Erityisruokavalioiden toteutus kouluissa

Erityisruokavalion voi saada ruoka-aineallergian tai -yliherkkyyden perusteella ja uskonnollisista tai muista eettisistä syistä. Erityisruokavalion tarve arvioidaan kouluterveydenhuollossa. Ilmoitettua erityisruokavaliota tulee noudattaa säännöllisesti.

Jos oppilas tarvitsee erityisruokavaliota terveydellisistä syistä, huoltajien tulee olla yhteydessä koulun terveydenhoitajaan vuosittain.

Jos oppilas tarvitsee erityisruokavalion uskonnollisista tai muista eettisistä syistä, tulee oppilaan tai huoltajan täyttää oheinen ilmoitus eettisestä ruokavaliosta ja toimittaa se huoltajan allekirjoittamana luokanvalvojalle. Tämä toimittaa lomakkeen edelleen koulun keittiöön.

Oppilaitoksissa on mahdollista saada eettisin perustein kasvisruokavalio, jossa on käytetty maitotuotteita ja kananmunaa eli lakto-ovovegetaarinen ruokavalio. Täysin kasviperäisestä ruokavaliosta tulee keskustella erikseen ruokapalveluiden ravitsemusasiantuntijan kanssa.

Sianliha

Islamin usko kieltää sianlihan tai siasta peräisin olevat ainesosat ruokavaliossa. Oppilaalle valmistetaan ruokaa, jossa sianlihan tai siasta peräisin olevien ainesosien sijaan käytetään joko naudanlihaa, broileria tai kalaa. Ruokapalvelu ei voi tarjota halal-sääntöjen mukaan teurastettua lihaa. Tämän vuoksi muslimeille tarjotaan lakto-ovovegetaarinen kasvisruokavalio, joka sisältää maitotuotteita ja kananmunaa.

Veriruoat

Ruokapalvelu ei tarjoa veriruokia tai ruokia, joissa on käytetty raaka-aineita, jotka sisältävät veren aineosia.

Kosher

Juutalaisuudessa lihan tulisi olla oikein teurastettua, jolloin se on kosher eli syötäväksi kelpaavaa. Lihaa ja maitotuotteita ei myöskään saa yhdistää samalla aterialla. Tiukkojen juutalaisten sääntöjen mukaan valmistettua ruokaa ei ruokapalvelussa voida valmistaa eikä tarjota. Jos oppilas ei itse noudata astioiden käyttöä koskevaa sääntöä, ruokavalio voidaan toteuttaa lakto-ovovegetaarisena kasvisruokana tai vaihtoehtoisesti maidottomana ruokavaliona, josta kielletyt eläinperäiset ruoka-aineet on poistettu.

Asiasanat: