Usein kysyttyä varhaiskasvatuksen maksuista

Etkö löytänyt vastausta? Ota yhteyttä meihin:

puh. 02 262 5609

arkisin ma-pe 9.00-12.00
varhaiskasvatusmaksut@turku.fi

 

Tulotiedot

Miten ilmoitan tulotiedot uudessa työsuhteessa, josta en ole saanut vielä palkkalaskelmaa?

Jos palkkalaskelmaa ei ole vielä saatavilla, voi alkuun toimittaa työsopimuksen tai vapaamuotoisen selvityksen tulevasta palkasta. Ensimmäisen kokonaisen kuukauden palkkalaskelma on toimitettava myöhemmin.

Milloin ilmoitan muuttuneista tulotiedoista? Entä, jos tulot vaihtelevat?

Jos perheen tulotiedot muuttuvat olennaisesti tai perheen koko muuttuu tarkistusten välillä, perheen tulee oma-aloitteisesti toimittaa uudet tiedot. 

Mikäli tulot vaihtelevat, katsotaan keskiarvoa. Huomioimme myös esim. lomarahan, lisät, bonukset ja etuudet.

Miksi pitää päivittää tulotietoja kerran vuodessa, vaikka tulotiedot eivät ole muuttuneet?

Perheeltä pyydetään uusi tuloselvitys kerran vuodessa maksun tarkastamiseksi ja tuolloin pyydämme toimittamaan ajantasaiset tulotiedot, vaikka tulotiedot eivät olisi muuttuneet.

Voinko lähettää tiliotteen/kuvan nettipankkiin maksetusta palkasta?

Ei voi, koska tuloista huomioidaan bruttotulot, ei nettotuloja. Tarvitsemme siis uusimman palkkakuitin kokonaisen kuukauden ajalta.

Mitä tapaa käyttäen toimitan tulotiedot varhaiskasvatukseen?

Tulotiedot lähetetään ensisijaisesti sähköisen järjestelmän kautta: Varhaiskasvatuksen sähköinen asiointi | Turku.fi

  • Voit lähettää myös sähköpostin liitetiedostona varhaiskasvatusmaksut@turku.fi ,postitse tai voit viedä liitteet Kauppatorin Monitoriin (Aurakatu 8). Valitse vain yksi toimitustapa lähettää liitteet, ei tarvitse lähettää usean väylän kautta samoja liitteitä. 

Maksupäätös

Mikä on maksupäätös?

Asiakasmaksu määräytyy perheen koon, tulojen ja hoitosopimuksessa sovitun palvelun mukaan. Maksupäätös on tiedoksianto lapsen varhaiskasvatusmaksun suuruudesta, se ei ole lasku. Maksupäätös tulee kotiin postitse ensin ja lasku myöhemmin maksupäätöksen mukaisena.

Miksi maksupäätös on syytä tarkistaa?

Lapsen kuukausimaksun suuruus riippuu perheen koosta, tuloista ja sovitusta palvelun tarpeesta. Jos jokin edellä mainituista on päätöksessä väärin, tulee varhaiskasvatuslaskukin virheellisenä. Perheen tulee ottaa yhteyttä varhaiskasvatuspaikan esimieheen virheen korjaamiseksi.

Milloin tulee uusi maksupäätös?

Jos perheen koko, tulot tai sovittu palvelun tarve muuttuu, tulee uusi maksupäätös. Se lähtee automaattisesti varhaiskasvatuksen asiakastietojärjestelmästä ja siksi perheelle voi tulla useampia maksupäätöksiä saman kalenterikuukauden aikana. Maksupäätöksiä voi tulla kaksi, jos esimerkiksi alkukuussa lapsen sovittu palvelun tarve muuttuu kokopäiväisestä osapäiväiseen ja loppukuussa perheen 17-vuotias lapsi täyttää 18 vuotta.

Palvelun tarve ja perhekoko

Varasin lapselleni hoitoajaksi 8–16, mutta tarvitsimmekin hoitoa 7.30–15.30. Miten tämä huomioidaan?

Sekä varatut että käytetyt tunnit huomioidaan. Tässä tapauksessa siis laskutukseen siirtyy 7.30–16 välinen aika.

