Koko Turku liikkuu -kampanjassa kannustettiin syyskuun ajan kaupunkilaisia lisäämään liikuntaa arkeensa. Itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi tavoitteena oli mennä 100 kertaa Suomen ympäri liikuntasuorituksia keräämällä. Tavoite ylittyikin komeasti, kun kilometrejä kertyi turkulaisten yhteisponnistuksella yhteensä 417 890, ja tällä määrällä yllettiin Suomen ympäri jopa 106 kertaa.

Palkinnoista kisaili yli tuhat

Koko Turku likkuu -nettilaskuriin rekisteröityi yhteensä 750 osallistujaa ja 100 joukkuetta eri sarjoissa. Näiden lisäksi mukaan lähti suuri joukko yksittäisiä kilometrien lisääjiä ilman rekisteröitymistä. Kilometrejä kuukauden aikana syötettiin yhteensä 5 299 kertaa. Liikuntasuorituksia kerättiin myös ahkerasti paperikortille, joita palautettiin yhteensä 338 kappaletta.

Sosiaalisessa mediassa saattoi myös syyskuun ajan osallistua somehaasteeseen jakamalla oman liikuntahetkensä #kokoturkuliikkuu -tunnisteella Instagramissa tai Facebookissa. Iloisia kuvia ja videoita liikuntahetkistä kertyikin kuukauden aikana lähes sadalta turkulaiselta.

Liikuntasuorituksensa ilmoittaneiden kesken kisailtiin myös useista palkinnoista. Arvonnan voittaja kuittasi pääpalkintona n. 800 euron arvoisen lahjakortin Kuntokeskus Motivukseen, ja somekisan onnekas voittaja palkittiin GoPro-action-kameralla. Muina palkintoina kisassa jaettiin mm. aktiivisuusmittareita sekä liikunta-, kulttuuri- ja Föli-lahjakortteja sekä tuotepalkintoja. Voittajiin on oltu yhteydessä henkilökohtaisesti.

Kampanjassa muistutettiin arkiliikunnan merkityksestä ja kannustettiin kaupunkilaisia aktiivisuuteen, ja merkkaamaan syyskuun liikuntasuorituksensa ylös liikuntalaskuriin joko kampanjan www-sivuilla tai palautettavalla paperikortilla.

–Turkulaisten liikuntasyksy lähti upeasti käyntiin! Pidin tavoitettamme kovana, ja on hienoa että yhdessä tsemppasimme itsemme liikkeelle. Tästä on hyvä jatkaa aktiivista elämäntapaa. Päivien lyhentyessä liikkuminen tuo arkeen tarpeellista lisäenergiaa, kehuu Turun vapaa-aikatoimialan johtaja Minna Sartes.

Kouluissa liikunta jatkuu koko syksyn

Myös Turun kouluissa, päiväkodeissa ja hyvinvointitoimialan yksiköissä liikuttiin ahkerasti syyskuun kampanjan innoittamana. Kouluissa liikkuminen jatkuu vielä loppuvuoden, kun Hannunniitun koulun haastamana 61 koululuokkaa lähti mukaan Suomi100-liikuntahaasteeseen tekemään 100 liikettä itsenäisyyspäivään mennessä.

Koulujen lisäksi vanhus- ja vammaispalveluissa on käyty useasti ulkoilmassa, tuolijumpassa ja pyöräajelulla. Esimerkiksi Kerttulin vanhainkodin osasto 3 tavoitteli joukkuekisan kärkeä loppuun asti, häviten vain niukasti Turun Seudun Mamit -joukkueelle.

Kohokohtana Varvintorin Robin-jumppa

Koko Turku liikkuu -kampanja näkyi syyskuun aikana myös katukuvassa aina siellä, missä tapahtui. Yksi näyttäväimmistä liikuntatempauksista kampanjan aikana oli varhaiskasvatuksen aamujumppa Varvintorilla. Robinin ”Parasta just nyt” -kappaleen tahdissa tanssimaan kokoontui yli 500 päiväkotilasta. Paikalle tulleiden lisäksi kaupungin muissa päivähoitoyksiköissä liikuttiin mukana, jolloin kaiken kaikkiaan liikkujia tempauksessa oli yli 8 000. Tämän lisäksi pienemmillä joukoilla aktiivisuutta on lisätty mm. taukojumpalla kaduilla ja toimistoissa, ja kyykkäämällä bussilippuja vastaan Pansiossa ja kauppakeskus Hansassa.

– Liikunnan iloa jaettiin kampanjan aikana iloisten tempausten muodossa, ja sitä myös tuli takaisin päin positiivisena palautteena. Yhteinen tavoite ja sillä kampanjointi koettiin tosi positiivisesti, ja otettiin innostuneesti vastaan mahdollisuutena vaikuttaa omaan arkeen ja hyvinvointiin, kertoo kampanjan koordinaattori Miia-Tatjaana Salakka Turun kaupungin vapa-aikatoimialalta.

www.turku.fi/kokoturkuliikkuu