Alaluokkien koripallosäännöt

Pelataan luokkasekajoukkuein. Min. yksi tyttö oltava joukkueesta kentällä.
Koulu saa ilmoittaa sarjaan max. kolme (3) joukkuetta.

PELITAPA

Peli alkaa joukkueiden vapaaheitoilla, jossa jokainen joukkueen pelaaja heittää vapaaheiton. Jos joukkueiden maksimipelaajamäärä on eri, heitetään aina niin monta vapaaheittoa kuin suuremman pelaajamäärän omaavassa joukkueessa on pelaajia. Jos toisessa joukkuueessa on esim. 15 pelaajaa ja toisessa 13, niin molemmat joukkueet heittävät 15 heittoa. 13 henkisestä joukkueesta kaksi pelaajaa heittää siis nuo puuttuvat kaksi heittoa (nämä ns. lisäheittäjät tulee olla jokaisessa heitossa eri pelaajia).

Pelataan siten, että kahdesta vastakkain pelaavasta joukkueesta muodostetaan neljä pelaavaa joukkuetta, jotka pelaavat samanaikaisesti vastakkain poikittaisilla kentillä neljä (4) vastaan neljä (4) pelinä. Saman pelin aikana pelaajien/vaihtopelaajien on pelattava samalla kentällä koko ottelun ajan eli pelaaja ei saa vaihtaa kenttää otteluiden aikana. Opettajan tulee ilmoittaa nämä pelaajat ottelun alussa kirjurille. Mikäli pelaajien kentälle sijoittamisen osalta syntyy joukkueiden välillä taktikointiin liittyviä ristiriitatilanteita ratkaistaan asia arpomalla. Arvonnan hävinnyt joukkue sijoittaa pelaajat kentille ensiksi.

Otteluaika on 2x8 min suoraa peliaikaa (tai vaihtoehtoisesti 1 x 20 min. toisen erän 2 viimeistä minuuttia on tehokasta peliaikaa).

Mikäli pelataan vain yhdellä kentällä ( esim. loppusarja) pelataan ryhmityksellä 5 vst. 5. Väh. 2 tyttöä oltava joukkueesta kentällä.

PELIN LOPPUTULOS

Pelin alussa heitetyistä onnistuneista vapaaheitoista tulee 1 piste/kori. Molempien kenttien pelitulokset lasketaan joukkueiden osalta yhteen ja lopputulokseen lisätään onnistuneiden vapaaheittojen määrä = pelin lopputulos. Voitosta saa 2 pistettä, tasapelistä 1 pisteen ja häviöstä 0 pistettä.

Loppusarjassa ottelun päätyttyä tasan jatketaan siten, että pelataan vain toisella kentällä (4 vst 4) kunnes jompikumpi joukkue saa korin eli ns. korista poikki periaatteella. Pelaajat ko. jatkopeliin koulu saa valita itse.

MUUT SÄÄNNÖT

Vaihdot pyydetään tuomarilta pelikatkojen aikana (ei lentäviä vaihtoja).

Molemmilla puoliajoilla saa ottaa yhden aikalisän (pyydetään tuomarilta) .

Korin jälkeen korin tehneellä joukkueella on ns. puolen kentän puolustussääntö eli puolustamisen saa aloittaa vasta, kun pallo on ylittänyt puolen kentän.

Pelaajan saatua neljä (4) virhettä ottelussa, hän joutuu poistumaan kentältä.

Pelaavien joukkueiden opettajat nimeävät kouluistaan kaksi (2) oppilastoimitsijaa jokaiseen joukkueensa otteluun (kirjuri ja ajanottaja/kirjurin apulainen).

Otteluissa pidetään sovellettua "minien" ottelupöytäkirjaa. Pelaajien nimet ja numerot ilmoitettava pöytäkirjanpitäjälle ennen ottelun alkua.

Joukkueiden tulee käyttää otteluissa numerollisia liivejä tai pelipaitoja.

Pelipallona käytetään tyttöjen sarjassa minikoripalloa ja poikien sarjassa mini- tai c-koripalloa (joukkueet sopivat. Kouluilta pallot mukaan).

Korien korkeudet: minikorit

JOUKKUEEN MUODOSTUS

  • Koulusta saa osallistua sarjaan maksimissaan kolme (3) joukkuetta (huom. luokkasekajoukkueet!).
  • Joukkueeseen saa kuulua enintään 15 pelaajaa (minimi 8 pelaajaa).
  • Tyttöjä täytyy olla joukkueesta kentällä vähintään yksi (yhden kentän 5 vst. 5 pelissä oltava väh. 2 tyttöä kentällä).
  • Lisenssipelaajia saa olla kentällä samanaikaisesti samasta joukkueesta kaksi (2).
  • Kaikkien joukkueeseen nimettyjen pelaajien pitää saada peliaikaa jokaisessa ottelussa.

HUOM! Oppilas saa olla korkeintaan vuoden vanhempi kuin sarjan korkeimman luokka-asteen ikäluokka.

Jos kahdella tai useammalla joukkueella sarjapisteiden määrä on sama, ratkaisevat niiden keskinäisen sijoittumisen:

1) Keskinäisten otteluiden sarjapisteet
2) Keskinäisten otteluiden korisuhde (kahdella joukkueella=koriero)
3) Näiden joukkueiden korisuhde sarjan kaikissa otteluissa
4) Arvonta