannarin siivittämänä.

Syvälahteen siirtyy oppilaita Haarlan, Wäinö Aaltosen ja Luostarivuoren kouluista seuraavasti:

  • Haarlasta noin 40 oppilasta
  • Wäinö Aaltosesta noin 125 oppilasta
  • Luostarivuoresta noin 400 oppilasta

Lisäksi koulutiensä tulevina ykkösluokkalaisina Syvälahdessa aloittaa noin 40 lasta. Syvälahden varhaiskasvatuksessa on paikkoja noin 100 ja esiopetuksessa noin 40 lapselle.

Talon rakentumisen etenemistä voi seurata Syvälahden monitoimitalon blogissa: https://blog.edu.turku.fi/syvalahtiprojekti/.

Vuoden kuluttua käyttöön otettavasta monitoimitalosta on tulossa varsinainen hirvensalolaisten olohuone, jossa on elämää myös iltaisin. Talon eri tiloja on tarkoitus hyödyntää monipuolisesti niin harrastus- kuin kokoustiloina. Tilojen ja toimintojen on tarkoitus olla mahdollisimman seinättömiä: tilojen monikäyttöisyys ja muunneltavuus eri käyttäjäryhmille sekä palvelujen saumattomuus ovat olleet lähtökohtana suunnittelun alusta asti.

Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell iloitsee, että kauan odotettu monitoimitalo on vihdoin valmistumassa ja että se vastaa tulevien käyttäjien odotuksiin niin hyvin.

– Luin Syvälahden blogista lasten ja nuorten toiveita ja odotuksia, joita he esittivät rakentamisen alkuvaiheessa. Tulevia käyttäjiä on ollut tärkeä kuunnella jo siinä vaiheessa, ja onkin upea huomata, että valmistuva rakennus myös lunastaa nämä odotukset. Palvelut nuorille monipuolistuvat Syvälahden monitoimitalon myötä, sillä alueella ei ole aiemmin ollut yläkoulua ja nyt saman katon alle saadaan yläkoulu, nuorisotila, kirjasto ja monet muut perheitä koskevat palvelut sekä harrastustoimintaa.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell oli tyytyväinen siihen, että lasten ja nuorten toiveita oli kuunneltu.

Suomen lainsäädäntö korostaa, että äitiys- ja lastenneuvolassa, terveydenhuollossa, varhaiskasvatuksen palveluissa, kouluterveydenhuollossa ja oppilashuoltotyössä tulee edistää lapsen ja nuoren kasvua, kehitystä ja hyvinvointia sekä tukea vanhemmuutta. Myös nuorisolaki edellyttää palveluilta monialaista yhteistyötä.

– Kaupunki kasvaa ja kehittyy. Kuluvan viikon perjantaina juhlistetaan Yli-Maariassa vastaavanlaisen monitoimitalon peruskiven muurausta. Nämä ovat valtavia investointeja koko kaupungin mittakaavassa, mutta maksavat itsensä takaisin, kun kaupungin tulevat hyvinvoinnin ja tulevaisuuden tekijät pääsevät viettämään niissä aikaansa – ei vain koulun vaan myös muiden palvelujen merkeissä, Randell muistutti.

Uudenlaisen oppimiskulttuurin aika alkaa

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtajan Kaija Hartialan mukaan Syvälahden projekti on oiva esimerkki siitä, miten asioita voidaan tehdä yhdessä linjakkaasti.

– Allianssimalli on toivon mukaan opettanut virkamiehille ja mukana olleille tahoille ihan uudenlaista ajattelua, joka toivottavasti poikii entistä sujuvampaa käsittelyä myös tulevissa projekteissa, esimerkiksi Konserttitalon peruskorjauksessa.

Täällä ei ole enää vanhanaikaisia luokkahuoneita

– Tämä koulu aloittaa Turussa aivan uudenlaisen oppimiskulttuurin. Täällähän ei ole enää vanhanaikaisia luokkahuoneita, joissa oppilaat istuvat neliskulmaisissa luokkahuoneissa, ja opettaja opettaa edessä korokkeella. Nyt pedagogiset käsitykset ovat toisenlaiset, ja me ymmärrämme, että oppiminen ei aina tapahdu parhaiten sillä tavalla. Tässä koulussa oppiminen tulee tapahtumaan hyvin monella uudella eri tavalla ja yhdessä tekemällä. Ja kun tänne rakennukseen tulee sisälle, niin viimeistään tuossa kynnyksellä kannattaa kääntää takki, joka sisältää kaikki vanhat toimintatavat, Hartiala vinkkaa monitoimitalon tuleville työntekijöille.