Mihin otan yhteyttä, kun haluan muuttaa lapsen sopimusta sijoituksesta tai tehdä tuntimuutoksen?

Sopimukset, sijoitusten muutokset ja palveluntarve tehdään päiväkodin johtajan tai perhepäivähoidon ohjaajan kanssa.

Poikkeukset maksuihin

Milloin heinäkuu on maksuton?

Lapsen heinäkuun varhaiskasvatus on maksuton, jos lapsen nykyinen varhaiskasvatussuhde on alkanut edellisen vuoden elokuun aikana tai ennen sitä.

Miksi yhdestä päivästä heinäkuussa joutuu maksamaan koko kuukauden varhaiskasvatusmaksun?

Lapsen varhaiskasvatuksesta peritään kuukausimaksu, joka peritään myös tilapäisiltä poissaolopäiviltä. Puolet kuukausimaksusta peritään, kun lapsi on poissa varhaiskasvatuksesta koko kalenterikuukauden muun syyn kuin sairautensa vuoksi.
Heinäkuussa peritään asiakasmaksu samoin kuin muista kalenterikuukausista, jos lapsen kohdalla eivät toteudu maksuttoman heinäkuun ehdot (vrt. Milloin heinäkuu on maksuton?).

Jos lapsen heinäkuun varhaiskasvatus ei ole maksuton, laskutetaan heinäkuulta:

  • Puolet kuukausimaksusta, jos lapsi on poissa koko heinäkuun.
  • Koko kuukausimaksu, jos lapsi on yhdenkin päivän hoidossa heinäkuun aikana. 

Lasku

Voinko etukäteen tietää paljonko varhaiskasvatusmaksu on?

Nettisivuiltamme löytyy laskuri, jolla voi arvioida laskun suuruutta. Ennen laskua saatte maksupäätöksen, jossa kerrotaan kuukausimaksun suuruus.

Milloin lasku lähetetään ja milloin on eräpäivä?

Lasku lähetään kunnallisessa varhaiskasvatuksessa kalenterikuukautta seuraavan kuukauden puolivälissä. Laskun eräpäivä on seuraavan kalenterikuukauden vaihteessa; esim. elokuun asiakasmaksun eräpäivä on syys-lokakuun vaihteessa. Palvelusetelillä olevalle perheelle tuottaja lähettää laskun itse, jolloin kannattaa tiedustella asiaa heiltä.

Miksi 11 päivän yhtäjaksoinen sairausajan poissaolo ei aina vaikuta laskuun?

Varhaiskasvatuksesta peritään kuukausimaksu kalenterikuukausittain. Samoin laskutus tapahtuu kalenterikuukausittain. Jos lapsi on kuukauden vaihteessa sairaana, eikä kumpaankaan kalenterikuukauteen tule 11 päivän sairauspoissaoloa, laskutetaan kummastakin kalenterikuukaudesta koko kuukauden maksu.

Milloin lapsen sairausajan poissaolo hyvitetään varhaiskasvatuksen laskussa?

Kalenterikuukauden aikana sairausajan poissaolopäiviä pitää olla 11, jotta ne otetaan huomioon laskutuksessa. Sairausajan ei tarvitse olla yhtäjaksoinen, päivien määrä voi kertyä yksittäisistä sairauspäivistä kalenterikuukauden aikana. Jos varhaiskasvatuksen henkilökunta ei tiedä lapsen poissaolon johtuvan sairaudesta, poissaolo kirjautuu päiväkirjaan muuna poissaolona. Jotta sairauspäivät voidaan ottaa huomioon laskutuksessa, perheen pitää ilmoittaa ne varhaiskasvatuspaikkaan sairauspoissaolon alkaessa. Laskutukseen ei voi taannehtivasti muuttaa poissaolon syytä.

Esiopetus / maksuton 5-vuotiaiden varhaiskasvatus

Lapsemme täytti viisi vuotta, mutta laskussa ei oltu huomioitu tätä?

Viisi vuotta täyttävien maksuton varhaiskasvatus (20 h / vko) alkaa kaikilla lapsilla aina esiopetusvuotta edeltävän lukuvuoden alusta. Ei ole siis merkitystä, onko lapsi syntynyt tammikuussa vai joulukuussa.