Asukkaiden olohuoneessa viihdytään ja kohdataan

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja kirjaston seutupalvelupäällikkö Ulla-Maija Maunu toivoivat, että Syvälahdesta tulee todellinen, aito asukkaiden olohuone, joka tuo kävijöilleen iloa ja inspiraatiota ja yhdessä tekemistä.

Kirjasto tulee olemaan käytettävissä kaikkina viikonpäivinä

– Syvälahden monitoimitalo on täällä aloittaville toimijoille aivan uudenlainen mahdollisuus tehdä moniammatillista yhteistyötä ja saada lisäarvoa palveluihinsa. Asukkaille tämä on mahdollisuus tehdä monenlaista yhteisöllistä toimintaa ja saada hienoja kohtaamisia. Kirjasto tuo tänne omatoimiset kirjastopalvelut, jotka hirvensalolaisille ovat jo tuttuja nykyisen kirjaston tiloissa. Kirjasto tulee olemaan käytettävissä kaikkina viikonpäivinä aamuvarhaisesta iltamyöhään.

Syvälahden urakka toteutetaan allianssimallilla, jonka päätoteuttaja on NCC Suomi Oy:n ja Caverion Suomi Oy:n hanketta varten perustama ryhmittymä Visible. NCC Suomi Oy:n toimialajohtaja Esa Lehmusvuori on enemmän kuin tyytyväinen allianssimalliseen toimintatapaan.

– On ollut hienoa saada seurata todellisen yhteistoiminnallisen urakan, allianssimallin toimintaa. Yhteistyössä tilaajan, eri käyttäjätahojen ja muiden allianssin osapuolten kanssa matkan varrella on ratkottu monenlaisia laadullisia ja toiminnallisia haasteita. Ja vaikka toimintatapa on monelle osapuolella aivan uusi, on yhdessä pystytty löytämään hyviä suunnitteluratkaisuja, oppimaan uutta ja kehittämään toimintaa. Voin käsi sydämellä suositella tilaajatahoille ja rakennusalalle tällaisten yhteistoimintamallien käyttöä.

Syvälahden monitoimitalossa rakentaminen jatkuu sisällä ja ulkona

Tiloissa on mm. päivänvalon mukaan säätyvä ledivalaistus

Talossa on toteutettu myös edistyksellisiä taloteknisiä ratkaisuja, jotka tukevat uudenlaista oppimis- ja kasvatusympäristöä.

– Suunnittelussa on huomioitu terveelliset rakennusmateriaalit sekä tilojen muokattavuus eri käyttäjien tarpeisiin. Tiloissa on mm. päivänvalon mukaan säätyvä ledivalaistus ja ilmanvaihto ja lämmitys on jo nyt suunniteltu ensi vuonna voimaan astuvien energiamääräysten mukaiseksi. Me suomalaiset olemme edelleen Pisa-tutkimuksen mukaan koulutuksen kärjessä. Tämä koulu pitäköön meidät siinä edelleen, Caverion Suomi Oy aluejohtaja Kari Kolehmainen toivoo.

Käsillä on, voi sanoa, yhden Suomen yhden moderneimman oppimis- ja kasvatusympäristön ja monitoimitalon valmistuminen. Talolla on kaikki edellytykset kasvaa koko aluetta elävöittäväksi eri-ikäisten yhteisölliseksi olohuoneeksi, johon palvelut alkavat siirtyä asteittain kesästä 2018 lähtien. Harjannostajaisvieraiden tunnelmat olivat silminnähden iloiset.

Pete Poskiparta luki juhlaväen ajatuksia

Vielä syvemmälle vieraiden ajatuksiin pääsi tilaisuuden juontajana toiminut mentalisti Pete Poskiparta, joka ällistytti vieraita lukemalla heidän ajatuksiaan kuin avointa kirjaa. Olisitko itse löytänyt mikroilmeitä tulkitsemalla sadan henkilön joukosta juuri sen, joka istuu piilotetun viisikymppisen päällä?

Harjannostajaisten puheet on kuunneltavissa ja katsottavissa Sivistystoimialan Facebook-sivuilta

Syvälahden monitoimitalon urakka toteutetaan allianssimallilla, jonka päätoteuttaja on NCC Suomi Oy:n ja Caverion Suomi Oy:n hanketta varten perustama ryhmittymä Visible. Monitoimitalon on suunnitellut Verstas Arkkitehdit Oy. Talo tulee sisältämään tilat noin 800 peruskouluikäiselle koululaiselle, 140 päiväkotilapselle, kirjastolle, nuorisolle, kouluterveydenhoidolle ja neuvolatoiminnalle. Monitoimitalo valmistuu kesällä 2018.

Asiasanat: